nyhet av Läkare Utan Gränser

Allvarlig ebolaepidemi i Guinea

Michel Van Herp är epidemiolog. Han förklarar för invånarna i Gbando, Guinea vad Ebola är och hur man undviker att smittas. Foto: Läkare Utan Gränser/Joffrey Monnier.
Vi står inför en ebolaepidemi utöver det vanliga i Guinea, med åtta bekräftade ebolafall i huvudstaden Conakry och fler spridda sjukdomsfall på olika platser i landet.

Våra team som är på väg till Guinea består av läkare, sjuksköterskor, epidemiologer, vatten- och sanitetsexperter samt antropologer. Över 40 ton utrustning har flugits in i landet för att försöka stoppa spridningen av sjukdomen.

– Vi står inför en epidemi som är mer omfattande än tidigare utbrott av sjukdomen. Det har registrerats fall i Gueckedou, Macenta Kissidougou, Nzerekore och nu i Conakry, säger Mariano Lugli, projektkoordinator i Conakry.

I Conakry har vi tillsammans med lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen sett till att isolera patienter på sjukhuset i Donka. På andra sjukhus arbetar man fortfarande med att förstärka isoleringen av sjuka patienter. I städerna Guekedou och Macenta i sydöstra delen av landet har vi byggt upp hälsoinrättningar och isolationsenheter.

– Läkare Utan Gränser har arbetat med nästan alla utbrott av ebola de senaste åren, men då på mer geografiskt begränsade och avlägsna platser. Denna geografiska spridning är oroande, då det blir mycket svårare för oss att bekämpa epidemin, förklarar Mariano Lugli.

Dödligaste formen av ebola
Det finns idag inget vaccin eller läkemedel emot ebola. En uppsökande verksamhet för att lokalisera smittade personer och isolering är därför det enda sättet att stoppa spridningen av viruset. Detta görs genom uppsökande verksamhet och identifiering av personer som kan ha varit i kontakt med smittade patienter.

– I Guinea har vi registrerat den mest aggressiva och dödliga formen av ebolaviruset, den så kallade Zaire-stammen. Nio av tio patienter dör i denna sjukdom, säger epidemiologen, Michel Van Herp, som jobbar i Guekedou.

– För att stoppa utbrottet är det viktigt att hitta smittkedjan. Alla personer som en patient haft kontakt med måste övervakas och isoleras vid första tecken på en infektion.

Hittills har Guineas hälsomyndigheter registrerat 122 misstänkta patienter och 78 dödsfall. Även i Sierra Leone och Liberia har fall – både misstänkta och bekräftade - förekommit.

– Det är viktigt att myndigheterna i Guinea och Världshälsoorganisationen hjälper sjukvårdsinrättningar att sätta in alla åtgärder som krävs, säger Michael Van Herp.

Läkare Utan Gränser arbetar i Guinea sedan 2001. I projekten behandlas hiv/aids och malaria.

Taggar

Hälsa