nyhet av

Allt fler säger nej till könsstympning

Fatima och dottern Isha blev båda könsstympade innan deras by bestämde sig för att sätta stopp för det grova brottet. Foto: © UNICEF.

UNICEF arbetar med öppna diskussioner och utbildning på bynivå för att stoppa könsstympning, som är ett grovt brott mot barns rättigheter. Läs vår kollega Eva Dalekants möte med Fatima, en ung kvinna i östra Gambia.

Jag träffade Fatima under ett besök i byn Julangel i östra Gambia. Fatima är född och uppvuxen i Julangel. Hon är gift och har tre barn, två pojkar och en flicka. Dottern Isha är idag sex år gammal.

Vid mitt besök för två år sedan hade byn just gått igenom ett treårigt program som leddes av organisationen Tostan, med stöd av UNICEF. I programmet fick de bland annat lära sig läsa och skriva, lärs sig om mänskliga rättigheter, hälsa och barns utveckling. De fick också diskutera traditionella sedvänjor, som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Diskussionerna leddes av en person från området som fått utbildning inom programmet. Genom diskussionerna blev de efterhand varse de skadliga konsekvenserna av de sedvänjorna. När programmet avslutades deltog hela byn i en officiell ceremoni där de tillsammans öppet deklarerade att de nu tog avstånd från könsstympning och barnäktenskap.

Fatima säger att mycket i byn har förändrats till det bättre. För henne personligen var det viktigaste att hon lärde sig läsa, skriva och räkna.

– Nu kan jag läsa vad det står i journalen på vårdcentralen och att använda telefonnummer, säger hon.

Fatima säger också att den allra viktigaste förändringen för byn var att de tillsammans beslöt att sluta genomföra könsstympning av sina flickor. För både henne själv och hennes dotter Isha var det tyvärr redan för sent, Isha könsstympades redan vid ett års ålder.

– Om jag hade vetat vad jag vet idag hade jag aldrig gjort det, säger Fatima.

De flesta i byn säger också att de inte tänker låta sina barn gifta sig innan de blir myndiga och att då låta dem välja partner själva.

Liknande framgångsrika program genomförs i många länder med stöd av UNICEF och andra organisationer. Under de senaste tio åren har mer än 18 300 lokalsamhällen med över 25 miljoner människor fattat beslutet att sluta med sedvänjan. Insatserna stärks av arbetet för striktare lagstiftning och dialog med höga religiösa ledare. Det här har lett till att andelen flickor mellan 15 och 19 år som könsstympas har minskat med 41 procent i Liberia, 30 procent i Kenya och 27 procent i Egypten.

Det här ger hopp om att fler flickor runt om i världen ska slippa genomlida det ibland livslånga trauma som en könsstympning ofta innebär.

Taggar

Hälsa Mänskliga rättigheter Utbildning