nyhet av Läkare Utan Gränser

Alarmerande ökning av multiresistent tuberkulos

Trots att medicin mot tuberkulos finns är det inte många som har tillgång till den.
Läkare Utan Gränser ser med oro på slutsatserna i Världshälsoorganisationens (WHO) Globala Tuberkulosrapport för 2014. Även om förekomsten av och dödligheten i tuberkulos fortsätter att minska noteras en alarmerande utveckling när det gäller resistent tuberkulos.

I vissa länder utgör nu multiresistent tuberkulos 35 procent av fallen.

- Dessa dystra nyheter måste bli en väckarklocka för regeringar, givare och läkemedelsbolag, så att de anstränger sig och förbättrar arbetet mot resistent tuberkulos, säger Grania Brigden, rådgivare till Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i frågor som rör tuberkulos.

I vissa områden i det forna Sovjetunionen har fallen av så kallad extremt resistent tuberkulos ökat, och utgör nu 20 procent av de totala fallen av resistent tuberkulos.

- Den alarmerande spridningen av resistent tuberkulos från människa till människa i det forna Sovjetunionen är ytterst oroande, säger Grania Brigden.

Accesskampanjen startades med prispengarna när Läkare Utan Gränser fick Nobels fredspris 1999. Målet är att arbeta för att alla människor ska ha rätt till de läkemedel de behöver för att överleva. Tuberkulos är en av de sjukdomar där vi vill se att omvärlden anstränger sig mer. Trots att det gått mer än ett år sedan två nya mediciner mot tuberkulos introducerades är den förbättrade behandlingen ännu inte tillgänglig för de allra flesta.

- Tillgången till behandling som fungerar är kraftigt begränsad: bara en av fem personer med multiresistent tuberkulos får behandling. Resten lämnas att dö, de riskerar därmed även sina familjers hälsa och bidrar till att epidemin sprids, säger Grania Brigden.

Läs hela WHO:s Global tuberculosis report 2014 >>

Taggar

Hälsa