nyhet av Läkare Utan Gränser

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Våra team tar sig fram med jeep i Jemen.

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Koleran har drabbat fler än 430 000 människor sedan utbrottet började den 27 april i år.

– För några veckor sedan fick min granne svår diarré och började kräkas. Han dog samma dag och ingen visste varför. Vi har varken tv-apparater eller telefoner och bara få har en radio, så det räckte länge innan vi förstod att det var kolera, säger Zayed Al Goidi som bor i den avlägsna byn Beit Al Ghwadi.

Avstånden försvårar hjälpinsatsen

Det räcker inte med att kunna identifiera sjukdomen. Byborna i Amran-guvernementet har inte råd att ta söka sig till en klinik.

– Den närmaste vårdinrättningen är flera timmars resa bort och resan kostar uppemot 500 kronor. Vi är fattiga och får knappt ihop vårt levebröd, så hur skulle vi kunna betala så mycket? För att överleva måste vi pantsätta vår egendom, vår mark och våra fruars smycken, säger Al Goidi.

Våra data om epidemin visar att Osmandalen är ett av de områden som är mest påverkat av kolera.

– Avstånden, de dåliga levnadsförhållandena och bristen på kunskap om kolera leder till att sjukdomen sprids och att många dör. Vi kan inte vänta och bara behandla de patienter som lyckas ta sig till våra koleracenter. Om vi inte når fram till avlägsna platser som Osmandalen så kommer människor att fortsätta dö, säger vår landsansvarige i Jemen, Ghassan Abou Chaar.

Utbildning kan minska smittrisken

För läkaren Mohamed Musoke, som koordinerar vår kolerainsats, tog det två och en halv timme att ta sig från vårt sjukhus i Khamir till Beit Al Ghwadi.

– Vägen är mycket dålig. Den här platsen är nästan helt avskuren från omvärlden. Vi korsade floden som är den huvudsakliga vattenkällan. Vi såg djur dricka ur den, folk tvätta sina kläder där och mammor som lät sina barn dricka av vattnet, säger han.

I mitten av juli delade våra team ut hygienartiklar till hundratals hushåll i Osmandal och ordnade utbildningar om kolera. Vi har hittills behandlat 82 000 patienter, vilket motsvarar en femtedel av alla identifierade kolerafall i landet. För att få utbrottet under kontroll har vi uppmanat andra organisationer till en koordinerad insats för att förse människor med vatten, sanitet och hälsoutbildning.

– Brunnar och vattenposter måste behandlas och människor måste får lära sig hur de kan skydda sig själva mot kolera, speciellt under den kommande regnsäsongen, säger Abou Chaar.

Taggar

Katastrofer Hälsa