nyhet av Svenska Afghanistankommittén

92 procent av afghanerna stödjer det kommande presidentvalet

Det finns ett stort stöd för det kommande presidentvalet i Afghanistan.
De flesta afghaner vill ha ett inkluderande och rättvist val för att kunna välja en legitim regering, enligt en färsk undersökning från Fefa (the Free and Fair Election Foundation of Afghanistan) som släpptes på onsdagen.

Hela 92 procent stödjer presidentvalet i april och 68 procent tror att landet är på väg i rätt riktning.  Samtidigt är många oroliga för eventuella bedrägerier.

- Trots farhågor om valfusk och brist på trygghet har människor höga förväntningar på valet, säger Ahmad Nader Nadery, ordförande och grundare av Fefa. På organisationens presskonferens passar han därför på att tilltala samtliga presidentkandidater och uppmana  dem att respektera vallagen och samarbeta med valorgan för att upprätthålla ett transparent val.

Av de 4 000 intervjuade till undersökningen anger 92 procent att de kommer att delta i både president-och provinsvalen. 75 procent säger att de kommer att rösta. Det är en hög andel jämfört med föregående val. 88 procent säger att de ska rösta på en kandidat som de personligen bedömer har en god förmåga att tjäna nationen, medan 6 procent anger att de ska rösta i linje med familj och vänner. Endast fem procent anger att de inte stödjer valet och tre procent väljer att inte kommentera.

Angående kravet på en blivande president anger 73 procent att det viktigaste engagemanget bör vara fred och stabilitet, 41 procent anger utbildning och 39 procent den ekonomiska utvecklingen.

Carla da Costa Bengtsson
Källa: Pajhwok Afghan News