nyhet av Naturskyddsföreningen

9 pepp till vännen med klimatdepp

Ge din vän klimatpepp - vi måste bli många som gör lite för att stoppa ett framtida klimatkaos. Foto: Sofia Runarsdotter
Din kompis är en ljuvlig, smart person – men en fullblodad pessimist. Jobbigt, eftersom du vet att ett klimatkaos bara kan stoppas om folk engagerar sig. Här är argumenten som kan sätta fart på både dysterkvisten och latmasken.

1. Din vän: Sverige lär ju redan vara klimatbäst i världen. Varför ska just vi bli bättre?

Du: Sverige ligger relativt bra till jämfört med andra länder, men det är tyvärr inget att vara mallig för. Dels för att konkurrensen är usel, dels för att våra hyfsat låga utsläpp beror på gamla beslut om vattenkraft och kärnkraft som istället medfört många andra problem. Många av våra utsläpp syns dessutom inte i statistiken eftersom de sker i andra länder där varorna vi konsumerar produceras. Inte heller utsläppen från våra semesterflygresor räknas in.

Att Sverige inte redan ÄR klimatbäst i världen är absurt, eftersom vi har så stor potential. Vi är ett rikt, högteknologiskt och glesbefolkat land. Vi har de perfekta förutsättningarna för att släppa ut nästan noll koldioxid - och på köpet få friskare luft och fler jobb!

Men istället släpper en genomsnittlig svensk ut tio gånger så mycket koldioxid som planeten egentligen klarar av.

2. Din vän: Okej, låt säga att Sverige faktiskt blir klimatbäst i världen. Våra utsläppsminskningar skulle ju ändå vara fjärt i rymden jämfört med andra länder. 

Du: Poängen är vi kan visa andra länder HUR utsläppen kan strypas - utan att tafsa på välfärden. Idag finns inget sådant föregångsland i hela världen. Sverige kan bli det landet! Då kan vi vara stolta på riktigt.

3. Din vän: Men vem bryr sig vad pluttlandet Sverige gör?!

Du: Många! Företag, forskare, politiker, stadsplanerare och alla andra samhällsaktörer inspireras förstås av andra länder. Måste jag dra några exempel? Ok, vår skatt på koldioxidutsläpp har kopierats av flera andra länder. Vi var det land som betydde mest för kampen mot apartheid enligt Nelson Mandela. Vi är en förebild för många andra länder vad gäller miljöfrågor, trots att vi numera börjar leva på gamla meriter.

Och vi inspirerar inte bara politiskt. Vår musik, våra filmer, våra möbler och våra bilar finns över hela jordklotet. Och jag säger bara Zlatan, Robyn, Astrid Lindgren och så vidare och så vidare… 

4. Din vän: Tiden är ändå för knapp. Plus att det behövs en massa ny teknik. 

Du: Tekniken finns. Tiden också, men den är knapp och det blir inte bättre av att vi väntar. 

Det är den politiska viljan - eller kanske snarare modet - som saknas. För det finns många politiker som vill göra mer för klimatet. De litar bara inte på att folket kommer att backa upp dem. Visste du till exempel att svenska ministrar frågat Naturskyddsföreningen varför så få svenskar engagerar sig i klimatfrågan? Politikerna känner helt enkelt inte folkets tryck, fastän 9 av 10 svenskar är oroade över klimatet. Det trycket måste vi få politikerna att känna nu! 

5. Din vän: Det låter ju bara ännu deppigare! Hur ska JAG kunna påverka politiken?

Du: Genom att inte hålla tyst.  Gör något, istället för inget. Mejla, twittra, ring, facebooka, skriv brev, skriv insändare – gärna riktat direkt till en politiker. Det räcker att ganska få personer hör av sig till en och samma person för att det ska räknas som en folkstorm. 

Du kan också stödja en organisation som kan föra din talan. När önskemålen kommer från en grupp på hundratusentals personer istället för en ensam medborgare blir kraften förstås större.

Om vi tillsammans övertygar våra politiker att klimatmaxa Sverige, så har vårt land ett bra utgångsläge att påverka resten av EU. Det har vi sett hända i flera viktiga miljöfrågor tidigare, som när Sverige förbjöd fosfater i tvättmedel och resten av EU hakade på.  Och om EU tar tuffa beslut går det att ställa tuffa krav i globala förhandlingar. Den som har städat framför sin egen dörr har förstås ett bättre utgångsläge.

6. Din vän: Kan vi lita på att andra länder kommer att vilja haka på?

Du: Det måste de. Oljan kommer att ta slut och vår planet riskerar ett klimatkaos om inget görs, det är numera ett välkänt faktum. Och redan nu ser vi massor av klimatsmarta lösningar utspridda i olika länder. Tyskland storsatsar på solenergi. Japan har extremt bra tåg och kollektivtrafik. Bangladesh strösslar solpaneler över hushållen på landsbygden. Danmark, Colombia och Holland gör imponerande cykelsatsningar.

7. Din vän: Problemet är att svenskarna är för bekväma. De ska ha sin biff och sin bil och ingen vill tänka på morgondagen.

Du: Jag är inte sån. Inte du heller. Vi är många som gärna ändrar på våra vanor, om det gynnar alla och vi vet att fler hakar på. Kruxet är väl att det ibland känns lönlöst att vara klimatsmart i det lilla, när politiken ofta driver oss åt andra hållet i det stora. Det är ju just därför vi måste visa politikerna att vi är många som är redo för ordentliga samhällsförändringar. Vi är less på småduttandet nu. 

8. Din vän: Ok då, jag är på. Fast jag är inte redo att gå tillbaka till medeltiden bara för att Sverige ska bli klimatbäst.

Du: Självklart inte. Det är ju fossila bränslen som ÄR dåtiden. Istället ska vi byta bilköer mot mer smidig kollektivtrafik i städerna. Skitig olja ska bytas ut mot uppfriskande solenergi och vindkraft. Och ett gäng fulbiffar byter vi ut mot grön, skön mat inom skola, vård och omsorg. Framtiden kan alltså bli mer hälsosam, rättvis och klimatsmart - i ett och samma svep.

9. Din vän: Är vi verkligen redo för det då? Tänk bara på alla som skulle klaga över dyrare flyg.  

Du: Vi människor tjurar ALLTID över förändring. Vi hatade rökförbudet, cykelhjälmarna och trängselavgiften i Stockholm - idag kan vi knappt tänka oss att vara utan dem. Barnaga och homofobi var självklarheter för ett par generationer sedan, men knappast idag.

Vi är vanedjur, men vi vänjer oss snabbt. Ett klimatmaxat Sverige innebär ju inte bara dyrare flyg, utan också billigare, lyxigare och punktligare tåg. Det innebär inte bara dyrare bilåkning i innerstäderna, utan också billigare kollektivtrafik och bättre cykelbanor – vilket gör att det finns utrymme för de som verkligen måste åka bil, till exempel många på landsbygden. 

Alltså vi lever inte i en perfekt värld. Den är faktiskt rätt så sunkig. Varför ska vi då desperat klänga oss fast i den? Jag vill uppåt, framåt! Vill inte du?

Bli medlem - rädda klimatet

Vi är 203 000 medlemmar som pushar på för en tuffare klimatpolitik. Du kan göra oss ännu starkare för 24 kr/mån. Bli medlem nu!

Taggar

Klimat & miljö