av Amnesty International

5 anledningar att göra din röst hörd i EU-valet

Volontär & Aktivism

Den 26 maj är det dags för Europaparlamentsval. Valet äger rum var femte år, och innebär att EU:s medlemsländer väljer ledamöter till Europaparlamentet. Europaparlamentet är unionens enda direktvalda institution och lagstiftar tillsammans med Europeiska unionens råd. Alla EU-medborgare har rätt att rösta i EU-valet.

Amnesty har listat fem anledningar till att göra din röst hörd i EU-valet i år:

  • Var en motkraft till hatet

Vi är många som just nu upplever att Europa är på väg i helt fel riktning. Vissa politiker jobbar tillsammans med kraftfulla medier för att sprida hat och rädsla, slå ner på fredliga aktivister och peka ut minoritetsgrupper som ansvariga för allt som är fel med våra samhällen.

Det enda sättet att skydda oss och våra samhällen från hat, diskriminering, rasism och sexism är att vi står upp och pratar högt om vad vi står för och tror på. Och EU-valet nu i maj ger oss en unik möjlighet att göra just det.

  • Skapa ett klimat för förändring

Unga människor driver på förändringen genom att organisera protester runt om i världen mot klimatförändringar. Skolstrejkerna mot klimatförändringar som går under parollen #fridaysforfuture och #SchoolStrike4Climate startades av Greta Thunberg utanför riksdagshuset i Stockholm. De har visat att unga människor är mer benägna att göra något radikalt för att rädda vår planet än de ledare som representerar dem.

Våra politiker måste erkänna att Europa är en av världens värsta klimatförstörare, och att vi måste agera nu för att skydda våra människor och vår planet. EU har möjlighet att leda den globala förändring som krävs för att vi ska kunna undvika den hotande klimatkatastrofen.

Genom att höja våra röster och utmana kandidaterna i EU-valet att ta klimatförändringarna på allvar kan vi öka pressen på våra ledare för att de förändringar som krävs för en bättre framtid faktiskt görs.

  • Kämpa för dina friheter

I samhällen som på riktigt är fria och rättvisa kan människor protestera riskfritt. De kan gå med i grupper och organisera sig inom frågor som är viktiga för dem.

Men just nu vill en del europeiska politiker begränsa de här friheterna.

Ett exempel är Polen där kvinnor har utsatts för våld från främlingsfientliga grupper bara för att de fredligt protesterat mot hat, och regeringen har infört lagar som hotar domstolssystemets oberoende.

Europaparlamentet kan trycka på våra regeringar när de direkt hotar våra fri- och rättigheter. Parlamentet har mandat att ställa EU-kommissionen och våra regeringar till svars om de kränker våra rättigheter.

Politiker som använder skrämseltaktik för att skrämma oss och beröva oss våra rättigheter vill att vi är tysta. Det är en enkel strategi: Vår tystnad ger dem kraft. Att gå och rösta är ett konkret sätt att göra våra röster hörda och visa att vi kräver att våra rättigheter respekteras.

  • Stå upp för jämlikhet

För oss är det självklart att vi alla har lika värde och samma rättigheter. Men vi vet ändå att många av oss, bland annat hbtqi-personer, romer, muslimer och andra människor som på olika sätt tillhör minoriteter, utsätts för diskriminering och attacker.

Sexuellt våld mot kvinnor är chockerande vanligt, och lönegapet mellan könen innebär i genomsnitt att kvinnor i EU tjänar 16 procent mindre än män.

Vi behöver låta våra makthavare veta att diskriminering, våld och hat inte har någon plats i vår samtid. Genom att rösta i EU-valet ser du till att politikerna som väljs in vet att du kräver att de använder sin tid i parlamentet till att göra Europa mer jämlikt, tolerant och respektfullt.

  • Använd din röst

De mänskliga rättigheter vi har i dag har vi för att människor en gång i tiden kämpade för att de skulle bli verklighet. Om du vill vara fri att vara dig själv, att få säga vad du tycker utan rädsla, att älska vem du vill och att få leva i ett samhälle där alla får vara med - då är det dags att använda din röst för det du tror på.

Gå med i en demonstration eller protest, strejka, höj rösten på sociala medier, skriv under namninsamlingar, skriv till politiker och gå och rösta. Allt det här är handlingar som verkligen kan göra skillnad.

Politiker bryr sig om vad väljarna tycker. Genom att höja våra röster kan vi utmana politikerna att förbinda sig till en politik som skyddar alla människors rättigheter. Och om de blir valda kan vi följa upp att de som sitter vid makten håller vad de lovar.

Hos Valmyndigheten hittar du information om hur och var du kan rösta i EU-valet: https://www.val.se

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter