nyhet av

48 miljoner barn behöver hjälp i katastrofer 2018

Mohmmad, tio år, är rohingyer och har flytt till fots från Burma till Bangladesh. Hans hus brändes ner och två av hans bröder sköts till döds. ”Min enda dröm är att överleva.” Foto: © UNICEF/Nybo

Idag presenterade UNICEF sin katastrofplan för 2018, där målet är att hjälpa 48 miljoner barn som drabbats av katastrofer och konflikter, i 51 länder. En stor del av arbetet kommer att fokusera på att stötta 6,9 miljoner barn som drabbats av konflikten i Syrien.

Parter i konflikter världen över visar en uppenbar brist på respekt för barns liv. Barn är inte bara måltavlor för våld, de nekas också tillgång till sina rättigheter att gå i skolan och få vård, när sjukhus och skolor attackeras. Just nu lever nästan vart fjärde barn i ett land som drabbats av en konflikt eller katastrof, och för många barn är varje dag en mardröm.

Vattenburna sjukdomar ett stort hot

Spridningen av vattenburna sjukdomar är ett av de största hoten mot barns liv i katastrofer. Attacker mot infrastruktur för vatten och sanitet, belägringar där barn nekas tillgång till rent vatten, eller när familjer tvingas på flykt, är alla exempel på tillfällen där barn riskerar att bli sjuka av smutsigt vatten och dålig sanitet. Flickor och kvinnor är extra utsatta eftersom det ofta faller på dem att hämta vatten till sina familjer i en farlig situation.

– 117 miljoner människor lever i katastrofer utan tillgång till rent vatten. I många länder dör fler barn av sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet, än av direkt våld, säger Manuel Fontaine, chef för UNICEFs katastrofverksamhet.

Två flickor dricker vatten vid en kran
Barn på flykt från Boko Harams härjningar i Nigeria släcker törsten vid en brunn i ett flyktingläger i Dar es-Salaam, Tchad. Spridningen av vattenburna sjukdomar är ett av de största hoten mot barns liv i katastrofer. Foto: © UNICEF/Sokhin

Vad gör UNICEF?

UNICEF är den organisation som leder arbetet för rent vatten, sanitet och hygien i katastrofer världen över.

När en katastrof sker samarbetar vi med partners för att snabbt ge barn och familjer tillgång till rent vatten och minska spridningen av sjukdomar. Vi sätter upp latriner, delar ut hygienprodukter, kör in tusentals liter med vatten till flyktingläger varje dag, stöttar sjukhus och vårdcentraler, samt reparerar trasiga vatten- och sanitetssystem.

Arbetet räddar både liv direkt, och får långsiktiga effekter då det banar väg för andra viktiga insatser som att sätta upp hälsokliniker, vaccinationsprogram, näringsprogram och se till att barn kan gå i skolan.

Stort fokus på Syrien

Sammanlagt kommer UNICEF att behöva 3,6 miljarder dollar för att nå målen när det gäller att ge barn i katastrofer det stöd de behöver inom vatten, näring, utbildning, hälsa och skydd under 2018.

Den största delen av pengarna kommer att gå till arbetet för att hjälpa 6,9 miljoner barn som lever i Syrien eller har tvingats på flykt till grannländer. Syrienkonflikten går snart in på sitt åttonde år.

UNICEFs mål för 2018

Tillsammans med partners och med stöd av våra givare planerar vi att:

  • ge 35,7 miljoner människor tillgång till rent vatten
  • nå 8,9 miljoner barn med grundläggande utbildning
  • vaccinera 10 miljoner barn mot mässling
  • ge psykosocialt stöd till över 3,9 miljoner barn
  • behandla 4,2 miljoner barn mot akut undernäring

Taggar

Mänskliga rättigheter Katastrofer