nyhet av Svenska Afghanistankommittén

3,2 miljoner patienter fick vård av Svenska Afghanistankommittén 2013

93 % av SAKs kliniker har minst en kvinnlig hälsoarbe tare, vilket är 23 % mer än genomsnit tet för kliniker i landet. Foto: Foto: Lasse Bengtsson/SAK
2013 var det mest våldsamma året mot civila i Afghanistan sedan 2009. Trots eskalerande krig och utbredd korruption har Svenska Afghanistankommittén (SAK) belägg för att utveckling är möjlig. Bara under 2013 försåg organisationen fler än 3,2 miljoner patienter med vård.

Barnmorskorna får en allt viktigare roll i samhället. De tillsammans med renare vatten är de främsta orsakerna till att mödra- och barnadödligheten minskar i landet. De för samtal om hälsa, rättigheter och preventivmedel, fred och säkerhet. Samtidigt får många kvinnor inte adekvat hälsovård då det är svårt att rekrytera kvinnliga läkare och sjuksköterkor i hela landet, särskilt på landsbygden. Därför utbildar Svenska Afghanistankommittén sjuksköterskor och barnmorskor. Under 2013 ökade andelen gravida kvinnor som besökte hälsokliniker för förlossning med mer än 25 procent. Att föda i hemmet är förenat med fara för både mor och barn.

Flickors utbildning viktig

Det har aldrig gått så många barn i skolan i Afghanistan som nu. I skolorna som SAK driver går det över 128 000 barn. Av dem var 54 procent flickor. Men utmaningarna är stora. Fortfarande är det ca 3,5 miljoner barn som inte får någon skolgång. För att öka möjligheterna att få fler flickor att gå 12 år i skolan krävs också fler kvinnliga lärare. Ett sätt är att ge unga kvinnor som tvingats sluta i skolan en möjlighet att fortsätta studera och ta examen genom lärarledd undervisning i hemmet. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att ge dem som slutat skolan för tidigt, på grund av avstånd och kulturella skäl, en möjlighet att genomgå gymnasieutbildning.

SAK del av samhället

I 2013 års verksamhetsberättelse beskrivs organisationens framsteg och kvaliteter, men också utmaningar och brister. Vi berättar om risken för våld som vår personal möter samt den korruption och annan kriminalitet som drabbar oss och andra varje dag. Svenska Afghanistankommittén har ca 6000 anställda varav 99,5 procent är afghaner. Därmed är organisationen självt en del av det samhälle vi arbetar för, och med, på den afghanska landsbygden.

Taggar

Jämställdhet Hälsa Bistånd & utveckling