nyhet av

3 000 barnsoldater släpps i Sydsudan

Bild från en tidigare frigivningsceremoni av barnsoldater i Sudan. Foto: © UNICEF/Mann
UNICEF har medverkat till att 3 000 barn kommer att friges från en väpnad styrka i Sydsudan. Det är en av de största frigivningarna någonsin av barn som utnyttjas av väpnade styrkor. Den första gruppen om 280 barn släpptes idag.

Barnen som frigavs idag överlämnades vid byn Gumuruk i Jonglei State i östra Sydsudan. De övriga barnen kommer att släppas löpande under den kommande månaden.

Barnen är i åldrarna 11-17 år och rekryterades av den väpnade gruppen SSDA-CF (South Sudan Democratic Army – Cobra Faction) som leds av David Yau Yau. Några av barnen har stridit under upp till fyra år och många har aldrig gått i skolan. Barnen överlämnade sina vapen och uniformer i en ceremoni som stöttades av UNICEF och bevittnades av Sydsudans kommission för nationell nedrustning och återanpassning, samt Cobra Faction.

– De här barnen har tvingats göra och se saker som inga barn ska behöva uppleva, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan. Att tusentals barn släpps fria kräver enorma insatser för att ge dem skydd och stöd så att de kan återuppbygga sina liv.

Bara under det senaste året har 12 000 barn, mest pojkar, rekryterats och utnyttjats som soldater av väpnade grupper i Sydsudan. Barnen som frigivits från Cobra Faction får grundläggande hälsovård, mat, vatten och kläder, för att förbereda dem inför återföreningen med deras familjer. Program för psykologiskt stöd och rådgivning kommer snabbt att etableras. Barnen kommer också snarast att få tillgång till utbildning.

UNICEF arbetar för att spåra och återförena barnen med deras familjer, ett utmanade arbete i ett land där mer än en miljon barn sedan december 2013 har tvingats på flykt. Vi arbetar också för att se till att lokala samhällen får stöd för att förebygga och minska diskriminering av barnen som återvänder, och för att förhindra att de rekryteras igen.

– Både akut och långsiktigt stöd krävs för att barnen framgångsrikt ska kunna återintegreras i sina samhällen, säger Jonathan Veitch, det kommer att kräva stora resurser.

UNICEF uppskattar att kostnaden för återintegrering av barnen som släpps kommer att uppgå till omkring 19 000 kronor för varje barn under två år. Hittills har UNICEF mottagit cirka 15 miljoner kronor från IKEA Foundation till stöd för återintegreringsprogrammet. Bland andra stora givare finns EU. Men fortfarande saknas omkring 83 miljoner kronor för att helt täcka behoven.

I katastrofer och konflikter är det alltid barnen som drabbas hårdast. Ge en gåva till vår katastroffond så är du med oss och räddar barns liv.

Taggar

Krig & fred