nyhet av Kvinna till Kvinna

26 kvinnor: Vi kräver ett stopp på våldet

Idag är det exakt 25 år sedan Kvinna till Kvinna bildades som en protest mot de avskyvärda våldtäkter som kvinnor på Balkan utsattes för. Nu är vi förbannade över att sexuellt våld i krig fortfarande förekommer. Det måste bli ett stopp. Idag sätter vi åter problemet på agendan tillsammans med en rad framstående kvinnor.

25 år har gått sedan Kvinna till Kvinna bildades och vi samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda våldtäkter som kvinnor på Balkan utsattes för. Mycket har hänt sedan dess. Men vi är långt ifrån klara med arbetet för att kvinnor ska få makt över sina egna liv och för att få ett slut på sexuellt våld i krig. Därför sätter vi återigen problemet på agendan i ett upprop tillsammans med en rad framstående kvinnor.

Det var 25 år sedan, 18 april 1993, som en grupp kvinnor samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som kvinnor utsattes för under Balkankrigen. Gensvaret blev enormt.

Över hela Sverige engagerade sig tiotusentals kvinnor i en gemensam ansträngning för att vara andra kvinnors räddning från våld och diskriminering. Snart bildades Kvinna till Kvinna som i ett kvarts sekel arbetat för att kvinnor ska få makt över sina egna liv och ett slut på sexuellt våld i krig.

Under åren som gått har frågan om sexuellt våld i krig kommit upp till diskussion på världsagendan och våldtäkt i krig är numera ett internationellt krigsbrott. Ändå nås vi fortfarande av rapporter om grova sexuella övergrepp i dagens Syrien och Irak, Sydsudan och mot folkgruppen Rohingyas i Burma. Där utsätts kvinnor för utdragna tortyrliknande våldtäkter samtidigt som de tvingas se på hur deras män skjuts och deras barn slås ihjäl. Risken är stor att förövarna, trots de framsteg som skett, ändå kommer att gå fria.

Världen över utsätts kvinnor för våld just för att de är kvinnor. Enligt FN utsätts en av tre kvinnor i världen för våld under sin livstid och varannan kvinna som dödas faller offer för partner- eller familjevåld. Världsbanken rapporterar att en femtedel av världens alla kvinnor gifts bort som barn och att hälften av alla kvinnor inom EU någon gång har utsatts för sexuella trakasserier.

Höstens #MeToo-rörelse visade att Sverige inte är förskonat och att det inte går att generalisera om vem som är förövare. I Sverige dödas runt 13 kvinnor varje år av en manlig närstående, och sju procent av landets kvinnor har blivit utsatta för sexuellt våld av en nuvarande eller tidigare partner. (Studien Våld och Hälsa)

Men det vi också vet är att förändring sker när kvinnor kommer samman och organiserar sig. Forskning visar att en stark feministisk rörelse är den enskilt viktigaste faktorn för att stärka kvinnors rättigheter.

25 år senare samlas vi därför återigen och kräver ett stopp på våldet mot världens kvinnor. Tillsammans är vi förändringen.

Alexandra Pascalidou, journalist och författare
Amanda Lundeteg, ekonom, VD Allbright
Amelia Adamo, journalist
Anna Lidén, medgrundare Kvinna till Kvinna
Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet
Antje Jackelén, ärkebiskop
Bahar Pars, skådespelare
Ebba Witt-Brattström, professor
Efva Attling, designer
Eva Dahlgren, artist
Eva Röse, skådespelare
Eva Zillén, senior rådgivare Kvinna till Kvinna
Fanna Ndow Norrby, journalist
Kakan Hermansson, skådespelare, konstnär
Katarina Ewerlöf, skådespelare
Kerstin Ekman, författare
Kerstin Grebäck, fd generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Linnéa Claeson, handbollsspelare
Lisa Nilsson, artist
Lotta Lundgren, författare, programledare
Majgull Axelsson, författare
Maria Lantz, rektor på Konstfack
Parul Sharma, människorättsjurist
Petra Tötterman Andorff, tf generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Stina Wollter, konstnär, programledare
Suzanne Osten, regissör

Taggar

Jämställdhet Krig & fred