av Latinamerikagrupperna

23 organisationer kräver skarpare regler för våra pensionspengar

nyhet

Det måste finnas ett tydligt krav på de statliga AP-fonderna att respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Det säger Latinamerikagrupperna tillsammans med 22 andra organisationer i ett remissvar.

Första-Fjärde AP-fonderna ansvarar för 1300 miljarder av svenska folkets pensionspengar. De utgör en buffert i pensionssystemet och pensionssparare kan inte välja att placera dessa någon annanstans.

Som Latinamerikagrupperna visat under flera år, tillsammans med kampanjen Schyssta Pensioner, investerar AP-fonderna våra pengar i en rad bolag som orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Investeringar som går på tvärs med Sveriges internationella åtaganden. De har varit möjliga på grund av ett regelverk som är otydligt när det gäller hållbarhet, samtidigt som hög avkastning tydligt överordnas andra mål.

I juni 2017 presenterade regeringen, efter förhandlingar med partierna i riksdagens pensionsgrupp, ett förslag på ny lagstiftning för AP-fonderna. Förslaget innehåller viktiga förbättringar jämfört med dagens regelverk. Till exempel står det nu i förslaget till lagtext att AP-fonderna ska vara ansvarsfulla investerare och ansvarsfulla ägare och verka för ett främjande av hållbar utveckling.

Sverige är skyldigt att leva upp till de internationella konventioner vi ratificerat både inom och utom våra gränser. Trots detta är det nya lagförslaget fortsatt otydligt på det området. En ny lag måste tydliggöra att Sveriges internationella åtaganden är grundläggande förutsättningar för AP-fondernas kapitalförvaltning. De ska utgöra en ram inom vilken fonderna kan maximera sin avkastning. Utan denna grundförutsättning är risken att vi även i fortsättningen får se investeringar som undergräver dessa åtaganden.

När AP-fondernas regelverk nu ändras efter 17 år är det viktigt att lagen blir så bra som möjligt. 23 organisationer lämnar därför ett gemensamt remissvar med konkreta förslag på hur ett nytt regelverk – med skarpare skrivningar – ska kunna garantera att våra pensionspengar bidrar till en hållbar utveckling och investeras i enlighet med Sveriges internationella förpliktelser.

Taggar

Global ekonomi Mänskliga rättigheter