17-åriga Gertrude kämpar för barns rättigheter

nyhet

Gertrude Clement, 17 år från Tanzania, brinner för barns rättigheter och miljöfrågor. Hon är UNICEF-utbildad radiojournalist och miljöaktivist, och har redan talat inför FN:s generalförsamling.

I september var Gertrude i Stockholm och talade på Operakällaren Foundations årliga event till förmån för UNICEF. För ett år sedan stod hon, då bara 16 år, inför hundratals världsledare i FN:s generalförsamling i New York. Hennes budskap var tydligt och klart – stoppa klimatförändringarna nu.

– Jag var så rädd och nervös när jag klev upp i talarstolen. Men sedan när jag började tala så flöt det på väldigt bra.

Varför är klimatförändringar en viktig fråga för dig?
– Den frågan är viktig för mig för att det påverkar barn, och jag ser de negativa effekterna som klimatförändringar har på mitt hemland Tanzania.

Vad finns det för utmaningar i Tanzania?
– Ett stort problem är sanitet. Många barn, speciellt flickor får gå flera kilometer för att hämta vatten och missar därför lektionstid. Det är även väldigt tufft för dem att gå i skolan samtidigt som de har mens eftersom det sällan finns toaletter i skolan.

Gertrude studerar på gymnasiet, men är även utbildad till radiojournalist genom UNICEFs program Ung reporter*. På den lokala radiostationen tar hon upp frågor om barns rättigheter och klimat.

– Det är ungdomar som leder radioprogrammet och vi träffar olika ledare och tar upp barnrättsfrågor. Vi får jättemycket feedback både från unga och vuxna som lyssnar på vårt program.

På vilket sätt har UNICEF hjälpt er?
– Vi har fått hjälp med radioutrustning och kameror. Sedan har vi även fått utbildning inom journalistik.

Vill du bli journalist?
– Först ville jag bli journalist, men nu har jag ändrat mig. Jag vill studera internationella relationer. Min dröm är att jobba för en internationell organisation som UNICEF.

Om du fick förändra en sak med världen, vad skulle det vara?
– Jag vill hjälpa barn. Exempelvis i Tanzania och runt om i Afrika, för där finns det många utmaningar för barn. Många skolor saknar bibliotek, det finns inget vatten eller toaletter. Jag vill hjälpa barn att få en bättre skola.

Varför är det viktigt att barns röster får höras?
– För att barn är vår framtid.

* Genom UNICEFs program Ung reporter får barn och unga utbildning i att rapportera och producera radioprogram för barn. Målet är att öka barns delaktighet, låta dem få komma till tals och låta barnens röster höras i hela Tanzania.

Taggar

Mänskliga rättigheter