nyhet av Amnesty International

Nicaragua: Myndigheter tystade demonstranter med dödligt våld

Nicaraguanska myndigheter har använt sig av en strategi av förtryck som handlar om att använda överdrivet våld, utomrättsliga avrättningar, kontrollera media och använda sig av regeringstrogna väpnade grupper. Allt för att krossa motståndet hos demonstranter - vilket fått till följd att minst 81 personer har dödats, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

- Staten måste omedelbart sluta försöka tysta de som demonstrerar, inte minst alla unga studenter, och respektera deras rätt att kritisera den offentliga politiken. I stället för att göra dem till kriminella, måste president Ortega tillåta att internationell kommission etableras som kan inleda en snabb, opartisk och effektiv utredning och väcka åtal mot alla som misstänks för att ha begått eller utkrävt utomrättsliga avrättningar, använt sig av överdrivet våld eller utfört andra allvarliga människorättskränkningar enligt internationell lag, säger Erika Guevara-Rosas, chef på Amnestys Amerikasavdelning.

Demonstrationerna, som var främst varit studentledda, började den 18 april som ett svar på regeringens reformförslag som skulle höja arbetstagarens och arbetsgivarens socialförsäkringsavgifter, samtidigt som man minskade på förmånerna. Fram till den 28 maj har 81 personer dödats, 868 skadats och 438 gripits i samband med statens hårdhänta och samordnade svar på protesterna.

I rapporten “Shoot to kill: Nicaragua’s strategy to suppress protest” dokumenterar Amnesty bland annat den nicaraguanska polisens användande av dödliga vapen, det stora antalet skadade människor, koncentrationen av skottskador i huvud, nacke och bröstkorg på dem som dödats samt försöken att kringgå rättvisa och mörklägga hur offren dog. Utifrån detta kan Amnesty dra slutsatsen att det finns bevis för att polisen och regeringstrogna väpnade grupper har begått flera utomrättsliga avrättningar.

I en intervju med Amnesty säger Vilma Núñez, chef för det Nicaraguanska centret för mänskliga rättigheter: “polisen började skjuta med gummikulor, men våldet eskalerade nästa dag. Den 19 april var det flera som dog. Daniel (Ortega) hade kunnat stoppa detta den dagen, men han gjorde inte det. Nästa dag sköt polisen med skarpa skott. Ordern var att döda.”

Strategin av förtryck antas ha kommit från högsta ort. President Daniel Ortega och vicepresidenten Rosario Murillo har vid upprepade tillfällen demoniserat demonstranter och förnekat att människor har dödats, samtidigt som offentliga tjänstemän har nekat offren läkarvård, har misskött bevis och vägrat att utföra obduktioner och andra rättsmedicinska undersökningar.

Användandet av regeringstrogna väpnade grupper, så kallade “Sandinista mobs”, har spelat en nyckelroll. De här väpnade grupperna tillåts att attackera demonstranter, uppmuntra till våld och sprida skräck bland befolkningen - något som både stärker statens förtryck och förmåga att inte ta ansvar för attackerna.

Under krisens första veckor blockerade myndigheterna sändningen för fyra tv-nätverk som bevakade protesterna. En radiostation brändes ner och minst ett dussintal journalister blev rånade, hotade eller attackerades. En reporter, Ángel Gahona, sköts ihjäl under en pågående livesändning i kuststaden Bluefields.En delegation från Amnesty reste till Nicaragua och befann sig i landet mellan den 2-13 maj för att bevaka rapporter om människorättskränkningar i städerna Managua, León, Ciudad Sandino och Estelí. Rapporten bygger på över 30 djupintervjuer, varav 16 fallstudier som inkluderar nio personer som dödats, granskningar av dussintals vittnesmål och dokumentationer som gjorts av lokala organisationer, video- och bildbevis som verifierats granskats tekniskt samt och analyser gjorda av experter på skjutvapen.Amnesty kan konstatera att den 20 april vägrade minst tre offentliga sjukhus att behandla människor som skadades allvarligt under demonstrationerna, bland dem 15-åriga Álvaro Conrado som sköts när han delade ut vatten till demonstranterna och som dog efter det att vakter ska ha hindrat honom från att komma in på sjukhuset Cruz Azul. Han hamnade istället på ett annat sjukhus, och personal berättade för Amnesty att hade han fått vård tidigare skulle han kunnat överleva.

Rapporten tar även upp flera fall där myndigheter stoppade obduktioner av personer som dödats under protesterna och satte som villkor att familjen skrev under på att de inte skulle lämna in en överklagan - detta för att de skulle kunna få ut kroppen. Flera av offrens familjer berättar för Amnesty att polisen hotade och trakasserade dem i ett försök att avskräcka dem från att uttala sig eller väcka åtal.

- Myndigheternas samvetslösa behandling av offren och deras familjer visar tydligt på deras förakt för alla som vågar stå upp mot dem. Men trots regeringens grymma och beräknade ansträngningar för att förtrycka oliktänkande, har de modiga människorna i Nicaragua visat att de inte kommer att tystas, säger Erika Guevara-Rosas.

Länk till hela pressreleasen på engelska.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter