Kurs: En rättvis och hållbar värld – klimat- och miljörättvisa

Foto: Extinction Rebellion Sweden
Plugga

Är du intresserad av klimatfrågor och global rättvisa? Vill du lära dig genom att resa och träffa människor som kämpar för en hållbar och rättvis värld? Då har Österlens Folkhögskola kursen för dig!

Vad får du lära dig?

På kursen En rättvis och hållbar värld: klimat- och miljörättvisa lär du dig om hur klimat- och miljöförändringar hör ihop med rättvisefrågor – lokalt som globalt. Du får resa till Sápmi för att utforska hur skogsbruk, vindkraft, gruvdrift och klimatförändringar påverkar miljörättvisa och samiska rättigheter.

Kursens olika teman utgår från ett globalt perspektiv med fokus på den svenska delen av Sápmi, där effekterna av klimatförändringarna redan är påtagliga. Vi fördjupar oss i frågan om varför urfolk och ekonomiskt fattiga människor, i synnerhet kvinnor, drabbas hårdare av miljöförstöring än andra?

Vi lär oss också om hur rasism, kolonialism och patriarkala strukturer skapar social orättvisa kopplad till klimat- och miljöproblem. Kursen ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett ämne som du är särskilt intresserad av med stöd av en kunnig kursledare.

Vad innehåller kursen?

  • Klimat- och miljörättvisa, miljörasism och klimat-kolonialism
  • Koloniseringen av Sápmi, samiska rättigheter, avkolonisering
  • Gruvdrift, skogsbruk, vind- och vattenkraft i Sápmi
  • Studieresa till Sápmi (preliminärt 1-12 november 2021)
  • Fördjupningsprojekt

Under kursen möter du aktivister, forskare och representanter för urfolk och miljöorganisationer för att diskutera vår tids viktigaste fråga: hur kan vi skapa en mer hållbar och rättvis värld?

Hur är kursen upplagd?

Kursen ges på distans via lärplattformen Google Classroom. Vi träffas digitalt för diskussioner och föreläsningar. Helgträffar på plats på Österlens Folkhögskola och en studieresa till Sápmi är schemalagda under hösten (och genomförs beroende på COVID-19 läget).

Kurstid: 23 augusti - 17 december 2021
Sista anmälningsdag: 30 juni 2021
Studieomfattning: 50 %
CSN: Du har möjlighet att söka studiemedel från CSN.
Kursledare: Karin Edstedt, karin.edstedt@osterlen.fhsk.se

Läs mer och ansök!

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter