Kampanj

Tvålutmaningen - fräsch på riktigt

Nu utmanar Naturskyddsföreningen Sverige att byta till tvål som är fräsch på riktigt! Arbetsplatser, caféer, hotell, gym och alla andra som använder tvål kan vara med. Ni som redan har miljömärkt tvål kan också vara med för att visa upp att er tvål är fräsch på riktigt. 

Med Tvålutmaningen vill vi peppa företag och arbetsplatser att erbjuda sina kunder och anställda miljömärkt tvål. När du väljer en miljömärkt tvål har miljömärkningarna Bra Miljöval och Svanen kollat att kemikalierna i tvålen är schyssta för både hälsan och miljön. Parfym får finnas i de miljömärkta tvålarna men den är noga granskad. Vi säger att tvålen är fräsch på riktigt.

Vi har valt att fokusera på tvål eftersom det är en produkt som alla använder varje dag. Miljömärkta tvålar är lätta att hitta och utbudet är relativt stort. I icke miljömärkta handtvålar finns ofta kemikalier som är giftiga för vattenlivet eller som kan ge kontaktallergier

Vad innebär Tvålutmaningen?

Ni får en skylt att sätta upp inne på toaletten som talar om att ni har miljömärkt tvål (se bilden till vänster). Den visar att ni bryr er om miljön och gästers och anställdas hälsa. Om fler skyltar behövs kan ni beställa det. 

Beställ gratis material till Tvålutmaningen.

Fakta om flytande tvål

Hur mycket använder vi?
Svensken använder nästan 9 liter flytande tvål och duschkräm om året i hemmet och utanför hemmet.

Miljö
Tvål kan innehålla ämnen som är giftiga för livet i vattnet och ämnen som har svårt att brytas ner i miljön och därför finns kvar under lång tid.

Hälsa
Flytande tvål innehåller ofta allergiframkallande parfymer och konserveringsmedel och ibland ingredienser som kan störa hormonsystemen i kroppen.

Miljömärkt tvål = tvål som är fräsch på riktigt
Miljömärkningarna Bra Miljöval och Svanen ställer krav på alla ingredienserna i tvålarna så de blir så skonsamma som möjligt för naturen och oss. Parfym i miljömärkt tvål är noga granskad.

8 sätt att bli fräsch på riktigt

Vill du också slippa läskiga ämnen i badrumsskåpet? Det finns flera lätta grejer du kan göra. Här är våra åtta bästa tips!

Taggar

Klimat & miljö