av Röda Korset

Medmänsklighet - det ligger i våra händer

Vi tror att mer medmänsklighet i vardagen kan göra världen till en lite bättre plats. Vill du ha tips på hur du kan göra för att bidra? Spana in Röda Korsets 10 tips för en mer solidarisk vardag!

Kampanj

Medmänklighet i vardagen

För Röda Korset innebär medmänsklighet att respektera allas lika värde och ta ställning för att människors rättigheter och behov tillgodoses. Det är att ställa upp för varandra och visa solidaritet för människor i utsatta situationer. Att verka för öppenhet, mångfald, jämlikhet och delaktighet i samhället genom de handlingar vi gör – varje dag.

Vi tror att mer medmänsklighet i vardagen kan göra världen till en lite bättre plats. Vill du ha tips på hur du kan göra för att bidra? Spana in våra 10 tips för en mer solidarisk vardag!

10 tips på hur du kan bidra till mer medmänsklighet

1. Säg ifrån och ta diskussionen
Säg ifrån när du hör människor uttrycka åsikter som går emot dina medmänskliga värderingar. Kom ihåg att du inte är ensam – tillsammans är vi många som står upp för att medmänsklighet är viktigast av allt.

2. Ge av din tid – bli frivillig 
Att göra något för någon annan ger mycket till både samhället och dig själv. Här hittar du uppdrag i ditt område

3. Hälsa på människor
Se människor i ögonen och säg hej. Även de du inte känner. Det skapar ett tryggare och mer inkluderande samhälle.

4. Bli månadsgivare
Var med och rädda liv och ge hopp till människor världen över, varje dag. En ovärderlig medmänsklig handling. Här kan du bli månadsgivare

5. Lär dig första hjälpen
Våga agera när det behövs. Kurser och kunskap hittar du här

6. Bli medlem i Röda Korset
Var med och stötta vårt arbete för ett mer medmänskligt samhälle. Vi driver opinion och uppvaktar politiker. Genom din lokala krets kan du engagera dig i ditt närsamhälle. Gå med här

7. Utmana dina fördomar
Åk till ett område du aldrig besökt eller bjud hem någon du inte känner på middag. Vilka förutfattade meningar har just du att sätta på prov?

8. Starta en egen insamling
Dra igång en egen insamling nästa gång du firar något. Ett enkelt sätt att engagera vänner och familj att också bidra. Här hittar du vad du kan samla in till

9. Var nyfiken och källkritisk
Ställ frågor, kolla upp avsändare, fakta och ifrågasätt antaganden. Särskilt i sociala medier.

10. Erbjud din hjälp
Våga fråga någon som har det svårt vad du kan göra. Ringa efter hjälp, bjuda på kaffe eller bara lyssna en stund? Ofta krävs det inte mycket för att göra skillnad.

Annons