av Naturskyddsföreningen

Klädbytardagen 2019

Det är tioårsjubileum för Naturskyddsföreningens klädbytardag 2019. Målet är att slå rekord med flest klädbyten någonsin i Sverige. Var med och anordna en klädbytardag du också!

Kampanj

Alla är välkomna att anordna eller besöka klädbytardagens arrangemang. Det är lätt, kul och bra för miljön på en och samma gång.

Förra året bytte 44 000 plagg ägare i Sverige. Om man räknar med att dessa plagg ersatte inköp av nya plagg blev miljönyttan stor. Insparade resurser blev: 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten.

Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket

Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Så här går det till på ett klädbyte

  • Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt).
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Så här gör du om du vill arrangera ett klädbyte

  1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand?
  2. Släng iväg ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. 
  3. Kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar. Här hittar du våra bästa tips för att arrangera ett lyckat klädbyte.
  4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor och annat material via Naturskyddsföreningen.
Illustratör: Erica Jacobson

Annons