av Amnesty International

​Fotbolls-VM och tortyr hör inte ihop

Men i Ryssland där fotbolls-VM hålls i år ser det annorlunda ut. Där hotas, fängslas och förföljs människor som uttrycker “fel” sorts kärlek. Människor som står upp för allas lika värde och som vågar vittna om de övergrepp som ryska myndigheter begår mot sina medborgare.
 

Kampanj

Tre av de här människorna är Oyub Titiev, Igor Nagavkin och Andrei Rudomakha. De lever och verkar i Tjetjenien, Volgograd och Krasnodar - tre olika regioner där matcher spelas under VM. Oyub sitter fängslad på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Likaså Igor som kämpar mot tortyr och korruption och Andrei, som är miljöaktivist, har misshandlats och trakasserats.

Låt inte deras röster tystas

Din signatur gör skillnad! Skriv under för Oyub, Andrei och Igor och kräv att Rysslands president Vladimir Putin sätter stopp för detta.

Kolla på fotboll med Amnesty

Fotbolls-VM + tortyr = sant? Kolla på fotboll med Amnesty och Trädgården i Stockholm. 

Situationen i Ryssland

De senaste åren har skyddet för mänskliga rättigheter i Ryssland urholkats. Myndigheterna driver aktivt igenom, använder och missbrukar repressiv lagstiftning för att begränsa yttrande- och mötesfriheten och möjligheten för människorättsförsvarare och organisationer att verka.

Lagar som tvingar organisationer som mottar utländsk finansiering att registrera sig som “utländska agenter” eller lagar som förbjuder “propaganda för homosexualitet” är exempel på detta. Dess formulering och implementering har lett till att NGOs som exempelvis arbetar med kvinnors rättigheter, yttrandefrihet, diskriminering eller miljöfrågor har tvingats betala skyhöga böter, kraftigt begränsa sitt arbete eller helt stänga ner.

Läs mer om mänskliga rättigheter i Ryssland

Annons