av Svenska kyrkan

En ko kan rädda liv

En ko ger mjölk, det leder till inkomster, bättre självkänsla och nya investeringar. Och det är bara en del av ko-effekten. Förändringen börjar med en mätt mage. Var med och rädda liv du också!

Kampanj

Jordens resurser skulle räcka till alla om vi delade rättvist. Men ändå kan 795 miljoner människor inte äta sig mätta. Under fastekampanjen 2017 lyfter Svenska kyrkans internationella arbete en av våra allra mest grundläggande mänskliga rättigheter: rätten till mat.

I år har vi besökt det framgångsrika ko- och kalvprojektet i Tanzania. Här i Tanzania lever två tredjedelar av befolkningen under fattigdomsgränsen. Många familjer har svårt att få vardagen att gå ihop. De saknar näringsrik mat och har inte alltid råd att låta barnen gå i skolan.

Ko- och kalvprojektet förändrar familjernas liv. Idén är enkel men resultatet är fantastiskt! Utsatta familjer, individer eller grupper får utbildning i jordbruksteknik, modern djurhållning och produktion av mejeriprodukter. Sedan får de en dräktig kviga.

Mjölken från kon ger familjerna inkomster och kons gödsel gör att det växer bättre på deras jordplättar. Familjen ger senare tillbaka två kalvar till projektet. De kan i sin tur lämnas vidare till nästa familj. Det innebär en hel del arbete att ha en ko. De mest utsatta familjerna får därför istället möjlighet att låna en get. De är mer lättskötta än kor och får killingar två gånger om året.

Ko- och kalvprojektet finns i fler än 200 byar och många tusen kor har delats ut. Omkring 800 personer får utbildning varje år.

För Cecilia Pascal Mabula och hennes familj i byn Lugella är ko-effekten på riktigt. Bild: Magnus Aronson/Ikon
För Cecilia Pascal Mabula och hennes familj i byn Lugella är ko-effekten på riktigt. Bild: Magnus Aronson/IkonBildtext

Ge en gåva!

Bidra till att en familj i Tanzania får en ljusare framtid! Det här går dina pengar till:

  • Dräktiga kvigor till familjer med stora behov.
  • Utbildning i djurhållning och produktion av mejeriprodukter.
  • Utbildning i hur man med enkla medel kan odla för att få mer näringsrik mat och bättre skördar. Det handlar bland annat om att använda gödsel och kompost.
  • Uppbyggnad, utbildning och användande av biogasanläggningar.

Ge en gåva till "Låt en ko förändra någons liv" här!

Annons