av Naturskyddsföreningen

Byt till ekokaffe – rädda liv!

Välj ekologisk nästa gång du köper kaffe! Byt till eko i kaffehyllan och istället för att beställa en café latte säger du en ekologisk café latte, tack!
nyhet

Hur mycket kemiska bekämpningsmedel används inom den oekologiska kaffeodlingen? Hur påverkas naturen, djuren och de människor som odlar ditt kaffe? Det finns anledning att fundera på vilket kaffe du väljer nästa gång du handlar.

Bara i Sverige dricker vi 1000 koppar per person och år. Det gör oss till ett av världens mest kaffedrickande folk. Men för att odla våra kaffebönor sprutas tyvärr ofta enorma mängder kemiska bekämpningsmedel på odlingarna. Lägg dessutom till usla arbetsförhållanden och ditt kaffe har fått en riktigt dålig eftersmak.

En Café au läckande kemikalier, tack!

Bara 7 av 100 väljer ekokaffe i matbutiken, det vill vi ändra på! Du behöver bara lägga en enda sak på minnet om du vill vara med och bidra till en odling utan kemiska bekämpningsmedel och som samtidigt tar hänsyn till människors arbetsförhållanden.

Välj ekologisk nästa gång du köper kaffe! Byt till eko i kaffehyllan och istället för att beställa en café latte säger du en ekologisk café latte, tack!

Slipa dina argument med fem goda skäl att välja ekologiskt kaffe

Vad är det för skillnader mellan oekologiskt och ekologiskt kaffe?

Hur påverkar mitt val av kaffe naturen, djuren och de människor som odlar mitt kaffe? Och kan jag lita på miljömärkningarna på kaffepaketen? Vi reder ut frågetecken kring ekologisk- och oekologisk kaffeproduktion.

FAQ: Vi svarar på de vanligaste frågorna om kaffe

Störst på kaffe – världsmästare på besprutning

Var tredje kaffeböna kommer från Brasilien. Vi skickade journalisten Henrik Brandão Jönsson till världens största kaffekooperativ för att ta reda på hur vägen från kaffeböna till din kopp ser ut.

Han berättar om världens mest kemikalieintensiva odling. Här används mängder med kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna i EU. Naturen har sagt stopp. Djuren, växterna och människor drabbas hårt.

Läs reportaget: Störst på kaffe - världsmästare på besprutning

Taggar

Klimat & miljö