Kampanj av Svenska Afghanistankommittén

Så debatterar du mer konstruktivt på internet

Debattklimatet online är tyvärr ofta präglat av fake news och rasistiska påståenden. Hur gör man för att motarbeta detta? Svenska Afghanistankommitén (SAK) tipsar om hur man kan bidra till ett bättre debattklimat på nätet.

Fake news och rasistiska påståenden

På internet ser vi många falska påståenden och kränkningar av människors mest grundläggande rättigheter. För oss är det viktigt att den information som sprids om andra kulturer och länder är korrekt och relevant. 

Är du trött på fake news och rasistiska påståenden? Ta del av SAK:s tips på hur man kan debattera mer konstruktivt på internet. 

4 tips för ett bättre debattklimat online

1. Var trevlig
Börja med dig själv. Låt oss ta ett gemensamt nätansvar genom att bidra till ett behagligt debattklimat på nätet. Var saklig, trevlig och respektera att andra inte delar dina åsikter. Använd inte svärord, då blir det svårare att skriva i affekt.

2. Sprid inte rykten
Nättrollen är ute efter att deras åsikter ska spridas. Bidra inte till att felaktigheter sprids ytterligare genom att sprida dem vidare. Detta även om du vill göra en poäng av andras åsikter.

3. Ta vara på din dyrbara tid - tjafsa inte
Nättrollen vill slösa din tid. På så sätt finns det mindre tid över till ditt engagemang. Svara därför kort och koncist. Du vinner inget på att ”vinna diskussionen”. Säg bara vad du tycker så att det blir tydligt att det finns de som inte håller med.

4. Var konstruktiv
Se skillnaden mellan kritik och drev. Kritik kan vara befogat när det finns ett ärligt uppsåt att förstå en situation bättre och en vilja att förändra den. Drev, där någon eller grupper trakasseras på nätet, är inte berättigat och leder inte till att någon situation förbättras.

OBS! Självklart ska man inte acceptera att människor skriver rasisitska saker. Det kan också kännas provocerande att bemöta sådant korrekt och sakligt. Även om det känns svårt och frustrerande tror vi att man ofta kommer längre den vägen. Acceptera aldrig att människor uttrycker sig illa, men välj dina strider och låt inte nättrollen vinna. 

Annons