Kampanj av Svenska Afghanistankommittén

Bli nätambassadör med SAK

Vi som är ideellt aktiva kan bli bättre på att stötta varandra och på att ta debatten om Afghanistan.

Fördelen med internet är att den går att fylla med all sorts information. Nackdelen med internet är att den går att fylla med all sorts information...

På nätet ser vi många falska påståenden och kränkningar av människors mest grundläggande rättigheter. För oss är det viktigt att den information som sprids om Afghanistan är korrekt och relevant. Därför ser vi gärna mer av sakliga debatter på internet.

Här är våra bästa tips!

1. Var trevlig.
Börja med dig själv. Låt oss ta ett gemensamt nätansvar genom att bidra till ett behagligt debattklimat på nätet. Använd inte svärord, då blir det svårare att skriva i affekt.

2. Sprid inte rykten.
"Nät-trollen" är ute efter att deras åsikter ska spridas. Bidra inte till att felaktigheter sprids ytterligare genom att sprida dem vidare. Detta även om du vill göra en poäng av andras åsikter.

3. Ta vara på din dyrbara tid - tjafsa inte.
”Nät-trollen” vill slösa din tid. På så sätt finns det mindre tid över till ditt engagemang. Svara därför kort och koncist. Du vinner inget på att ”vinna diskussionen”. Säg bara vad du tycker så att det blir tydligt att det finns de som inte håller med.

4. Var konstruktiv.
Se skillnaden mellan kritik och drev. Kritik kan vara befogat när det finns ett ärligt uppsåt att förstå en situation bättre och en vilja att förändra den. Drev, där någon eller grupper trakasseras på nätet, är ej berättigat och leder inte till att någon situation förbättras.

Kontakta oss

Saknar du något på den här websidan? Tipsa oss genom att mejla info@sak.se, skriv "nätambassadör" i ämnesraden. Tack!

Annons