Hjälp rohingya som flyr från våldet

Ge ett bidrag

Folkgruppen rohingya i Myanmar (Burma) flyr från det som beskrivs som en etnisk rensning enligt Human Rights Watch, HRW. De som kommer fram till lägren i Bangladesh vittnar om förföljelse och grymt våld.

"Just nu försöker hundratusentals människor som trängs längs en smal halvö hitta skydd och säkerhet. Det är ett gigantiskt slumområde - ett av de värsta du kan föreställa dig."
Kate White, Läkare Utan Gränser

Den muslimska folkgruppen rohingya i Myanmar kallas ofta för världens mest förföljda folk. De utgör ca 1 miljon människor och ses inte som fullvärdiga medborgare, trots att de bott i Myanmar i århundraden.

Det militära våldet är ett gensvar på en attack mot polis och militär som nyligen genomfördes av den militanta gruppen Arakan Rohingya räddningsarmé. Den redan svåra situationen i Rakhine har sedan dess blivit mycket värre. 

Över 500 000 människor har flytt över gränsen in till grannlandet Bangladesh sedan slutet av augusti. De vittnar om förföljelse och folkmord.

"Vi tvingades lämna våra hem, annars hotade de att döda oss alla. Jag har en bebis som är en månad gammal och har korsat gränsen tillsammans med min familj, syster och svåger. Vi har tvingats gå över två berg och gå till fots i en vecka för att komma hit"
Amina, 20 år

Röda Korset är en av många organisationer som finns på plats i Bangladesh för att stötta människorna på flykt. Läs mer om deras arbete i lägret Cox's Bazar.

Svenska Burmakommittén beskriver bakgrunden till den pågående krisen och uppdaterar löpande i artikeln "Massflykten från Rakhine".

Taggar

Flykt & migration Hälsa