av Olof Palmes Internationella Center

Frige de politiska fångarna i Turkiet

I Turkiet fängslas parlamentariker, borgmästare och partimedlemmar från Folkets demokratiska parti (HDP), som är de svenska socialdemokraternas systerparti. De gripna och deras familjer behöver ekonomiskt stöd. Ställ upp för friheten och demokratin!

Ge ett bidrag

Efter kuppförsöket förra sommaren blir Turkiet allt mindre demokratiskt. Journalister, människorättsaktivister och politiker förföljs och grips. Undantagstillstånd har utlysts och långt över tusen organisationer i det civila samhället har förbjudits att verka.

Folkets demokratiska parti (HDP), som fick knappt 10,8 procent av rösterna i senaste valet, arbetar för en fredlig lösning på konflikten mellan förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK) och den turkiska staten. De förespråkar en socialdemokratisk ekonomisk politik samt ökat självstyre för de kurdiska regionerna i landet. De är motståndare mot ett starkare presidentstyre vilket är vad det turkiska folket ska rösta om den 16 april.

”Svenska politiker och EU måste sätta ner foten mot Recep Tayyip Erdoğan medan det fortfarande finns en chans kvar till fredssamtal”, sa HDP-ordföranden Selahattin Demirtaş när han i september 2015 besökte Stockholm på inbjudan av Palmecentret. Han sa då att det bara var en tidsfråga innan han greps vilket också skedde i november 2016.

Demirtaş, hans medordförande Figen Yüksedag och tolv parlamentariker från partiet är fängslade och anklagade för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. HDP har upprepade gånger förnekat att de har direkta kopplingar till PKK.

Den 31 mars gick Demirtaş och en av parlamentsledamöterna ut i hungerstrejk, men de avbröt hungerstrejken efter att ha fått sina krav tillgodosedda i fängelset där de befinner sig. Flera politiska fångar hungerstrejkar fortfarande sedan mer än en månad tillbaka i olika fängelser.

I mars kritiserade Europarådets jurister skarpt utvecklingen i Turkiet. Tre rapporter från Venedigkommissionen varnar för att Turkiet är på väg att formalisera ett auktoritärt presidentstyre, där yttrandefriheten är satt ur spel, rättssystemet är politiskt styrt och den representativa demokratin inte fungerar. Kommissionen kritiserar att HDP-ledaren Selahattin Demirtas och 13 andra av partiets parlamentsledamöter sitter i fängelse och därför inte kunde vara med när de konstitutionella förändringarna togs upp i parlamentet.

Ge ett bidrag för att frige de politiska fångarna i Turkiet:

Insamlade medel ska användas efter följande prioritetsordning: 1. Ekonomiskt stöd till familjer med fängslade familjemedlemmar genom HDPs Brysselkontor, 2. Ekonomiskt stöd för rättslig hjälp i rättegångar genom HDPs Brysselkontor, 3. Till Palmecentrets egeninsatser för Turkietprogrammet.

Tack för din gåva!

Annons