av PMU

Ebolautbrottet i Kongo - en internationell hälsokris

Världen

– Det råder stor skräck och nästintill panik i större städer i Nord-kivu för vad det kommer att innebära om Ebola får fotfäste, säger Dag Bohlin, säkerhetsansvarig på PMU. Ebola-viruset har nu nått storstaden Goma i Kongo och man fruktar att även Bukavu i Syd-Kivu ska drabbas.

Det senaste Ebola-utbrottet började för ett år sedan i Nord-Kivu i östra DR Kongo. Hittills har 1700 personer dött och mer än 2500 infekterats. Tolv nya fall rapporteras varje dag. Förra veckan förklarade Världshälsoorganisationen, WHO utbrottet ”en internationell hälsokris”. Den pågående konflikten i regionen försvårar situationen och har bidragit till misstro mot myndigheterna. Hälsoarbetare har blivit attackerade och konspirationsteorier om viruset sprids. Nu fruktar man en spridning av viruset.

– Vaccinationer pågår sedan 2018. Sammanlagt har omkring 171 000 personer fått vaccin. 80 kontrollstationer har upprättats i Ituri och Nord-Kivu för att kontrollera och minimera spridning, säger Dag Bohlin, säkerhetsansvarig på PMU.

Sjukdomen har nått staden Goma

För en vecka sedan nådde Ebola staden Goma, ett nav för resande i regionen med anslutningar till bland annat Rwanda. Där bekräftades en pastor bära viruset efter att ha anlänt i staden med buss.

– I dagsläget vet vi om ett dödsfall i Goma, en pastor som var smittad och som kom från Beni. Han dog i Goma efter några dagar. Goma ligger i Nord-Kivu, provinsen närmast söder om Ituri, det värst drabbade området, säger Dag Bohlin.

Goma är bara några mil från Bukavu där Panzisjukhuset ligger och där fredpristagaren Denis Mukwege är chefsläkare. Panzisjukhuset som PMU var med och grundade, ligger i Syd-Kivu och sjukhuset är i samarbete med provinsens hälsomyndighet med och samordnar förberedande insatser. Sjukhuset är ett av de bäst utrustade i regionen och har blivit utsett till mottagningscenter om smittan sprider sig.

Fredspristagarens sjukhus förbereder sig

– Smittan når Panzisjukhuset om det uppträder fall i Syd-Kivu, då det är utsett till mottagningscenter. Därför är det viktigt att personalen får adekvat utbildning om vad smittan innebär och hur de ska hantera patienter som är drabbade, säger Dag Bohlin.

Sjukhuset har i dagsläget inte de ekonomiska möjligheter som krävs för att ta på sig den stora utmaning som det innebär om det livshotande viruset får spridning i provinsen, därför drar PMU tillsammans med Läkarmissionen nu igång en insamling för att stödja sjukhuset.

– För att skapa en god förberedelse så behövs pengar. Man behöver träna personal på Panzisjukhuset, men även på vårt partnersamfund Cepacs övriga hälsokliniker och sjukhus. Man behöver också införskaffa utrustning, säger Dag Bohlin. PMU stödjer en informationsinsats som innebär att man genom partnersamfundet Cepacs stora kyrkonätverk snabbt kan nå ut med information.

Kyrkorna spelar en viktig roll

– Insatsen innebär att man utnyttjar kyrkorna som samlar stora skaror människor för att sprida information om vad smittan innebär och hur man undviker den. Även andra civilsamhällesorganisationer kommer att vara kanal för denna information, säger Dag Bohlin.

Hur ser det ut på övriga Cepacs kliniker och sjukhus ute i regionen?

– Inga fall har rapporterats om hittills, men det finns omkring 300 klinker i både Syd och Nord-Kivu samt fem sjukhus med bra och motiverad personal, de kan istället utgöra en stor resurs då de finns överallt, säger Dag Bohlin.

För att ge en gåva:

Swish 90 00 506 
PG 90 00 50-6 
Märk gåvan ”Ebola Kongo”

Taggar

Hälsa