nyhet av

"Den fackliga kampen är global och angår oss alla"

Union to Unions praktikantprogram 2018 har kickat igång! Här är Linnea, Nanna, Otto och Sofia – våra fyra fantastiska praktikanter!

Under hösten kommer Linnea Duran, Nanna Rask, Otto Berglund och Sofia Söderin göra praktik på tre olika globala fackliga organisationers regionkontor i Latinamerika och Asien.

Som praktikanter är deras huvudsakliga syfte såklart att de ska öka sin kunskap om globala fackliga frågor. Men de kommer även bidra till det fackliga arbetet på plats samt dela med sig i Union to Unions kanaler av den kunskap de samlar på sig under praktiken.

Under hösten kommer du bland annat kunna följa dem på Union to Unions Instagram-konto och när de kommit hem i januari kommer de även jobba ett par veckor med att sprida kunskap om det fackliga arbetet i de länder de arbetet, genom föreläsningar och/eller artiklar.

Lär känna våra fantastiska praktikanter:

Linnea Duran
Gör praktik i Uruguay samt en period i Peru på globala industrifacket IndustriALL

Hej allihopa! Mitt namn är Linnea Duran, jag är 26 år gammal och är born and raised i Uppsala. Jag är medlem i handelsanställdas förbund. Jag har turen att åka både till Uruguay och Peru under min praktik med det globala facket IndustriALL. Just nu studerar jag andra året på Personalvetarprogrammet i Uppsala.

Jag har under en längre tid haft ett starkt fackligt engagemang och nu vill jag lyfta blicken till det internationella organiseringen - den fackliga kampen är global och angår oss alla! Har precis återupptäckt spelet Pokémon Go och spenderar alldeles för mycket tid med det.

Nanna Rask
Gör praktik i New Dheli (Indien) samt en period i Sri Lanka på globala industrifacket IndustriALL

Hej! Jag heter Nanna Rask och brinner sedan barnsben för demokrati och social- och miljömässigt hållbar utveckling. Under mina studier inom ämnena politik, geografi och miljö på både Uppsala Universitet och Oxford University, har jag samlat på mig erfarenheter från såväl Ghana, Australien, Vietnam, men även just de länder där min praktik på IndustriALL äger rum; i Indien och Sri Lanka. I Sri Lanka har jag dessutom bott och gått i skola under min uppväxt samt inför min masteruppsats utfört fältstudier om diskriminering mot tamiler i krigets spår och civilsamhällets organiserade motstånd. Nu ser jag fram emot att fördjupa min kunskap i just arbetsrätt och att ge något tillbaka till dessa länder som ligger mig varmt om hjärtat.

Otto Berglund
Gör praktik i Malaysia på det globala bygg- och träfacket, BWI.

Jag heter Otto Berglund, är 27 år och född och uppväxt i Båstad, men bor i Alvesta. Jag är medlem i handelsanställdas förbund. Jag har en kandidat i nationalekonomi och har varit politisk engagerad. Jag kommer att göra praktik i Malaysia på det internationella facket för skogs och träarbetare. Jag tror på fackens potential till facklig förändring, särskilt i ett internationellt perspektiv, och vill vara del i det förändringsarbetet. Jag älskar att spela schack men min främsta specialitet inom sällskapsspel är fyra i rad. Jag kommer att ta med mig ett litet resespel och utmana människor längs vägen.

Sofia Söderin
Gör praktik i Uruguay på det globala tjänstemannafacket, UNI Global Union

Hej! Sofia Söderin heter jag och är 25 år gammal. Jag är från Östersund men har bott och studerat de senaste tre åren i Växjö. Jag är utbildad statsvetare och har även en kandidat i spanska. Jag är medlem i fackförbundet ST och fick via mitt förbund information om den här praktikplatsen och kände att jag ville lära mig mer om fackliga frågor kopplade till internationellt arbete. Min praktik är förlagd i Uruguay på det globala tjänstemannafacket UNI:s regionkontor. På min fritid tycker jag om att träna rollerderby och äta mängdvis med glass trots att jag är laktosintolerant.

Union to Unions praktikantprogram

Praktiken via Union to Union finansieras med bidrag från Sida och Universitets- och högskolerådet (UHR). Bidraget ska ge unga mellan 20-30 år, möjlighet att få arbetslivserfarenhet från biståndsarbete i fält och därmed bredda den svenska resursbasen för biståndet.

Union to Unions praktikantprogram ger unga svenskar utlandspraktik i de globala fackliga organisationernas regionala kontor. Det gör vi för att vi vill bidra till att stärka kunskapen om facket som utvecklingsaktör och bidra till stärkt globalt fackligt engagemang.

Praktiken består av tre delar. Två veckors introduktion i Sverige, ca fyra månaders praktik på ett av de globala fackens regionkontor i låg- eller medelinkomstländer samt ca två veckors efterarbete med fokus på att sprida kunskap om det globala fackliga arbetet, i Sverige.

Är du intresserad av praktikantprogrammet?

Håll utkik under lediga jobb, prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ Union to Unions på LinkedIn, Facebook, Instagram och Twitter.

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter