nyhet av Läkare Utan Gränser

Akutinsats i Guinea efter utbrott av Ebola

En medarbetare från Läkare Utan Gränser tar på sig skyddskläder vid en ebolainsats i Uganda 2012. Foto: Agus Morales
Läkare Utan Gränser har startat en akutinsats i södra Guinea där flera fall av ebola har bekräftats. Tjugofyra läkare, sjuksköterskor, logistiker och hygien-och sanitetsexperter befinner sig redan i landet. Ytterligare personal kommer att anlända under de närmaste dagarna.

Vi har inrättat en isoleringsenhet för misstänkta fall i Guéckédou, i samarbete med Gunieas hälsoministerium. Samma sak sker i staden Macenta och i regionen Nzérékoré i södra delen av landet.

 – Isoleringsenheter är avgörande för att förhindra spridningen av sjukdomen som är mycket smittsam, säger Esther Sterk, rådgivare för tropisk medicin på Läkare Utan Gränser. Specialutbildade medarbetare behandlar patienterna som visar tecken på infektion.

Med hjälp av lokalbefolkningen letar våra akutteam aktivt efter personer som har haft kontakt med de redan identifierade ebolapatienterna och som kan ha smittats.

Hittills 49 misstänkta fall av ebola

Läkare Utan Gränser skickar just nu två flygplan från Belgien och Frankrike med runt 33 ton förnödenheter till Guinea. Planen transporterar läkemedel, medicinsk utrustning och materiel som behövs för att isolera patienter och för att skydda sjukvårdspersonal.

Hittills har 49 misstänkta ebolafall registrerats av hälsoministeriet . Sex fall har bekräftats och 29 människor har dött. Ebola är en sällsynt men allvarlig sjukdom som sprider sig snabbt genom direkt kontakt med smittade personer eller djur. Sjukdomen kan överföras genom blod och kroppsvätskor och är ofta dödlig .

Taggar

Hälsa