======= &noscript=1"/> >>>>>>> master
Världen av Svenska Afghanistankommittén

15 år av att rädda liv i Wardak

Farzana (till vänster) blev färdigutbildad barnmorska under 2019. Foto: Kajsa Waaghals

2004 startade Svenska Afghanistankommittén sin första barnmorskeutbildning för att motverka den skyhöga mödradödligheten i provinsen Wardak. Femton år senare sjunker dödligheten och unga kvinnor står på kö för att få gå utbildningen – och rädda liv.

Farzana Hussaini minns fortfarande vad som hände en vinterdag i hennes avlägsna hemby Rashak, när en kvinna började få värkar:

– Eftersom det inte fanns någon tillgänglig barnmorska i byn, hjälptes folk åt att lägga henne på en säng och försökte bära henne till närmsta sjukhus. Men på grund av det kraftiga snöovädret kom hon inte fram till sjukhuset. När de bar hem henne var hon död.

Det var där och då som Farzana bestämde sig för att bli barnmorska. Idag är Farzana 21 år gammal och en av 24 barnmorskestudenter i Wardak som tog examen i maj 2019.

”När jag avslutat mina studier ska jag åka tillbaka till min hemby för att bekämpa mödradödligheten”

Runt 2002 visade undersökningar att Afghanistan hade en av de högsta siffrorna för mödradödlighet i världen. Olika undersökningar kom fram till olika siffror, varierande från 1100 till 1900 döda per 100 000 levande födslar. Tack vare ett ökande antal barnmorskor är antalet nu nere på 396 döda per 100 000 levande födslar, enligt folkhälsoministeriet.

Populär utbildning

I Wardak kan mödradödligheten ha varit så mycket som fyra gånger högre, eftersom provinsen mestadels består av landsbygd och svårtillgängliga områden. Tack vare barnmorskeutbildning har antalet barnmorskor i Wardak ökat från 27 till 105. De flesta av dessa har utbildats av Svenska Afghanistankommittén och barnmorskeutbildningen har blivit mycket populär.

"Idag har vi 85 sökande till 24 platser"

– När vi startade barnmorskeutbildningen 2004 var vi tvungna att knacka dörr och sitta ner och prata med familjer för att övertyga dem att skicka sina döttrar till vår skola. Idag har vi 85 sökande till 24 platser, berättar Mirwais Haleem, biträdande projektledare vid det regionala ledningskontoret i Wardak.

Förbättringar har gjorts vad gäller utbildningens kvalité, den har förlängts från 18 månader till två år, utbildningsplanen har uppdaterats och ett välutrustat laboratorium har installerats.

Sedan 2004 har SAK utbildat 157 barnmorskor i Wardak och 331 i landet som helhet. Ytterligare 70 studenter utexaminerades under 2019, en av dem är Farzana Hussaini.

”När jag avslutat mina studier ska jag åka tillbaka till min hemby för att bekämpa mödradödligheten” säger hon bestämt.

Det råder inget tvivel om att hon tillsammans med 400 barnmorskekollegor i provinserna Wardak, Laghman och Samangan kommer att göra stor skillnad.

Taggar

Hälsa Mänskliga rättigheter