Behöver du tv-tips till regniga dagar? Vi har samlat ett gäng aktuella dokumentärer som ger dig koll på surrogatindustrin, livet på tundran i Sibirien och giftutsläpp i Chile orsakade av ett svenskt företag.
Allt finns att se på SVT Play. Har du fler dokumentärtips? Hör av dig!
Flykten från Myanmar
Enligt FN är Rohingya-folket i Myanmar en av de mest förtryckta etniska grupperna i världen. I augusti 2017 anföll Myanmars armé rohingyerna i delstaten Rakhine och drev hundratusentals på flykt över gränsen till Bangladesh. Där lever nu 900 000 människor i världens största flyktingläger, Cox's Bazar.
Libanon på gränsen till sammanbrott
Den kraftfulla explosionen i Beiruts hamn i augusti 2020 lämnade staden i ruiner och landet i djup kris. Med en korrupt regering, sekteristiska motsättningar och en ekonomi i fritt fall är Libanon på gränsen till kollaps. Men i det djupt splittrade landet finns också en ung generation som kämpar för reformer som skulle kunna leda Libanon ur rådande kaos.
Dokument inifrån: Arvet och tystnaden
Jåhkågasska sameby är liten, och hela byns liv och identitet kretsar kring renen. Vad händer när de yttre hoten pressar inåt samtidigt som gruppen måste hålla en enad front utåt? Journalisten Kristina Edblom har tillbringat 18 månader med några av dem som försöker hitta en vardag och en framtid mitt i en allt hetare diskussion om samiska rättigheter.
50 grader i skuggan
Hur ser livet ut för dem som lever med extrema temperaturer? Det är omöjligt att göra vardagliga sysslor som att gå till parken med barnen. Människors livsvillkor hotas när djur och skördar drabbas av torka, bränder och sinade brunnar. Det här är en verklighet som allt fler människor riskerar i framtiden.
Ivannas liv - 5 barn på 7 kvadrat
Tänk dig att leva med fem barn i en hydda på sju kvadratmeter - på tundran i norra Sibirien. Ivanna är 26 år och ensam mamma. Hon lever ett traditionellt nomadliv så som hennes familj gjort i generationer. Men klimatförändringarna gör att hennes renar dör och hon måste hitta ett nytt sätt att försörja sig och barnen på.
Flykt
Som barn flydde Amir från Afghanistan och kom ensam till Danmark. Nu är han 36 år och framgångsrik akademiker på väg att gifta sig med sin pojkvän. Men hans hemligheter riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången vågar han berätta hela sin historia.
Generation Afrika
Afrika är kontinenten med världens yngsta befolkning. Vilka förhoppningar har Afrikas unga på sin framtid? Varför drömmer så många om att bygga ett nytt liv i Europa? Generation Afrika är en internationell dokumentärsatsning där afrikanska filmare ger sin bild av framtidsdrömmar och migration.
Eldskrift
I Indien finns en enda tidning som görs av kastlösa kvinnor i ett medielandskap som domineras av män. Att vara journalist är riskfyllt och kvinnorna som driver tidningen utmanar både traditioner och maktstrukturer, i samhället och i hemmet.
Arica - en svensk giftskandal
I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Som en följd misstänks tusentals människor ha drabbats av cancer, medfödda missbildningar och neurologiska sjukdomar. Nu kräver de rättvisa.
Surrogat - att föda någon annans barn
Att bära och föda en annans barn är inte lagligt i Sverige, men i Kalifornien är surrogatmödraskap en växande industri. Följ Cristal, Deanna och Michelle som av olika orsaker vill bära och föda någon annans barn. De drömmer om en framtida relation med barnet och om att få skapa någon annans lycka - samtidigt som de utsätts för både prövningar och risker.
Eritrea – det ofria landet
Eritrea är ett av världens mest repressiva länder. Under fem år har journalisten Evan Williams dokumenterat regimens övergrepp på sitt eget folk. Med hjälp av hemliga inspelningar och vittnesmål bekräftar han anklagelserna om tortyr, godtyckliga frihetsberövanden och slavarbete.
Botad: Jakten på homosexuella
Så sent som på 1970-talet betraktade amerikanska myndigheter homosexualitet som en sjukdom som kunde och skulle botas. Det här är berättelsen om de psykiatriker och aktivister som genom sin kamp för homosexuellas rättigheter bidrog till att starta HBTQ-rörelsen och förändrade världens syn på homosexuella.
Rasprofilerad?
Våldsamt motstånd och rasprofilering? Mötet mellan gränspolisen och pendlaren Benjamin på tåget mellan Köpenhamn och Malmö resulterade i två polisanmälningar och ett viralt klipp. SVT Edit tar reda på vad som egentligen hände på tåget och vilka konsekvenser det blev för Benjamin, för polisen - och vad en sådan händelse gör med ett polariserat samhälle.
Greta
Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget men spänner snart blicken i världens ledare och frågar "How dare you?" Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomfattande rörelse. Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan första dagen på Riksgatan då allt började.
Globalportalen behöver dig
Vill du läsa fler artiklar som den här? Hjälp oss fortsätta guida alla som vill engagera sig för en rättvis och hållbar värld! Swisha ett valfritt bidrag till 123 900 77 66 (mottagare: ForumCiv).