av Naturskyddsföreningen

12 miljoner färre plastkassar och 124 ton mindre plast sedan avgiften infördes

Plastpåsar som hamnar i naturen är ett stort miljöproblem.
Livsstil

Naturskyddsföreningens samarbetspartners Apotek Hjärtat, MQ och Joy, som valt att ta betalt för sina plastkassar sedan ett år tillbaka, har minskat förbrukningen av kassar med 53-65 procent.

Den 1:a juni 2017 började riksdagens förordning om plastbärkassar gälla. Den säger att alla butiker i Sverige ska informera om plastpåsens negativa miljöpåverkan, som ett första steg för att minska konsumtionen av engångsplast.

Naturskyddsföreningen och andra aktörer inom miljörörelsen var positiva till informationskravet men menade att en avgift på plastpåsarna förmodligen skulle ge en ännu större effekt. I och med det fick Naturskyddsföreningen möjlighet att samarbeta med butikskedjorna Apotek Hjärtat, MQ och Joy, som från den 1:a juni började ta betalt för sina plastpåsar - något som har gett ett fantastiskt resultat!

Alla tre kedjorna visar på en minskning med mellan 53-65 procent av antalet påsar jämfört med innan de började ta betalt. Totalt har de sparat nästan 12 miljoner påsar, vilket motsvarar 124 ton plast! Siffror från Svensk Handel visar på en genomsnittlig minsking hos svenska handlare om 35 procent. Så att Naturskyddsföreningens samarbetspartners tagit betalt för sina påsar har gjort en märkbar skillnad.

- Att minska mängden plast är viktigt för att minska plastens påverkan på miljön. Plast ett väldigt användbart material som är viktigt inom många områden, men för att det ska vara hållbart behöver plasten användas länge och sedan återvinns på rätt sätt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Sju bästa tipsen om påsar och kassar

  1. Den bästa kassen är den som används flest gånger
  2. Välj miljökasse istället för plastpåse
  3. Tygkassen bra om du använder den massor
  4. Släng sopor i tunnare påsar
  5. Tjocka plastkassar ingen hit
  6. Bli glad av kassar som kostar
  7. Hundens bajspåse kan få tummen upp

Läs tipsen i sin helhet här!

Taggar

Klimat & miljö