Att vara kommunikatör kan innebära många olika saker men när du jobbar i civilsamhället handlar rollen alltid om att engagera andra i en fråga du brinner för. Här tipsar vi om några sätt att tänka om du vill jobba med kommunikation!
På Globalportalens karriärworkshop om att jobba med kommunikation i civilsamhället fick tre kommunikatörer dela med sig av sina erfarenheter och tips:
- Levi Karvonen jobbar som internationell kommunikatör på RFSL. Det är hans första jobb efter studierna och han fick det efter att ha gjort praktik på organisationen.
- Rebecka Lindmark är en av två kommunikatörer på Vi-Skogen. Tidigare har hon jobbat på en rad andra organisationer. Hennes väg in i branschen gick bland annat via ett jobb som telefonkommunikatör på givarservice.
- Karin Ekholm har jobbat på Läkare Utan Gränser i 12 år och just nu är hon chef för ett team inom kommunikation och påverkan. Hon började sin yrkesbana med ett jobb som kommunikatör på ett företag som jobbade med frågor hon inte alls var intresserad av – och letade sig sedan till civilsamhället.
Karin berättar att ett av Läkare Utan Gränsers kärnuppdrag, utöver att erbjuda medicinsk hjälp, är att sprida information om humanitära kriser och lyfta röster därifrån. I civilsamhället handlar kommunikation om att nå ut med organisationens budskap och försöka få fler att bry sig om och jobba för rättighetsfrågorna organisationen driver.
Med andra ord har kommunikatörer en viktig roll att spela.
Hur blir jag kommunikatör?
Att vara en duktig skribent och ha bra fingertoppskänsla är viktigt hos en kommunikatör. Men hur får man ett kommunikationsjobb i civilsamhället?
- Plugga kommunikation – eller lär dig själv
På Karins CV står studier i bland annat retorik och mediavetenskap. Rebecka har pluggat mediateknik. Levi, däremot, läste globala studier på universitetet och fick jobb som kommunikatör efter att ha gjort praktik på RFSL. Med andra ord går det att få jobb som kommunikatör utan att ha pluggat kommunikation.
Men det finns så klart vissa saker du måste kunna om du ska jobba med kommunikation. Levi höll på med grafisk design på fritiden. Rebecka tipsar om att helt enkelt sätta sig ner och lära sig själv. Youtube-tutorials är en kommunikatörs bästa vän och Google erbjuder gratis digitala kurser i sina verktyg. Börja med ett roligt projekt och lär dig grunderna – de flesta verktyg liknar varandra.
- Sätt dig in i sakfrågor och engagera dig i civilsamhället
Karin, som ju jobbar som kommunikationschef på Läkare Utan Gränser, berättar att det är jätteviktigt med erfarenhet från civilsamhället. Så om du vill jobba som kommunikatör på en civilsamhällesorganisation – engagera dig på fritiden redan nu.
Det är också efterfrågat med sakkunskap, enligt Karin. Levi och Rebecka instämmer. Här har du en fördel om du pluggat något utöver kommunikation och engagerat dig i frågan som din framtida arbetsplats jobbar med. Så var fallet för Levi när han fick sitt jobb.
- Gör praktik och testa på kommunikation
För Levi var praktikplatsen på RFSL avgörande. Där såg han till att visa att han ville vara en del av teamet och lära sig så mycket som möjligt.
Ett annat sätt att få kommunikationserfarenhet utanför studierna är att gräva där du står. Kan du ta på dig fler kommunikationsuppgifter på jobbet du redan har eller börja ansvara för de sociala kanalerna åt föreningen du är engagerad i?
- Häng på sociala medier
Ett tips som är ovanligt lätt att följa, eller hur? Karin berättar att hon lär sig mycket genom att titta på andras kommunikation. Så för att bli en vassare kommunikatör – följ andra organisationer på sociala medier, analysera hur de gör och ta inspiration!
Rebecka rekommenderar också att hänga på olika kanaler för att se hur man kommunicerar där. Följ trender och uppmärksamma vilken typ av tilltal och tonalitet som verkar gå hem.