5 tips för att lyckas med praktikansökan

Så lyckas du med din praktikansökan. Foto: Good Faces/Unsplash
Jobba

Du har hittat din drömpraktik och är redo att börja med din ansökan. Men hur utformar man ett bra CV? Globalportalen vet vad som är viktigt att tänka på för att lyckas med praktiksökandet.

Du sitter framför datorn och är redo att börja med din ansökan. Men hur lägger man egentligen upp en bra ansökan? Hur utformar man ett bra CV?

  • En bra struktur underlättar för rekryteraren

Gör det lätt för rekryteraren när du skriver din ansökan! En enkel, luftig struktur gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick över din ansökan.

Dela upp ditt CV i tydliga rubriker så som utbildning, arbetslivserfarenhet, ideella engagemang och övriga meriter. Tänk på att anpassa innehållet i ditt CV efter praktiken du söker.

  • Visa att du matchar annonsen

Rekryteraren märker snabbt om du bara har kopierat text från andra ansökningar. Öka dina chanser att komma vidare i rekryteringen genom att anpassa ditt CV efter vad som efterfrågas i beskrivningen av praktiken.

Läs igenom annonsen noga! Sätt dig in i mottagarsidan och analysera vad arbetsgivaren vill veta om dig, din motivation och erfarenheter.  

  • Utseendet har betydelse

Ett snyggt CV har lättare att bli ihågkommet och visar att du är bra på att kommunicera. Tänk på att layouten på ditt CV och personliga brev ska hänga ihop.

Du kan enkelt hitta bra mallar på internet. Arbetsförmedlingen har mallar för CV och personligt brev. Du kan också hitta gratis mallar på Canva.

En ansökan utan stavfel signalerar att du är noggrann. När du skickar ditt cv och personliga brev via mejl, skicka helst dokumenten som pdf. Döp dokumenten till exempel till ”cv Förnamn Efternamn”.

  • Kvalité före kvantitet

Det är viktigt att din ansökan är kort, kärnfull och lätt att läsa. Lyft det mest relevanta först och ha gärna med en kort presentation av dig, dina hjärtefrågor och eventuella specialiseringar. 

Ett långt CV är svårt att ta in, så gör ett bra urval. Ta bara med det som är relevant för jobbet.

  • Vad är relevant att lyfta?

I biståndsbranschen och ideella sektorn är det extra viktigt att göra en koppling mellan hjärna och hjärta – alltså visa att du bryr dig om frågorna som organisationen jobbar med.

Motivera varför du vill praktisera på just den arbetsplatsen. Beskriv hur dina erfarenheter och kompetenser hänger ihop med det som efterfrågas i annonsen. Ofta kan ideellt engagemang väga tyngre än extrajobb inom handel eller service.

Annons