Annonser
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons: RKUF
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Annons från Volontärresor
view counter

Tältskolor ger flyktingbarn i Sahel en vardag

23 apr 2012
Nu flyr människor undan politisk oro i Mali till grannlandet Mauretanien som redan är hårt drabbat av torka och matbrist. ACT-alliansen, som Svenska kyrkan är en del av, förbereder sig för att ta emot närmare 80 000 flyktingar. Hittills har hälften av de som kommit varit barn.

I östra Mauretanien finns flyktinglägret Mbere, dit kommer allt fler. Den 11 april noterade man att över 52 000 människor befann sig i lägret.

Genom en kraftansträngning har ACT-alliansen, som Svenska kyrkan är en del av, lyckats höja lägrets kapacitet för att kunna ta emot fler flyktingar. Nu är man inställd på att ta emot uppskattningsvis närmare 80 000 flyktingar.

Latriner gör människor friskare
Vattenburna sjukdomar och diarré är vanligt i flyktingläger, men sanitetssituationen har förbättrats i flera av kvarteren i lägret efter att ACT-alliansen varit med om att installera 1 500 latriner.

Man tar särskild hänsyn till de mest utsatta hushållen så att de ska få så god tillgång till latriner som möjligt.

Volontärer har genomfört en kampanj för att öka medvetenheten om hygien, sanitet och miljö. Även skolorna som öppnade nu i veckan har förstås fått latriner.

- Skolan betyder jättemycket för barnen, men även för föräldrarna är det viktigt att deras barn får en utbildning trots omständigheterna, säger Thomas Ekelund ACT-alliansens kommunikatör i Mauretanien.

Hälften är barn
- Hälften av alla som befinner sig i lägret är barn. Och både barnen och de vuxna söker nu en så normal vardag som möjligt, säger Thomas som var med under första skoldagen. Barnen har skolan, men de vuxna flyktingarna kan hitta ett sätt att finna sig tillrätta genom att få en chans att delta i hur lägret organiseras.

Tält som hälsocenter och förråd
Tak över huvudet är viktigt. ACT-alliansen, som en av de ansvariga för driften av lägret, har ansvar för att uppföra tälten. Nu kan man räkna till 4 469 tält i lägret. Även tält för hälsocenter och för att förvara livsmedel och nödhjälpspaket har satts upp på senaste tiden.

Imponerad av kvaliteten
– Tälten måste hålla en viss standard och jag är imponerad av kvaliteten. I den här värmen är ventilationen och funktionaliteten oerhört viktig berättar Thomas, inte minst de tält som skolundervisningen bedrivs i.

Det är hårda villkor som människorna lever under när det är mycket hett och det ibland saknas vatten. Starkast intryck på Thomas är ändå att lägret faktiskt ger människor möjligheter – att äta mat, att träffa en läkare.

Anette Agervret

Se bildspel från flyktinlägret.

21.00789 -10.940835

Etiketter:

Facebook kommentarer

Genom att kommentera på globalportalen.org accepterar du våra riktlinjer.

Facebook

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på