Annonser
Annons: Diakonia
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: RKUF
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter

Kvinnor och staden – ny rapport om kvinnors utsatthet i städer

08 mar 2012
Våld, trakasserier och bristande säkerhet leder till att kvinnor inte har samma tillträde till staden som män. Kvinnor utestängs från det offentliga livet och politiken. Utveckling och fattigdomsbeskämpning hindras och utvecklingen av millenniemålen är dömda att misslyckas. Det visar rapporten ”Kvinnor och staden” som ActionAid lanserar den 8 mars, på internationella kvinnodagen.
Rapporten visar hur våld och osäkerhet begränsar kvinnors rörlighet. Rapporten visar hur våld och osäkerhet begränsar kvinnors rörlighet och deras delaktighet i samhället.

"Kvinnor och staden" är en rapportundersökning som ActionAids internationella arbetsgrupp inom Womens Right’s gjort i fem olika länder och som utreder hur våld och osäkerhet begränsar kvinnors rörlighet och deras delaktighet i samhället. Våld och osäkerhet begränsar kvinnors rörlighet och deras delaktighet i samhället, inte minst i städer och urbana miljöer.

Få lagar skyddar kvinnor

Det finns för få principer, lagar och program för att skydda kvinnor i stadsmiljöer. Rapporten visar en tydlig bild av ett globalt problem där kvinnors vardag präglas av våld eller rädsla för våld. Kvinnor världen över är rädda för att gå hem i mörker och att bli utsatta för sexuella övergrepp och kränkningar i skolan eller kollektivtrafiken. I utvecklingsländer är omfattningen av detta större och konsekvenserna än värre.

– Grundläggande saker som vi tar för givna är förenade med fara för många kvinnor i världen. Till exempel vittnar textilarbetare i Kambodja om att de inte vågar gå på toaletten på kvällen, eftersom risken att bli våldtagen är så stor när man går de 30-100 meterna till toaletten efter mörkrets inbrott, säger Annika Jacobson, kampanjchef för ActionAid i Sverige, och fortsätter:

– När kvinnor inte kan utnyttja sina friheter minskar det deras rättigheter. Dessutom förvärrar och upprätthåller det fattigdom i städerna.

Kvinnovåldet har normaliserats

Våld mot kvinnor och kvinnors säkerhetsrisker i städer normaliseras genom sociala normer och attityder. Dessa tillåter och till och med rättfärdigar respektlös, diskriminerande och våldsam behandling av kvinnor. Normaliseringen förstärks när förövarna inte straffas.

Internationella kvinnodagen påminner om vikten av att sätta kvinnors rättigheter högt upp på den globala dagordningen. Arbetet med att stärka kvinnor rättigheter är lika angeläget som någonsin. För att nå målet om en jämställd värld, fri från fattigdom,  måste vi arbeta på alla fronter, tillsammans över hela världen. Mycket återstår att göra.

59.32893 18.06491

Facebook kommentarer

Genom att kommentera på globalportalen.org accepterar du våra riktlinjer.

Facebook

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på