Annonser
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: RKUF
view counter
Annons från Volontärresor
view counter

Helig fred – tro som fredsskapare

20 maj 2013
- Historien är full av heliga krig – krig som motiveras av religiös övertygelse. Nu är det hög tid för helig fred, säger Johanna Olaison, koordinator för Kyrkornas globala vecka.

Kyrkornas globala vecka 2013 och 2014 handlar om trons möjligheter att skapa fred som är mer än frånvaron av krig. En rättfärdig fred, som lovar frihet och rättvisa. En fred mellan stater och mellan människor.

Religion och fred

Religion har använts och används fortfarande för att motivera och rättfärdiga krig och övergrepp. Men i vilken utsträckning? Och måste det vara så?

Faktum är att konflikter där religion utgör huvudfrågan är ovanliga. Konflikter där religion är en av flera orsaker till konflikt är vanligare, men utgör fortfarande inte mer än hälften av konflikterna i världen idag. Trots detta är det viktigt att öka förståelsen av religioners roll i olika konflikter, och att uppmärksamma att religioner vanligtvis har ett kärnvärde som handlar om fred – inte om krig.

Fredsfrågan ”het”

- Just nu upplever vi att det puttrar kring fredsfrågan på många olika ställen. Om vi satsar tillsammans kan vi få det att koka! säger Johanna Olaison.

- En majoritet av världens befolkning definierar sig som troende. Det finns en oerhörd potential i att vi som tror lär oss mer om hur vår tro kan motivera oss att bli fredsbyggare, fortsätter Johanna Olaison. Helig fred är mer än frånvaro av konflikt – en rättfärdig fred. Där är människor befriade från nöd, rädsla, fientlighet, diskriminering och förtryck. En rättfärdig fred skapas genom rättvisa relationer som gagnar de mest utsatta och respekterar skapelsen.

- Genom att tala om en helig fred vill vi också markera att vi är övertygade om trons möjligheter som fredsskapare, säger Johanna Olaison.

Inspirationsmaterial

Inspirationsmaterial för Kyrkornas globala vecka skickas ut till landets församlingar i augusti. Men redan i juni finns på webben tips på föreläsare, faktatexter, intervjuer, teologisk fördjupning, förslag till filmvisning, gudstjänst- och andaktsmaterial med mera.

Kyrkornas globala vecka är ett tillfälle för kyrkor, församlingar och organisationer att uppmärksamma globala rättvisefrågor – samtidigt och tillsammans. Arrangörerna tar fram tema och verktyg men över hela landet planerar och genomför engagerade människor olika aktiviteter.

Veckan firas varje år i november, med avslutning på Domssöndagen. I år är det 17 till 24 november.

Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet är huvudmän för Kyrkornas globala vecka och arrangerar den tillsammans med Diakonia, Kristna Fredsrörelsen, Life & Peace Institute, PMU, Sensus Studieförbund, Studieförbundet Bilda, Svenska Kyrkans Unga och Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd.

På Svenska missionsrådet är Viktoria Isaksson kontaktperson för Kyrkornas globala vecka.

Etiketter:

Facebook kommentarer

Genom att kommentera på globalportalen.org accepterar du våra riktlinjer.

Facebook

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på