Annonser
Annons: Diakonia
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annons: Global Week
view counter
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: RKUF
view counter

Svenska Läkare Mot Kärnvapen: Alla blogginlägg

”Avskaffa kärnvapnen innan de avskaffar oss”

Ingress: 
I vår genomförs en översynskonferens av icke-spridningsavtalet av kärnvapen. Både där och i arbetet för en kärnvapenfri värld, har läkare och Sverige som stat, viktiga roller att spela, skriver Andreas Tolf, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen.

Det berättas att det var på en­­­­ kardiologikonferens de träffades första gången, amerikanen Bernard Lown och ryssen Jevgenij Tjazov. Kalla kriget slog ständigt nya köldrekord. Båda fruktade att deras patienter skulle dö, inte av en hjärtattack utan av en kärnvapenattack.

Testsprängning av atombomb

Setsuko Thurlow kämpar mot kärnvapen

Ingress: 
Setsuko var 13 år när atombomben föll över hennes hemstad. Hon är idag en av få Hibakushas, överlevare, som ännu är i livet.

Klockan 8.15 på morgonen den 6 augusti 1945 befann sig Setsuko Thurlow på det militära högkvarteret som låg i utkanten av Hiroshima. Mitt under morgonsamlingen, där hon hade svurit trohet till kejsaren, såg hon plötsligt en kraftig blixt.

Japansk äldre kvinna gestikulerar

Nya regeringen stödjer initiativ mot kärnvapen

40.71766526014913-73.98613199374995
Ingress: 
I veckan höll Sverige ett anförande i FN:s generalförsamling i New York med ett mycket välkommet besked: Sverige stödjer det humanitära initiativet mot kärnvapen.

Att den nya regeringen ändrar riktning är ett viktigt skifte i nedrustningsfrågan och en tydlig markering från Sverige om att kärnvapnens humanitära effekter är så oacceptabla att mer tryck måste sättas på kärnvapenstaterna att nedrusta. Hela uttalandet finns här

Din läkare är orolig

Ingress: 
Kärnvapen skiljer sig från andra vapen – bara kärnvapen kan på några timmar döda hundratals miljoner människor och riskera att medföra slutet på den mänskliga civilisationen.

Är inte alla emot kärnvapen? Borde Sverige stödja ett förbud mot dem? Vad tycker riksdagspartiern i frågan?

Svenska Läkare Mot Kärnvapen och Fredspolitik.se presenterar:

Sveriges befolkning och riksdag vill förbjuda kärnvapen

Ingress: 
Nio av tio svenskar anser att Sverige ska arbeta för ett globalt förbud mot kärnvapen, och av riksdagens partier anser en majoritet att Sverige i dag inte gör tillräckligt i kärnvapenfrågan.

Nio av tio svenskar vill se ett globalt kärnvapenförbud, skriver Andreas Tolf, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen på UNT.se. Läs hela artikeln här.

Såhär tycker partierna

Här kan du hitta alla svar från riksdagspartierna samt resultatet från SIFO-undersökningen:

Dags att Sverige åter tar ­initiativ för nedrustning

Ingress: 
Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte är förbjudet, men det kan nu ändras. Och Sverige kan vara drivande i utvecklingen, skriver Andreas Tolf, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen och Malin Nilsson, ordförande Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF).

Det är dags för det internationella samfundet att påbörja förhandlingar om ett avtal som förbjuder kärnvapen. Det konstaterades vid avslutandet av det internationella regeringsmötet om kärnvapen som nyligen hölls i Mexiko.

Dagens kärnvapen är mer än tusen gånger starkare än bomberna som föll över Hiros

Bygger din bank bomber? Byt bank!

Ingress: 
ICAN Sverige har släppt en ny film om svenska bankers investeringar i kärnvapen. Titta, lär och sprid!

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) är den internationella kampanjen för att avskaffandet av kärnvapen. Läs mer om ICAN och om hur du kan engagera dig!

Nobelpristagare varnar: 2 miljader svältoffer vid kärnvapenkrig

Ingress: 
Svenska Läkare mot Kärnvapen tillsammans med internationella läkarrörelsen mot kärnvapen (IPPNW), som tilldelades Nobels fredspris 1985, släpper idag en rapport som visar att även ett småskaligt, regionalt avgränsat kärnvapenkrig kan orsaka en global svältkatastrof med risk för två miljarder människors liv.

– Ett kärnvapenkrig där bara en bråkdel av existerande arsenaler skulle komma att orsaka en stor mängd dödsfall världen över – många fler än vad vi tidigare har trott, säger rapportförfattaren Ira Helfand som är en av tre ordförande för IPPNW.

Nuclear Famine: Two Billion People at Risk? är en uppdaterad rapport som ursprungligen skrevs av Dr. Helfand 2012. Denna rapport bygger på samma sätt som den tidigare på data framtaget av klimatforskare som studerat effekten kärnvapenexplosioner skulle ha på atmosfären och ekosystemet.

Faktaruta: rubrik: 
Vill du veta mer?
Faktaruta: innehåll: 

Läs ny rapport:

2 miljader riskerar att dö av svält efter kärnvapenkrig. Den uppdaterad rapport ”Nuclear Famine – 2 billion people at risk?” visar att förra årets analyser av klimatdata varit underdrivna. Istället för 1 miljard svältoffer vid en kärnvapenutväxling mellan t.ex. Indien och Pakistan riskerar 2 miljarder att omkomma på grund av den minskade födoproduktion som skulle uppstå.

Läs hela rapporten här!

Läkare mot Kärnvapen: Varför vill Sverige inte agera mot kärnvapen?

59.32742218.0677232
Ingress: 
Sverige är enligt Regeringsdeklarationen fortfarande för kärnvapennedrustning. Men konkret förhindrar regeringen detta genom sitt internationella agerande. Uppenbarligen prioriterar man samarbete med Nato, Storbritannien och Frankrike, skriver företrädare för Svenska läkare mot kärnvapen.

Läs hela artikeln på SvD.

Faktaruta: rubrik: 
Läs mer
Faktaruta: innehåll: 

Svenska banker investerar i kärnvapen

Ingress: 
Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Svenska Handelsbanken investerar i kärnvapen. Detta visar den globala rapporten Don’t Bank on the Bomb.

Rapporten identifierar 28 företag som moderniserar, underhåller och producerar världens kärnvapenarsenaler. Rapporten listar under rubriken Hall of Shame även de finansiella institutioner som ekonomiskt bidrar till detta. Där hittar vi de två svenska storbankerna Skandinaviska Enskilda Banken och Svenska Handelsbanken.

Faktaruta: rubrik: 
Mer info
Faktaruta: innehåll: 

Hela rapporten hittar du på www.dontbankonthebomb.com. Vi tillhandahåller även en svensk sammanfattning  med Sverigespecifik information på www.slmk.org, www.ikff.se samt www.icanw.se

Kontakta gärna oss i Sverige för mer information, intervjuer etc.

Josefin Lind, Svenska Läkare mot Kärnvapen, josefin.lind@slmk.org, 0760-245158
Elin Liss, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, elin.liss@ikff.se 0736-471971

Svenska Läkare mot Kärnvapen och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet är samarbetspartners inom den globala kampanjen ICAN vars mål är ett internationellt förbud mot kärnvapen.

Ladda ner hela pressmeddelandet här.

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på