Annonser
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Banner: AFS
view counter
view counter
Annons: Volontärutbildning på Malmfältens Folkhögskola
view counter
Vill du synas här?
view counter
view counter
view counter
Annons: Kvinnofolkhögskolan i Göteborg
view counter
view counter
Annons: IM-priset
view counter
Annons: Individuell Människohjälp
view counter
Annons: spanska och internationellt utvecklingssamarbete
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: Sörängens folkhögskola
view counter
Ungdom mot rasism - bli medlem!
view counter
Annons: Albins folkhögskola
view counter
Annons: Röda Korsets folkhögskola
view counter

Röda Korset : Alla blogginlägg

"Den rådande migrationspolitiken är inhuman och kostar liv"

Ingress: 
Röda Korset är djupt berörda av nyheten om att fler än 300 personer misstänks ha omkommit på Medelhavet de senaste dagarna. Under årets första dagar har nu 30 gånger fler migranter dött på väg till Europa från Afrika än under samma period förra året, då det uppsökande räddningsprogrammet Mare Nostrum fortfarande pågick.

Det finns inget som säger att Mare Nostrum skulle ha räddat de kvinnor, män och barn som nu frusit ihjäl eller drunknat, men klart är att det i dagsläget inte finns något likvärdigt projekt som kan ersätta verksamheten. Röda Korset menar att EU måste analysera konsekvenserna av detta och agera kraftfullare för att rädda migranters liv. Det nuvarande gränskontrollprojekt Triton är alltför begränsat och har inte till syfte att ge effektiv hjälp till migranter.

Ensam man vid havet
Organisation: 

Svensk rödakorspersonal hemkallad från ebolainsats i Sierra Leone

Ingress: 
Den 15 januari kom en av Röda Korsets svenska delegater som arbetat med ebolainsatsen i Sierra Leone hem för undersökningar på sjukhus. Delegaten har utsatts för smittorisk och har i enlighet med Röda Korsets säkerhetsrutiner kommit hem för medicinsk kontroll. Hen visar inga tecken på smitta.

Röda Korsets rutiner säger att anställda som varit i kontakt med smittade ska genomgå en medicinsk undersökning. När det handlar om internationell personal tas de i sådana fall hem.

Efter undersökningen har delegaten omhändertagits i enlighet med landstingets rutiner. Skulle hen visa symptom görs en ny undersökning. Ansvaret för de medicinska kontrollerna ligger på landstinget. Delegaten får hela tiden stöd av Röda Korset.

Dags att nominera till Röda Korsets journalistpris

Ingress: 
Det är hög tid att lämna in bidrag för nominering till Röda Korsets journalistpris 2015. Priset premierar reportage som skildrat människor i utsatta situationer utanför den gängse nyhetsrapporteringen under 2014. Det delas i år ut för tionde gången.

Röda Korset vill belysa och belöna den som har mod och integritet att gå sin egen väg och skapa uppmärksamhet kring människor i utsatta situationer utanför den gängse nyhetsrapporteringen. Därför delar Röda Korset ut ett journalistpris för att premiera den som - genom sitt berättande i text och/eller bild - skildrat de händelser, kriser eller katastrofer som sker vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige.

 

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Tidigare pristagare
Faktaruta: innehåll: 

Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009 och 2014
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006

Enorma hjälpbehov för syrier och syriska flyktingar

35.2137201807849438.49189535000005
Ingress: 
Kyla, regn och matbrist slår hårt mot syrier som flytt för sina liv och som lever i Syrien. Idag har 12 miljoner människor behov av nödhjälp i Syrien. Röda Korset vädjar om mer stöd för att kunna hjälpa människor i Syrien och i grannländerna Libanon, Jordanien och Irak.

– Detta är en ofantligt stor humanitär katastrof. Det handlar om människor som har förlorat allt, som står utan husrum, mat eller medicin. Det är en utsatthet som är svår att förstå om man inte har upplevt den själv¸ säger Melker Måbeck, internationell chef i Röda Korset.

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Såhär kan du hjälpa:

Det finns bara ett sätt att skydda mänskligheten – avskaffa kärnvapen

Ingress: 
Rödakors- och rödahalvmånerörelsen ifrågasätter att kärnvapen någonsin skulle kunna användas i enlighet med den internationella humanitära rätten, krigets lagar. De är inhumana och kan inte begränsas till militära mål utan drabbar människor och miljö totalt urskillningslöst.

I dag inser vi att de omedelbara och långsiktiga humanitära effekterna av en kärnvapenexplosion är långt allvarligare än vad vi tidigare förstått. Effekterna kan inte begränsas i tid och rum utan kommer att ha regionala och globala konsekvenser och utgör ett potentiellt hot mot hela mänskligheten.

Organisation: 

Okunskap ger stora konsekvenser för asylsökande som utsatts för tortyr

Ingress: 
Röda Korset ser brister i den svenska asylprocessen för torterade och publicerar i dag rapporten ”Tortyrskador i asylprocessen under lupp”. Röda Korset anser att det ligger ett orimligt ansvar på den asylsökande som också ofta ifrågasätts i asylprocessen.

Röda Korset har granskat ett 80-tal avgöranden från Migrationsverket och Migrationsdomstolarna för att se hur bedömningen av asylsökande som varit utsatta för tortyr har genomförts.

– Vi ser en mängd brister på olika instanser. Allt fler som söker asyl i Sverige har varit utsatta för tortyr och krigsskador och vi måste därför ha en bättre kompetens och beredskap för att upptäcka skadorna och ge den sökande en rättssäker prövning, säger Alexandra Segenstedt, sakkunnig och jurist i Röda Korset.

En hand med ärrbildning
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vad kan jag göra?
Faktaruta: innehåll: 

Vill du engera dig för asylsökande, integration och antirasism?

Globalportalen har tipsen på hur du ska gå till väga >>

”Kampen mot ebola är långt ifrån över”

8.281570103961995-11.95732339999995
Ingress: 
”Stort fokus har lagts på att bekämpa smittspridningen i Liberia, men det räcker inte. Medan kampen fortsätter i Liberia måste den trappas upp i Sierra Leone och Guinea”, skriver Eva von Oelreich och Ulrika Årehed Kågström.

Röda Korset var på plats när de första rapporterna om ebola kom från Guinea, Liberia och Sierra Leone. Organisationen kommer att vara kvar och bekämpa smittan tills inga fler människor smittas, men för att klara detta behövs långt mer resurser än idag. Rapporter om stabilisering är överdrivna. Smittan sprids fortfarande aggressivt i Sierra Leone, skriver Röda Korset i debattartikel på SVT Opinion.

Rapporter från Liberia berättar om att antalet personer som smittas av ebola varje vecka minskar, men smittspridningen är inte under kontroll.

Organisation: 

Röda Korset stödjer 150 000 människor på flykt i Nigeria

9.3238195752540947.37861410000005
Ingress: 
De oroligheter som pågått i nordöstra Nigeria sedan maj 2013 har tvingat hundratusentals människor på flykt. Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) inleder nu en insats för att stödja flyktingarna med rent vatten, tillfälligt tak över huvudet, sjukvård och latriner. Svenska Röda Korset bistår med 1,5 miljoner kronor.

De senaste rapporterna från Nigeria vittnar om fortsatta terrordåd och ökade motsättningar mellan de stridande parterna i delstaterna Adamawa, Borno och Yobe. Striderna har under det senaste året tvingat fler än en halv miljon människor att lämna sina hem för en osäker tillvaro på flykt. Närmare 60 000 personer har flytt till grannländerna.

Tre män.
Organisation: 

Överdriven byråkrati hindrar flyktingar från att återförenas med sin familj

Ingress: 
ECRE, Röda Korsets EU-kontor och flera europeiska rödakorsföreningar presenterar idag en rapport om familjeåterföreningsprocessen i flera av EU:s medlemsstater. Rapporten visar att återföreningen ofta förvandlas till en byråkratisk mardröm för personer som fått internationellt skydd inom EU.

ECRE (European Council for Refugees and Exiles), Röda Korsets EU-kontor och flera europeiska rödakorsföreningar presenterar idag en rapport om familjeåterföreningsprocessen i flera av EU:s medlemsstater. Rapporten Disrupted Flight - The Realities of Separated Refugee Families in the EU visar att återföreningen ofta förvandlas till en byråkratisk mardröm för personer som fått internationellt skydd inom EU.

Organisation: 

Internationella första hjälpen-dagen

Ingress: 
Den 13 september är det den internationella första hjälpen-dagen. En dag att påminna varandra om vikten av att kunna gripa in när en medmänniska behöver hjälp. Röda Korset har 400 första hjälpare på 37 orter i landet.

I Sverige har Röda Korset 400 frivilliga första hjälpare organiserade i 37 Första hjälpen-grupper på lika många orter. De hjälper till på festivaler, idrottsevenemang, konserter och marknader. Röda Korset har även en telefon-app för första hjälpen.

Under årets Almedalsvecka på Gotland hade Röda Korset frivilliga första hjälpare på plats på Visby gator och torg varje dag. Sammanlagt gjorde de 150 omhändertaganden. Det rörde sig om allt från getingstick till fotskador och ryggskott.

Organisation: 

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på