Annonser
Annons: Albins folkhögskola
view counter
Annons: Rädda Regnskog
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: Act Now for Climate Justice
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: Life & Peace
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
view counter
Annons: Forum för levande historia
view counter
Annons: Volontärutbildning på Malmfältens Folkhögskola
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Djurens rätt
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
view counter

Röda Korset : Alla blogginlägg

Migrationsverket och Röda Korset tecknar en avsiktsförklaring om ökat samarbete

Ingress: 
De senaste åren har ett stort antal asylsökande sökt skydd i Sverige. Det ställer höga krav på myndigheter och institutioner men också på samhället i stort. Därför skriver Migrationsverket och Röda Korset idag under en gemensam avsiktsförklaring för att utveckla och stärka samarbetet.

- Migrationsverket och svenska Röda Korset har ett gemensamt engagemang för att asylsökande, nyanlända och andra migranters rättigheter och behov tillgodoses. I och med denna avsiktsförklaring är ambitionen att samverka i gemensamma frågor relaterat till människor som söker skydd i Sverige undan katastrofer, väpnade konflikter och andra oroligheter runt om i världen, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Organisation: 

Röda Korset delar ut nöd-kit för kvinnor på flykt i Syrien

Ingress: 
För kvinnor på flykt i och från Syrien råder akut brist på det allra nödvändigaste. Inför den internationella kvinnodagen delar Röda Korset ut ett nöd-kit anpassat för kvinnornas behov. Det innehåller bland annat bindor, underkläder, ficklampa och visselpipa. Nöd-kit finns att köpa i Röda Korsets gåvoshop på nätet.

– I krigets Syrien kämpar kvinnor dagligen för familjens överlevnad. Hon ska skaffa fram kläder, mat och vatten, vårda barn och gamla och söka efter saknade familjemedlemmar. Hennes egna behov och säkerhet prioriteras ofta bort, inte sällan med förödande konsekvenser, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Röda Korset.

Syrisk kvinna sitter på huk
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vill du hjälpa till?
Faktaruta: innehåll: 

Sms:a NÖDKIT till 72 900 och bidra med 100 kr
Köp ett nöd-kit

"Den rådande migrationspolitiken är inhuman och kostar liv"

Ingress: 
Röda Korset är djupt berörda av nyheten om att fler än 300 personer misstänks ha omkommit på Medelhavet de senaste dagarna. Under årets första dagar har nu 30 gånger fler migranter dött på väg till Europa från Afrika än under samma period förra året, då det uppsökande räddningsprogrammet Mare Nostrum fortfarande pågick.

Det finns inget som säger att Mare Nostrum skulle ha räddat de kvinnor, män och barn som nu frusit ihjäl eller drunknat, men klart är att det i dagsläget inte finns något likvärdigt projekt som kan ersätta verksamheten. Röda Korset menar att EU måste analysera konsekvenserna av detta och agera kraftfullare för att rädda migranters liv. Det nuvarande gränskontrollprojekt Triton är alltför begränsat och har inte till syfte att ge effektiv hjälp till migranter.

Ensam man vid havet
Organisation: 

Svensk rödakorspersonal hemkallad från ebolainsats i Sierra Leone

Ingress: 
Den 15 januari kom en av Röda Korsets svenska delegater som arbetat med ebolainsatsen i Sierra Leone hem för undersökningar på sjukhus. Delegaten har utsatts för smittorisk och har i enlighet med Röda Korsets säkerhetsrutiner kommit hem för medicinsk kontroll. Hen visar inga tecken på smitta.

Röda Korsets rutiner säger att anställda som varit i kontakt med smittade ska genomgå en medicinsk undersökning. När det handlar om internationell personal tas de i sådana fall hem.

Efter undersökningen har delegaten omhändertagits i enlighet med landstingets rutiner. Skulle hen visa symptom görs en ny undersökning. Ansvaret för de medicinska kontrollerna ligger på landstinget. Delegaten får hela tiden stöd av Röda Korset.

Dags att nominera till Röda Korsets journalistpris

Ingress: 
Det är hög tid att lämna in bidrag för nominering till Röda Korsets journalistpris 2015. Priset premierar reportage som skildrat människor i utsatta situationer utanför den gängse nyhetsrapporteringen under 2014. Det delas i år ut för tionde gången.

Röda Korset vill belysa och belöna den som har mod och integritet att gå sin egen väg och skapa uppmärksamhet kring människor i utsatta situationer utanför den gängse nyhetsrapporteringen. Därför delar Röda Korset ut ett journalistpris för att premiera den som - genom sitt berättande i text och/eller bild - skildrat de händelser, kriser eller katastrofer som sker vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige.

 

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Tidigare pristagare
Faktaruta: innehåll: 

Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011
Katarina Gunnarsson 2010
Randi Mossige-Norheim 2009 och 2014
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007
Hanna Sofia Öberg 2006

Enorma hjälpbehov för syrier och syriska flyktingar

35.2137201807849438.49189535000005
Ingress: 
Kyla, regn och matbrist slår hårt mot syrier som flytt för sina liv och som lever i Syrien. Idag har 12 miljoner människor behov av nödhjälp i Syrien. Röda Korset vädjar om mer stöd för att kunna hjälpa människor i Syrien och i grannländerna Libanon, Jordanien och Irak.

– Detta är en ofantligt stor humanitär katastrof. Det handlar om människor som har förlorat allt, som står utan husrum, mat eller medicin. Det är en utsatthet som är svår att förstå om man inte har upplevt den själv¸ säger Melker Måbeck, internationell chef i Röda Korset.

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Såhär kan du hjälpa:

Det finns bara ett sätt att skydda mänskligheten – avskaffa kärnvapen

Ingress: 
Rödakors- och rödahalvmånerörelsen ifrågasätter att kärnvapen någonsin skulle kunna användas i enlighet med den internationella humanitära rätten, krigets lagar. De är inhumana och kan inte begränsas till militära mål utan drabbar människor och miljö totalt urskillningslöst.

I dag inser vi att de omedelbara och långsiktiga humanitära effekterna av en kärnvapenexplosion är långt allvarligare än vad vi tidigare förstått. Effekterna kan inte begränsas i tid och rum utan kommer att ha regionala och globala konsekvenser och utgör ett potentiellt hot mot hela mänskligheten.

Organisation: 

Okunskap ger stora konsekvenser för asylsökande som utsatts för tortyr

Ingress: 
Röda Korset ser brister i den svenska asylprocessen för torterade och publicerar i dag rapporten ”Tortyrskador i asylprocessen under lupp”. Röda Korset anser att det ligger ett orimligt ansvar på den asylsökande som också ofta ifrågasätts i asylprocessen.

Röda Korset har granskat ett 80-tal avgöranden från Migrationsverket och Migrationsdomstolarna för att se hur bedömningen av asylsökande som varit utsatta för tortyr har genomförts.

– Vi ser en mängd brister på olika instanser. Allt fler som söker asyl i Sverige har varit utsatta för tortyr och krigsskador och vi måste därför ha en bättre kompetens och beredskap för att upptäcka skadorna och ge den sökande en rättssäker prövning, säger Alexandra Segenstedt, sakkunnig och jurist i Röda Korset.

En hand med ärrbildning
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vad kan jag göra?
Faktaruta: innehåll: 

Vill du engera dig för asylsökande, integration och antirasism?

Globalportalen har tipsen på hur du ska gå till väga >>

”Kampen mot ebola är långt ifrån över”

8.281570103961995-11.95732339999995
Ingress: 
”Stort fokus har lagts på att bekämpa smittspridningen i Liberia, men det räcker inte. Medan kampen fortsätter i Liberia måste den trappas upp i Sierra Leone och Guinea”, skriver Eva von Oelreich och Ulrika Årehed Kågström.

Röda Korset var på plats när de första rapporterna om ebola kom från Guinea, Liberia och Sierra Leone. Organisationen kommer att vara kvar och bekämpa smittan tills inga fler människor smittas, men för att klara detta behövs långt mer resurser än idag. Rapporter om stabilisering är överdrivna. Smittan sprids fortfarande aggressivt i Sierra Leone, skriver Röda Korset i debattartikel på SVT Opinion.

Rapporter från Liberia berättar om att antalet personer som smittas av ebola varje vecka minskar, men smittspridningen är inte under kontroll.

Organisation: 

Röda Korset stödjer 150 000 människor på flykt i Nigeria

9.3238195752540947.37861410000005
Ingress: 
De oroligheter som pågått i nordöstra Nigeria sedan maj 2013 har tvingat hundratusentals människor på flykt. Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) inleder nu en insats för att stödja flyktingarna med rent vatten, tillfälligt tak över huvudet, sjukvård och latriner. Svenska Röda Korset bistår med 1,5 miljoner kronor.

De senaste rapporterna från Nigeria vittnar om fortsatta terrordåd och ökade motsättningar mellan de stridande parterna i delstaterna Adamawa, Borno och Yobe. Striderna har under det senaste året tvingat fler än en halv miljon människor att lämna sina hem för en osäker tillvaro på flykt. Närmare 60 000 personer har flytt till grannländerna.

Tre män.
Organisation: 

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på