Annonser
Annons från Camino
view counter
Annons: Volontärutbildning på Malmfältens Folkhögskola
view counter
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons: Röda Korsets folkhögskola
view counter
Annons: Sörängens folkhögskola
view counter
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
view counter
Annons: Ledigt jobb RFSU
view counter
Annons: Kvinnofolkhögskolan i Göteborg
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
view counter
view counter
Annons: Kurs i Mänskliga rättigheter och demokrati
view counter
Annons: Albins folkhögskola
view counter
Annons: Röda Korsets ungdomsförbund
view counter
view counter
Annons: Färnebo folkhögskola
view counter
Annons: spanska och internationellt utvecklingssamarbete
view counter

Svenska kyrkan: Alla blogginlägg

Ärkebiskopen: Vi måste stå emot antisemitism och hat

Ingress: 
Med anledning av attacken vid en synagoga i Köpenhamn har den judiska församlingen i Stockholm ställt in sina evenemang de kommande två dagarna. Ärkebiskop Antje Jackelén har med anledning av detta skickat en hälsning till församlingen i Stockholm.

Hälsningen i sin helhet

Det är med bestörtning jag tagit del av nyheterna från Köpenhamn och av de beslut som ni har känt er tvungna att ta när det gäller den egna verksamheten. Fruktan att något sådant kunde inträffa har ju funnits länge.

Jag vill försäkra er om min och Svenska kyrkans medkänsla och vår beslutsamhet att stå emot antisemitism och allt som främjar hat. Aktionen "vägra hata" som har initierats av Sveriges interreligiösa råd måste fortsätta, tillsammans med alla människor av god vilja.

Organisation: 

Svenska religiösa ledare: ”Låt oss vägra hata”

Ingress: 
Debattartikel i Aftonbladet 30 januari 2015: Religiös tro ursäktar aldrig hat eller våld. Sveriges Interreligiösa råd vill att regeringen tillsätter resurser och utreder hur Sverige kan dra nytta av erfarenheter om hur religioner och trossamfund bidrar till ett samhälle med ökad förståelse och tolerans.

För att manifestera religions- och trosfrihet genomförs i helgen en budkavle med namnet ”Vägra hata”.

Över hela världen förekommer våld i religionens namn men också våld riktat mot religion. I Sverige utsätts judiska institutioner, kyrkor och moskéer för vandalisering och skadegörelse; människor trakasseras och attackeras för att de bär sina religiösa symboler. Det är oacceptabelt i ett samhälle som värnar allas rätt att tro, och rätten att uttrycka och praktisera sin religion.

Organisation: 

Samernas urfolksrättigheter måste tas på större allvar

Ingress: 
Förverkligandet av mänskliga rättigheter i Sverige är åter föremål för FN-granskning. Måndag 26 januari förhörs regeringskansliet i Genève inom ramen för Universal Periodic Review om processen rörande efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som i sin rapport till FN valt att lyfta frågan om bristande ansvarstagande för urfolksrättigheter. Sveriges regering måste nu ta flera kliv framåt, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Artikeln publicerades på DN debatt 25 januari 2015. Läs artikeln på DN:s webbplats >>

Organisation: 

Filippinerna klarade tyfonen bättre än väntat

12.430627105361499121.98798910000005
Ingress: 
Lärdomar från förra årets tyfon och massiv evakuering har gett effekt. Filipinerna klarade tyfonen som svepte in över landet 6-8 december betydligt bättre än förra årets tyfon. Behovet av akut hjälp är mindre men det är fortfarande viktigt att ge stöd till återbyggnad.

Svenska kyrkan får goda nyheter från våra samarbetspartners i Filippinerna. Tyfonen Hagupit ställde till mindre förödelse än väntat.  

Inför årets tyfon evakuerades över 700 000 människor och skolor och hamnar stängdes.  De flesta har nu kunnat återvända hem.

Nu behövs stöd till självförsörjning

Även om en del bostäder och infrastruktur har skadats har regeringen meddelat att man inte behöver akut hjälp med mat eller andra förnödenheter. Stödet kan därför redan nu inriktas på återuppbyggnad och självförsörjning.   

Man jobbar med fiskenät.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Välkommen att ge till katastrofarbetet
Faktaruta: innehåll: 

Varmt tack för gåvor efter tyfonen i Filippinerna 6-8 december!

Vi kan till vår glädje konstatera att det inte behövs mer akut hjälp.

Återuppbyggnadsarbetet är viktigt och vi stöder redan katastrofberedskap och självförsörjningsprojekt i Filippinerna. Vi behöver inte mer gåvor till det arbetet just nu.  

Varmt välkommen att bidra med en gåva till vårt allmänna katastrofarbete  >>

Ditt stöd gör det möjligt för oss att snabbt vara på plats och fördela dina gåvor där de bäst behövs!

Svenska kyrkan ger stöd i tyfondrabbade Filippinerna

12.430627105361499122.86689535000005
Ingress: 
På lördagseftermiddagen svensk tid svepte tyfonen Hagiput in över Filippinerna. Svenska kyrkan finns på plats som en del av ACT-alliansen och sätter in akuta hjälpinsatser omedelbart.

För andra året i rad slår en kraftfull tyfon in över Filippinerna samtidigt som förhandlingar pågår i FN:s klimatmöte. Det är bara drygt ett år sedan tyfonen Haiyan ödelade delar av Filippinerna. Då påverkades över 16 miljoner människor.

Under det här året har ACT-alliansen bidragit till att hundratusentals människor fått stöd att komma på fötter igen. Nu drabbas människor  återigen hårt.

En halv miljon människor i centrala Filippinerna evakuerades inför den gångna helgen och skolor och hamnar har stängts.

Organisation: 

Erkännande av Palestina - ett steg i rätt riktning

32.300556585191135.10810628750005
Ingress: 
Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser. Det säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

- Den svenska regeringens besked kommer i ett viktigt skeende då läget på marken försämras dagligen genom utbyggande av illegala israeliska bosättningar, säger Erik Lysén.

I augusti tillkännagav Israel att de konfiskerar närmare 380 hektar i närheten av Betlehem. I slutet av september kom ytterligare besked att israeliska myndigheter godkänt planerna för nya bosättningar i Östra Jerusalem, vilket kraftigt kritiserades av EU och USA.  

Organisation: 

Årets kulturstipendium delas mellan sju projekt

Ingress: 
Svenska kyrkan delar varje år ut 500 000 kronor till olika kulturprojekt om livsfrågor. Årets stipendiater arbetar bland annat med teman som den frihetsberövades verklighet, landgrabbing och gestaltning av djurarter som människan utrotat, men också med utveckling av psalmen och koralen i en digital klangvärld.

Stipendieutdelningen sker under kyrkomötets andra session i Uppsala, den 18 november klockan 18. 00 i Uppsala Konsert och Kongress.  Då framförs också ett kulturprogram hämtat från något av fjolårets stipendier.

2014 års stipendieprojekt:

Organisation: 

Religiösa ledare överlämnar uttalande till FN:s klimatmöte

40.750964540624736-73.96415533749996
Ingress: 
Dagen innan FN:s klimattoppmöte möts religiösa ledare från de stora världsreligionerna för att överlämna ett gemensamt uttalande till FN. Svenska kyrkan kommer att ha en delegation på plats.

Uttalandet görs för att understryka att ödesfrågan om jordens framtid inte enbart handlar om politik och tekniska lösningar, utan också om vårt sätt att se på jorden och vår livsstil. En av de religiösa ledarna som kommer närvara är förre ärkebiskopen Anders Wejryd, nu Europapresident i Kyrkornas Världsråd.

Organisation: 

Uttalande: Ärkebiskop Antje fördömer våldet i Mellanöstern

33.4721904049722341.74384847500005
Ingress: 
Irakiska myndigheter måste inleda en politisk process för att stärka de grundläggande mänskliga rättigheterna. Israels attacker mot civila i Gaza måste upphöra, liksom Hamas urskillningslösa beskjutning mot civila i Israel. Det skriver Antje Jackelén i ett uttalande

- Det är med djup sorg och förtvivlan som jag ser hur våld och hot drabbar oskyldiga civila i Gaza och Israel och fördriver religiösa minoriteter i Irak, skriver Antje Jackelén i sitt uttalande och vädjar till alla parter att ta sitt ansvar för att få ett slut på våldsutvecklingen.

Hon skriver:

Organisation: 

Skrivelse till FN om bristande rättigheter

Ingress: 
Sverige kommer inom det kommande året att granskas i FN:s råd för mänskliga rättigheter. I en skrivelse lyfter Svenska kyrkan brister i de mänskliga rättigheterna i Sverige, med fokus på skyddet för barn, urfolk, nationella minoriteter samt flyktingar, asylsökande och migranter.

Under våren 2014 har Utrikesdepartementet bjudit in civila samhället att lämna in synpunkter direkt till FN om läget för mänskliga rättigheter i Sverige. 

Sex minoritets- och urfolksorganisationer har tillsammans med Svenska kyrkan sammanställt sin skrivelse som lyfter de svårigheter som många barn möter i sin vardag och skolgång.

Ett barn i samiska kläder.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Läs skrivelsen

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på