Annonser
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons: Djurens rätt
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
view counter
Annons: Forum för levande historia
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter

Svenska kyrkan: Alla blogginlägg

Människor dör på tröskeln till Europa – vi måste agera nu!

Ingress: 
Svenska kyrkan och de övriga nordiska medlemmarna i ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete, uppmanar till omedelbar handling med anledning av flyktingsituationen i Europa.

Människor dör på tröskeln till Europa – vi måste agera nu!

Gunilla Hallonsten, t f internationell chef för Svenska kyrkan. Foto: Magnus Aronson / IKON

[2015-08-31 08:57]

Porträtt av präst
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vill du veta mer?
Faktaruta: innehåll: 

Stöd flyktingar i Europa

Just nu pågår den allvarligaste flyktingvågen till Europa på över 50 år. Dagligen hör vi om människor som riskerar sina liv för att ta sig hit. Tillsammans med ACT-alliansen ger Svenska kyrkan nu stöd till flyktingar i Ungern och kommer utöka det humanitära stödet i regionen.

Läs mer om stödet till flyktingar i Europa >>

Ett rättssäkert och humant asylsystem

Ett samhällssystem ska utvärderas underifrån, från de utsattas perspektiv.

Läs mer om Ett rättssäkert och humant asylsystem

Svenska kyrkan utökar stödet till irakiska flyktingar i Jordanien

Ingress: 
För att rädda liv och lindra nöden för nyanlända irakiska flyktingar i Jordanien satsar Svenska kyrkan ytterligare medel för att ge flyktingar mat, sanitet och livsuppehållande sjukvård. Svenska kyrkan har beredskap att skicka specialister på psykosocialt arbete.

FN-organ står utan pengar för att finansiera nödvändiga humanitära insatser. Det fattas livräddande mat, läkemedel och sjukvård. Nyligen tvingades World Food Program att stoppa livsmedelsbiståndet till syriska flyktingar utanför lägren på grund av bristande finansiering.

- Vi bedömer situationen som mycket allvarlig och att den snabbt kan förvärras om inte det internationella samfundet går in med fullskaliga humanitära insatser för flyktingar från både Irak och Syrien, säger Kristina Hellqvist, chef för Svenska kyrkans katastrofarbete.

Kvinna borstar flickas hår
Organisation: 

Finansbranschen måste kraftsamla om vi ska bromsa klimatförändringarna

Ingress: 
Åtta månader återstår till klimatmötet i Paris då världens ledare träffas för att få till stånd ett globalt avtal. Parallellt med detta behöver vi näringslivets innovationskraft och finansbranschens maskineri för att kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Det skriver Svenska kyrkan i sin senaste rapport om ansvarsfulla investeringar som publiceras idag.

- 2014 var året då klimatfrågan på allvar hamnade på finansbranschens bord. Trycket ökar på kapitalägare och förvaltare att vara en aktiv kraft i omställningsarbetet. Vi ser att allt fler börjar agera. En snabb tillströmning av investeringar i gröna obligationer är ett exempel. Men branschen måste kraftsamla om den ska bli en tydlig, positiv kraft, säger Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan. 

Omslag till rapporten Ansvarsfulla investeringar
Organisation: 

Det låsta läget i Gaza och vägen framåt

Ingress: 
Det internationella samfundet bidrar till Gazabornas lidande genom att inte få till stånd återuppbyggnaden av Gaza. Våldet kommer trappas upp igen, om inget drastiskt sker. Det konstaterar Svenska kyrkan tillsammans med 39 andra organisationer i en ny rapport.

Rapporten Charting a New Course: Overcoming the stalemate in Gaza sammanfattar situation sedan kriget i Gaza sommaren 2014. 

Bakom rapporten står Svenska kyrkan tillsammans med bland andra Diakonia, Individuell Människohjälp, Kvinna till kvinna, Oxfam och Rädda Barnen. 

Sönderbombat höghus
Organisation: 

Ärkebiskopen: Vi måste stå emot antisemitism och hat

Ingress: 
Med anledning av attacken vid en synagoga i Köpenhamn har den judiska församlingen i Stockholm ställt in sina evenemang de kommande två dagarna. Ärkebiskop Antje Jackelén har med anledning av detta skickat en hälsning till församlingen i Stockholm.

Hälsningen i sin helhet

Det är med bestörtning jag tagit del av nyheterna från Köpenhamn och av de beslut som ni har känt er tvungna att ta när det gäller den egna verksamheten. Fruktan att något sådant kunde inträffa har ju funnits länge.

Jag vill försäkra er om min och Svenska kyrkans medkänsla och vår beslutsamhet att stå emot antisemitism och allt som främjar hat. Aktionen "vägra hata" som har initierats av Sveriges interreligiösa råd måste fortsätta, tillsammans med alla människor av god vilja.

Organisation: 

Svenska religiösa ledare: ”Låt oss vägra hata”

Ingress: 
Debattartikel i Aftonbladet 30 januari 2015: Religiös tro ursäktar aldrig hat eller våld. Sveriges Interreligiösa råd vill att regeringen tillsätter resurser och utreder hur Sverige kan dra nytta av erfarenheter om hur religioner och trossamfund bidrar till ett samhälle med ökad förståelse och tolerans.

För att manifestera religions- och trosfrihet genomförs i helgen en budkavle med namnet ”Vägra hata”.

Över hela världen förekommer våld i religionens namn men också våld riktat mot religion. I Sverige utsätts judiska institutioner, kyrkor och moskéer för vandalisering och skadegörelse; människor trakasseras och attackeras för att de bär sina religiösa symboler. Det är oacceptabelt i ett samhälle som värnar allas rätt att tro, och rätten att uttrycka och praktisera sin religion.

Organisation: 

Samernas urfolksrättigheter måste tas på större allvar

Ingress: 
Förverkligandet av mänskliga rättigheter i Sverige är åter föremål för FN-granskning. Måndag 26 januari förhörs regeringskansliet i Genève inom ramen för Universal Periodic Review om processen rörande efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som i sin rapport till FN valt att lyfta frågan om bristande ansvarstagande för urfolksrättigheter. Sveriges regering måste nu ta flera kliv framåt, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Artikeln publicerades på DN debatt 25 januari 2015. Läs artikeln på DN:s webbplats >>

Organisation: 

Filippinerna klarade tyfonen bättre än väntat

12.430627105361499121.98798910000005
Ingress: 
Lärdomar från förra årets tyfon och massiv evakuering har gett effekt. Filipinerna klarade tyfonen som svepte in över landet 6-8 december betydligt bättre än förra årets tyfon. Behovet av akut hjälp är mindre men det är fortfarande viktigt att ge stöd till återbyggnad.

Svenska kyrkan får goda nyheter från våra samarbetspartners i Filippinerna. Tyfonen Hagupit ställde till mindre förödelse än väntat.  

Inför årets tyfon evakuerades över 700 000 människor och skolor och hamnar stängdes.  De flesta har nu kunnat återvända hem.

Nu behövs stöd till självförsörjning

Även om en del bostäder och infrastruktur har skadats har regeringen meddelat att man inte behöver akut hjälp med mat eller andra förnödenheter. Stödet kan därför redan nu inriktas på återuppbyggnad och självförsörjning.   

Man jobbar med fiskenät.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Välkommen att ge till katastrofarbetet
Faktaruta: innehåll: 

Varmt tack för gåvor efter tyfonen i Filippinerna 6-8 december!

Vi kan till vår glädje konstatera att det inte behövs mer akut hjälp.

Återuppbyggnadsarbetet är viktigt och vi stöder redan katastrofberedskap och självförsörjningsprojekt i Filippinerna. Vi behöver inte mer gåvor till det arbetet just nu.  

Varmt välkommen att bidra med en gåva till vårt allmänna katastrofarbete  >>

Ditt stöd gör det möjligt för oss att snabbt vara på plats och fördela dina gåvor där de bäst behövs!

Svenska kyrkan ger stöd i tyfondrabbade Filippinerna

12.430627105361499122.86689535000005
Ingress: 
På lördagseftermiddagen svensk tid svepte tyfonen Hagiput in över Filippinerna. Svenska kyrkan finns på plats som en del av ACT-alliansen och sätter in akuta hjälpinsatser omedelbart.

För andra året i rad slår en kraftfull tyfon in över Filippinerna samtidigt som förhandlingar pågår i FN:s klimatmöte. Det är bara drygt ett år sedan tyfonen Haiyan ödelade delar av Filippinerna. Då påverkades över 16 miljoner människor.

Under det här året har ACT-alliansen bidragit till att hundratusentals människor fått stöd att komma på fötter igen. Nu drabbas människor  återigen hårt.

En halv miljon människor i centrala Filippinerna evakuerades inför den gångna helgen och skolor och hamnar har stängts.

Organisation: 

Erkännande av Palestina - ett steg i rätt riktning

32.300556585191135.10810628750005
Ingress: 
Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser. Det säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

- Den svenska regeringens besked kommer i ett viktigt skeende då läget på marken försämras dagligen genom utbyggande av illegala israeliska bosättningar, säger Erik Lysén.

I augusti tillkännagav Israel att de konfiskerar närmare 380 hektar i närheten av Betlehem. I slutet av september kom ytterligare besked att israeliska myndigheter godkänt planerna för nya bosättningar i Östra Jerusalem, vilket kraftigt kritiserades av EU och USA.  

Organisation: 

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på