Annonser
Banner: AFS
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
view counter
view counter
RFSU
view counter
Annons: Global Contact
view counter
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons från Volontärresor
view counter

Svenska kyrkan: Alla blogginlägg

Filippinerna klarade tyfonen bättre än väntat

12.430627105361499121.98798910000005
Ingress: 
Lärdomar från förra årets tyfon och massiv evakuering har gett effekt. Filipinerna klarade tyfonen som svepte in över landet 6-8 december betydligt bättre än förra årets tyfon. Behovet av akut hjälp är mindre men det är fortfarande viktigt att ge stöd till återbyggnad.

Svenska kyrkan får goda nyheter från våra samarbetspartners i Filippinerna. Tyfonen Hagupit ställde till mindre förödelse än väntat.  

Inför årets tyfon evakuerades över 700 000 människor och skolor och hamnar stängdes.  De flesta har nu kunnat återvända hem.

Nu behövs stöd till självförsörjning

Även om en del bostäder och infrastruktur har skadats har regeringen meddelat att man inte behöver akut hjälp med mat eller andra förnödenheter. Stödet kan därför redan nu inriktas på återuppbyggnad och självförsörjning.   

Man jobbar med fiskenät.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Välkommen att ge till katastrofarbetet
Faktaruta: innehåll: 

Varmt tack för gåvor efter tyfonen i Filippinerna 6-8 december!

Vi kan till vår glädje konstatera att det inte behövs mer akut hjälp.

Återuppbyggnadsarbetet är viktigt och vi stöder redan katastrofberedskap och självförsörjningsprojekt i Filippinerna. Vi behöver inte mer gåvor till det arbetet just nu.  

Varmt välkommen att bidra med en gåva till vårt allmänna katastrofarbete  >>

Ditt stöd gör det möjligt för oss att snabbt vara på plats och fördela dina gåvor där de bäst behövs!

Svenska kyrkan ger stöd i tyfondrabbade Filippinerna

12.430627105361499122.86689535000005
Ingress: 
På lördagseftermiddagen svensk tid svepte tyfonen Hagiput in över Filippinerna. Svenska kyrkan finns på plats som en del av ACT-alliansen och sätter in akuta hjälpinsatser omedelbart.

För andra året i rad slår en kraftfull tyfon in över Filippinerna samtidigt som förhandlingar pågår i FN:s klimatmöte. Det är bara drygt ett år sedan tyfonen Haiyan ödelade delar av Filippinerna. Då påverkades över 16 miljoner människor.

Under det här året har ACT-alliansen bidragit till att hundratusentals människor fått stöd att komma på fötter igen. Nu drabbas människor  återigen hårt.

En halv miljon människor i centrala Filippinerna evakuerades inför den gångna helgen och skolor och hamnar har stängts.

Organisation: 

Erkännande av Palestina - ett steg i rätt riktning

32.300556585191135.10810628750005
Ingress: 
Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser. Det säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

- Den svenska regeringens besked kommer i ett viktigt skeende då läget på marken försämras dagligen genom utbyggande av illegala israeliska bosättningar, säger Erik Lysén.

I augusti tillkännagav Israel att de konfiskerar närmare 380 hektar i närheten av Betlehem. I slutet av september kom ytterligare besked att israeliska myndigheter godkänt planerna för nya bosättningar i Östra Jerusalem, vilket kraftigt kritiserades av EU och USA.  

Organisation: 

Årets kulturstipendium delas mellan sju projekt

Ingress: 
Svenska kyrkan delar varje år ut 500 000 kronor till olika kulturprojekt om livsfrågor. Årets stipendiater arbetar bland annat med teman som den frihetsberövades verklighet, landgrabbing och gestaltning av djurarter som människan utrotat, men också med utveckling av psalmen och koralen i en digital klangvärld.

Stipendieutdelningen sker under kyrkomötets andra session i Uppsala, den 18 november klockan 18. 00 i Uppsala Konsert och Kongress.  Då framförs också ett kulturprogram hämtat från något av fjolårets stipendier.

2014 års stipendieprojekt:

Organisation: 

Religiösa ledare överlämnar uttalande till FN:s klimatmöte

40.750964540624736-73.96415533749996
Ingress: 
Dagen innan FN:s klimattoppmöte möts religiösa ledare från de stora världsreligionerna för att överlämna ett gemensamt uttalande till FN. Svenska kyrkan kommer att ha en delegation på plats.

Uttalandet görs för att understryka att ödesfrågan om jordens framtid inte enbart handlar om politik och tekniska lösningar, utan också om vårt sätt att se på jorden och vår livsstil. En av de religiösa ledarna som kommer närvara är förre ärkebiskopen Anders Wejryd, nu Europapresident i Kyrkornas Världsråd.

Organisation: 

Uttalande: Ärkebiskop Antje fördömer våldet i Mellanöstern

33.4721904049722341.74384847500005
Ingress: 
Irakiska myndigheter måste inleda en politisk process för att stärka de grundläggande mänskliga rättigheterna. Israels attacker mot civila i Gaza måste upphöra, liksom Hamas urskillningslösa beskjutning mot civila i Israel. Det skriver Antje Jackelén i ett uttalande

- Det är med djup sorg och förtvivlan som jag ser hur våld och hot drabbar oskyldiga civila i Gaza och Israel och fördriver religiösa minoriteter i Irak, skriver Antje Jackelén i sitt uttalande och vädjar till alla parter att ta sitt ansvar för att få ett slut på våldsutvecklingen.

Hon skriver:

Organisation: 

Skrivelse till FN om bristande rättigheter

Ingress: 
Sverige kommer inom det kommande året att granskas i FN:s råd för mänskliga rättigheter. I en skrivelse lyfter Svenska kyrkan brister i de mänskliga rättigheterna i Sverige, med fokus på skyddet för barn, urfolk, nationella minoriteter samt flyktingar, asylsökande och migranter.

Under våren 2014 har Utrikesdepartementet bjudit in civila samhället att lämna in synpunkter direkt till FN om läget för mänskliga rättigheter i Sverige. 

Sex minoritets- och urfolksorganisationer har tillsammans med Svenska kyrkan sammanställt sin skrivelse som lyfter de svårigheter som många barn möter i sin vardag och skolgång.

Ett barn i samiska kläder.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Läs skrivelsen

Sverige bör ta en mer framträdande roll i eliminering av kärnvapen

Ingress: 
Det finns ett stort och brådskande behov av nedrustning och eliminering av kärnvapen, skriver ärkebiskop Anders Wejryd i ett brev till utrikesminister Carl Bildt. Han uppmanar Sveriges regering att ta en mer framträdande roll i detta arbete.

Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd har länge arbetat för en kärnvapenfri värld och deltar vid det viktiga förberedelsemötet om kärnvapennedrustning som just nu pågår vid FN i New York.

Mötet just nu är ett förmöte inför 2015 års stora uppföljningskonferens om ickespridningsavtalet Non-Proliferation Treaty, NPT.

Kyrkornas världsråd höll ett möte med Sveriges förhandlingsdelegation i New York den 5 maj för att diskutera Sveriges roll för kärnvapennedrustning.

Kärnvapen nagasaki
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vill du veta mer?

I dag firas romernas nationaldag

Ingress: 
I dag, den 8 april, firar romerna Internationell dag i hela världen. I Uppsala firas den med en ekumenisk högtidsgudstjänst i domkyrkan. I firandet finns en förhoppning om ett gemensamt arbete för romers mänskliga rättigheter i Europa.

I år har romer framfört önskemål om att ta ytterligare ett steg i relationerna inom och till Svenska kyrkan genom ett gemensamt firande av den romska nationaldagen. Svenska kyrkan har hörsammat önskemålet vilket resulterar i en ekumenisk högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka den 8 april kl. 18.00 för att fira romernas internationella dag, romernas nationaldag.

Högtidsgudstjänsten arrangeras av Svenska kyrkan i samverkan med det ekumeniska nätverket med och för romer i Uppsala och Rumänien och med Upplandsmuseets satsning Romska röster.  

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Mer info
Faktaruta: innehåll: 

Läs mer om romernas nationaldag i Globalportalens artikel

Rapport om kyrkans behandling av romer

I september 2013 publicerades en rapport om kyrkans behandling av romer under första delen av 1900-talet.

Rapporten är Svenska kyrkans del i regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer som regeringen presenterade den 25 mars.

Läs rapporten här (pdf)

Läs mer om regeringens vitbok på deras webbplats

Desmond och Mpho Tutu till Bokmässan i höst

Ingress: 
Desmond Tutu och hans dotter Mpho Tutu kommer till Bokmässan i Göteborg den 25-28 september i år. De har tillsammans skrivit boken "Förlåtelse: De fyra stegen till helande för oss och vår värld".

Desmond och Mpho Tutu berättar i sin nya bok om vad förlåtelse innebär och varför alla människor behöver lära sig den. Förlåtelsen, menar de, består av fyra steg: att berätta, att sätta ord på smärtan, att ge förlåtelse, och att förnya relationen eller lösa upp den.

De båda författarna har bjudits in gemensamt av Bokmässan, Libris förlag och Svenska kyrkan/Se människan.

Porträttbild av Desmond Tutu och hans dotter Mpho Tutu. Foto: Libris förlag
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Mer info
Faktaruta: innehåll: 

Desmond och Mpho Tutu

Desmond Tutu är ärkebiskop emeritus i Anglikanska kyrkan i Sydafrika. Han blev känd motståndare till apartheid och icke-våldsförespråkare och ledde Sydafrikas sannings- och försonings-kommission sedan apartheidväldet fått ett slut.

Tutu fick nobelpris 1984, och har på senare år engagerat sig för att uppmärksamma det svåra hiv/aids-läget i Afrika.

Mpho Tutu är dotter till Desmond Tutu och präst inom episkopala kyrkan. Hon är grundare och direktor för the Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage i Washington D C, USA, samt ordförande för Global Aids Alliance.

Bokmässan 2014

Bokmässan äger i år rum 25-28 september på Svenska Mässan i Göteborg och är Nordens största kulturevenemang med 100 000 besök årligen.

I år står Brasilien och den brasilianska litteraturen i särskilt fokus under mässan.

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på