Annonser
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annons: RKUF
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
view counter

WaterAid: Alla blogginlägg

WaterAid – främst inom vatten och sanitet enligt global rankning

Ingress: 
WaterAid har utnämnts till världens främsta icke-vinstdrivande organisation inom området vatten och sanitet.

Bakom utnämningen står Philanthropedia, en oberoende forskningsorganisation som tillfrågat 82 experter inom området vatten och sanitet vilken global organisation de tycker gör störst skillnad inom vatten- och sanitetsområdet.

De tillfrågade, som var forskare, lärare, journalister och beslutsfattare, identifierade 16 organisationer som arbetar med vattenfrågor. Experterna utvärderade sedan organisationerna utifrån deras möjlighet och förmåga att göra skillnad, vad de ansåg vara organisationernas styrka och hur organisationerna ytterligare kan förbättras.

Kvinna och barn vid vattenpump.
Organisation: 

Rent vatten kan hindra vart femte dödsfall bland spädbarn

Ingress: 
Vart femte dödsfall bland spädbarn i utvecklingsländer kan förhindras med hjälp av rent vatten, god sanitet och rena händer. WaterAids nya rapport visar att avsaknaden av rent vatten och hygienen orsakar att nästan en halv miljon barn dör innan de hunnit fylla en månad.

Inför Världsvattendagen söndagen den 22 mars släpper WaterAid en ny rapport som visar att nästan en halv miljon barn dör innan de hunnit fylla en månad eftersom de föds i miljöer som saknar rent vatten och där hygienen är bristfällig.

Dödsfallen är inte orsakade av brist på dyr teknisk utrustning utan skulle kunna undvikas om barnen istället föddes i en miljö där det finns tillgång till rent vatten och där sjukvårdspersonalen har kunskap om och möjlighet till god hygien.

Gravid kvinna ligger på en brists och undersöks av läkare
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Om WaterAid
Faktaruta: innehåll: 

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. WaterAid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar. WaterAid påverkar beslutsfattare globalt och nationellt att öka prioriteringar och insatser för dessa grundläggande behov.

Sedan 1981 har WaterAid gett över 21 miljoner människor rent vatten och sedan 2004 har över 18 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.

För mer information, besök http://www.wateraid.se

Den femte vanligaste dödsorsaken bland väldens kvinnor är sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet

Ingress: 
Sjukdomar kopplade till smutsigt vatten och brist på säkra toaletter är den femte vanligaste dödsorsaken bland kvinnor runt om i världen. Det betyder att 800 000 kvinnor per år eller en kvinna var 40:e sekund dör på grund av att de saknar tillgång till rent vatten och sanitet.

Inför internationella kvinnodagen den 8 mars släpper WaterAid en ny analys som bygger på forskning från University of Washington/Institute of Health Metrics, där de 10 dödligaste sjukdomarna för kvinnor världen över identifierats. Analysen visar att sjukdomar orsakade av brist på rent vatten, säkra toaletter och hygien dödar fler kvinnor än diabetes, hiv/aids eller bröstcancer.

Fler än 370 miljoner kvinnor runt om i världen lever fortfarande utan tillgång till rent dricksvatten och 1,25 miljarder lever utan tillgång till en säker toalett.

Organisation: 

​WaterAid inleder samarbete med Lindex för rent vatten och sanitet

Ingress: 
WaterAid och Lindex inleder ett långsiktigt samarbete med målet att ge fler tillgång till rent vatten och sanitet.

WaterAids vision är en värld där alla har tillgång till rent vatten och sanitet. I dagsläget saknar 750 miljoner människor tillgång till rent vatten och 2,5 miljarder har inte tillgång till en toalett.

Två barn dricker vatten ur en kran
Organisation: 

Rapport visar samband mellan diarrésjukdomar och hämmad fysisk och mental utveckling

59.2908310577428218.10127035000005
Ingress: 
Varje dag dör 1400 barn av diarrésjukdomar orsakade av bristen på rent vatten, sanitet och hygien. En ny rapport från WaterAid visar nu på långsiktiga konsekvenser även hos de barn som överlever, med bland annat ökad risk för lunginflammation och kronisk kortväxthet.

Världstoalettdagen, den 19 november, deklarerats förra året som en officiell FN-dag. Detta gjordes i samband med att FN:s generalförsamling antog en resolution kring "Sanitation for All". Att just sanitet fick extra uppmärksamhet är ingen slump. I raden av mål inom FNs millenniemål, är sanitet nämligen ett av de som är längst ifrån att uppnås till 2015.

WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen säger:

Barn promenerar på tågräls.
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
WaterAids aktiviteter under Världstoalettdagen 2014
Faktaruta: innehåll: 

Seminarium: Sanitation for improved lives of women and children arrangeras tillsammans med Sida den 19 november 08:30-12:00, Sida (Valhallavägen 199), Stockholm.

Kampanj: I Love Toa är en hyllning till toaletten. 10 välkända personer har designat varsin toalett. Hela Sverige kan delta genom att SMS-rösta på sin favorit och bidra med 10 kronor till WaterAids arbete.

Röstningen pågår mellan den 14 och 23 november. Toaletterna kan då också ses live på utställningen i Skrapan, Götgatan 78 i Stockholm. www.ilovetoa.se

Kändistoaletter räddar liv

Ingress: 
Den 14 november lanserar WaterAid kampanjen I Love Toa för andra året i rad. Syftet är att öka kunskapen om sanitetskrisen i världen och samla in pengar för att fler människor ska få tillgång till toaletter. I en omröstning på ilovetoa.se kan allmänheten rösta på sin favorit bland elva toaletter designade av kändisar.

– Människors rätt till toalett handlar om säkerhet, jämställdhet, hälsa och värdighet. Frågan behöver uppmärksammas och prioriteras världen över, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på WaterAid Sverige.

Kampanjen genomförs i samband med Världstoalettdagen som infaller den 19 november och det är bland annat illustratörer, skådespelare och artister som designar toaletter för att öka medvetenheten om att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.

Organisation: 

”Wheels of Steel” och ”Lingonben” kör Stockholm - Ulan Bator till förmån för WaterAid

Ingress: 
Den 19 juli lämnar de två svenska lagen ”Wheels of Steel” och ”Lingonben” Stockholm för att delta i Mongol Rally, en tävling som arrangeras för 11e året i rad och där alla lag måste samla in pengar till välgörenhet. De två svenska lagen har valt att ge sina insamlade medel till WaterAid.

Den brokiga skaran som utgör de två lagen består bl.a. av en veterinär, en musikproducent, en betongkonsult och en läkare. Ingen av dem har tidigare deltagit i en rallytävling och de 1600 milen från Europa till tävlingens mål i Ulan Bator kommer dessutom att genomföras i en minst sagt opassande, liten och svag bil (52 hästkrafter) – helt enligt tävlingsreglerna.

Organisation: 

Dags att prata mens: WaterAid firar den allra första internationella mensdagen

Ingress: 
Varje dag har mer än 800 miljoner kvinnor i åldern 15 till 49 år sin mens. Ändå är menstruation ett tabubelagt ämne. WaterAid uppmärksammar därför, tillsammans med en koalition av organisationer, den allra första internationella mensdagen - onsdag den 28 maj.

Myter kring mens, som i vissa fall dateras ända tillbaka till romartiden, lever i dag vidare i många länder. Och konsekvenserna är många och varierande, allt ifrån att flickor anses smutsiga till att de förvisas från sina hem till enkla skjul när de har mens.

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Vill du veta mer?
Faktaruta: innehåll: 

Korta fakta om mens:

Uppskattningsvis missar 1 av 10 flickor skolan under sin menstration, vilket leder till att fler också slutar i skolan. (Källa: Unesco)

70,9% av flickorna i Indien hade ingen aning om vad som hände med dem när de fick sin första mens.

Ungefär 66% av flickskolorna i Indien saknar fungerande toaletter.

En skolstudie i Etiopien visar att över 50% av flickorna missar skolan mellan 1-4 dagar per månad på grund av menstruation.

I Sydasien, hade 32,5% av skolflickor som inte hört talas om menstruation innan de fick sin första. Nästan alla av dem (97,5%) visste inte att blodet kom från deras livmoder.

WaterAid bedriver också påverkansarbete globalt och nationellt för bättre tillgång till toaletter i skolan och för att menshygien ska finns med på agendan för bättre hälsa och ökad jämställdhet. Om du vill veta mer om WaterAid arbete gällande menstruationshygien se här.

2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till grundläggande sanitet, visar ny rapport

Ingress: 
En gemensam rapport från Världshälsoorganisationen WHO och UNICEFs visar att det fortfarande är 2,5 miljarder människor i världen som saknar tillgång till grundläggande sanitet – en siffra som nu varit oförändrad under mer än ett decennium. Av dessa tvingas ungefär 1,1 miljarder människor uträtta sina behov i det fria.

Rapporten, som publicerades torsdagen den 8 maj, visar också att antalet människor i världen som lever utan rent vatten har sjunkit till 748 miljoner (från 768 miljoner människor i tidigare rapport).

Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Mer info
Faktaruta: innehåll: 

För mer info, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 - 100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se

Ladda ner hela rapporten på: http://www.wssinfo.org/fileadmin/user_upload/resources/JMP_report_2014_webEng.pdf

WaterAids generalsekreterare springer med 25 liters vattendunk

Ingress: 
748 miljoner människor saknar rent vatten. Den 17 maj springer WaterAids generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen Göteborgsvarvet med 25 liter vatten på ryggen för att belysa katastrofen och samla in pengar till WaterAids arbete. Var med och gör dunken lättare!

Den 17 maj går den 35:e upplagan av Göteborgsvarvet av stapeln. Loppet är ett av världens största löparevenemang, då mer än 60 000 löpare kommer att hejas fram av cirka 200 000 personer i publiken längs den 21 km långa banan.

Tänk dig att varje morgon ta med en 25 liters dunk och gå 10 km till närmsta vattenkälla för att hämta vatten till familjen. Du fyller dunken och spänner sedan fast den på ryggen och beger dig hemåt igen, nu med 25 kg smutsigt vatten på ryggen. 

Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare på Wateraid. Foto: Wateraid
Organisation: 
Faktaruta: rubrik: 
Mer info
Faktaruta: innehåll: 

Läs mer om insamlingen och ge ditt bidrag på https://www.betternow.org/se/dunken

Följ Cecilias insats via #TömDunken

För mer information, bildmaterial eller intervjuer vänligen kontakta Anna Nylander på 0760 -100 575 eller Anna.Nylander@wateraid.se

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på