Annonser
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Vill du synas här?
view counter
view counter
Annons: RKUF
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons: AFS
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter
Annons från Camino
view counter

Våldsamheterna trappas upp - flyktingström från Elfenbenskusten

02 apr 2011
 • Konflikten i Elfenbenskusten eskalerar dramatiskt mellan den sittande presidenten Laurent Gbagbo och Alassane Ouattara som vann förra årets presidentval – en konflikt som hamnat i skymundan efter händelserna i Nordafrika och katastrofen i Japan.

  Valet hölls den 28 november förra året och enligt landets oberoende valkommission segrade den förre premiärministern Alassane Ouattara, men valresultatet underkändes av författningsdomstolen som istället hävdade att Laurent Gbagbo vunnit valet.

  Landet har varit delat sedan inbördeskriget 2002 då en säkerhetszon upprättades som delade landet i två delar. I landets norra del är befolkningen anhängare till Ouattara och den södra sidan domineras av Gbagbo-anhängare. Valet i november var menat att ena landet – istället har motsättningarna blossat upp på nytt.

  Den svåra situationen har eskalerat dramatiskt sedan den 24 februari där civilbefolkningen är direkta måltavlor som trakasseras och hotas av de som röstade på andra kandidaten men som bor i fel område, människor försvinner och det begås summariska avrättningar, människor bränns levande till döds på gatorna, kvinnor blir våldtagna, och unga kvinnor och män tvångsrekryteras. Mer än 400 personer har dödats och mellan 600 000 och 700 000 människor flyr för sina liv både inom och utanför landet.

  Risken är överhängande för att ett nytt inbördeskrig bryter ut risken för en dominoeffekt är uppenbar eftersom de omgivande grannländerna också är svaga och instabila statsbildningar.

  Barnen är, som i så många andra konflikter, hårt drabbade och i nuläget kan exempelvis 800.000 barn inte gå i skolan.

  Närmare 100 000 flyktingar – ett antal som bara ökar - har sökt sig över till grannlandet Liberia, där befolkningen uppmanats att släppt in flyktingarna i sitt eget hem. Liberia som alltså tar emot en stor del av flyktingarna, är ett av världens fattigaste länder och har själva inte de ekonomiska resurser som krävs för att ta hand som flyktingarna. Detta riskerar att utarma den redan utsatta befolkningen ytterligare vilket kan leda till konflikter.

  - Jag är oerhört oroad för civilbefolkningen och det faktum att det är måltavlor för våldet. När jag var i Liberia nyligen och besökte regionen som tar emot flyktingarna från Elfenbenskusten träffade jag flyktingarna som bokstavligen flydde för sina liv. Världssamfundet måste sätta ytterligare tryck på ansvariga ledare att det är ett brott mot internationella lagar att inte skydda civilbefolkningen, säger Madeleine Lundberg som är internationell programsamordnare för Väst och Centralafrika vid Röda Korset och som besökte området för bara en månad sedan.

  Liberia Röda Kors arbetar i det otillgängliga området som gränsar mot Elfenbenskusten, för att stödja dels flyktingar men också lokalbefolkningen med bland annat rent vatten, genom att bygga latriner och ge hygienutbildning för att minska risken för epidemiutbrott. Ett annat viktigt Rödakorsarbete är att arbeta med återförening av familjer som tappat bort varandra under flykten från hemlandet

  Liberia är en av Svenska Röda Korsets mer långsiktiga samarbetsländer. Svenska Röda Korset stödjer Liberias Röda Kors i sitt arbete med bland annat katastrofförebyggande och hälsoaktiviteter, samt rehabilitering av barn som blivit traumatiserade under kriget och som exempelvis varit barnsoldater.

  Internationella Rödakorskommittén, ICRC, stödjer de som drabbats av konflikten i Elfenbenskusten med bland annat att evakuera sårade och dödade, grundläggande hälsovårdsinsatser, tillgång till rent vatten och stöd till två sjukhus, besöka politiskt anhållna samt att ge möjlighet till familjeåterförening.

  I Liberia kommer 50 000 flyktingar och värdfamiljer att få förnödenheter såsom filtar, liggunderlag, hinkar, tvål och köksredskap. Vi måste också tillhandahålla utsäde och redskap för värdsamhället för att avvärja en kris. I Elfenbenskusten, där upp till 450 000 människor är internflyktingar, kommer folk också få förnödenheter och ett katastrofbiståndskit. Rödakorskommittén kommer också att ge stöd till flyktingar i andra grannländer som Guinea, Ghana, Mali och Burkina Faso.

   

  6.3118440545657 0.000139214015802

Etiketter:

Facebook

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på