Annonser
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
view counter
Vill du synas här?
view counter
Banner: AFS
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Jordens vänner
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons från Camino
view counter
Annons: RKUF
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter

Om läget i Syrien och Jemen

02 apr 2011
 • Oroligheterna och demonstrationerna rör flera länder i Mellanöstern och Afrika. Två av de länder som berörs är Jemen och Syrien. Här är en lägesuppdatering om situationen i respektive land.

  Jemen
  Efter två månader av demonstrationer och våld i Jemen, med flera döda och skadade som följd, förvärras nu situationen ytterligare även i konfliktområdena i norra delarna av landet med förnyade stridigheter.

  Jemens Röda Halvmånen har hela tiden varit på plats med sina första hjälpen-grupper under demonstrationerna och Internationella Röda Korset har gett stöd i form av utbildning till de frivilliga som arbetat med Första hjälpen, med medicinsk utrustning och första hjälpen-kit inklusive filtar, madrasser, tält, bårar etcetera.

  Internationella rödakorskommittén uttrycker oro för människors liv och uppmanar all sjukvårdspersonal och första hjälpen-grupper att bistå skadade människor oavsett politisk tillhörighet i enlighet med principen om opartiskhet som måste prägla allt rödakorsarbete. Vidare uppmanar Internationella Röda korset regeringen och demonstranter att respektera och skydda skadade såväl som sjukvårdspersonal, sjukvårdsfaciliteter och sjukvårdstransporter. Jemens Röda Halvmånen och deras förstahjälpen-grupper måste få komma fram för att hjälpa personer i nöd.

  Internationella Röda Korset arbetar tillsammans med Jemens Röda Halvmåne och fortsätter att hjälpa konfliktdrabbad och utsatt befolkningen med tillgång till rent vatten, mat, mediciner och andra förnödenheter.

  Svenska Röda Korset ger finansiellt stöd som stärker kapaciteten hos Jemens Röda Halvmåne att bistå den drabbade befolkningen, samt har sedan ett par år tillsammans med Norska och Danska Röda Korset varit involverade ett hälsoprogram som förbättrat kvinnors och barns hälsa i fattiga byar i Jemen.

  Syrien
  Det är fortfarande oklart vilka humanitära konsekvenser som situationen i Syrien kan komma att få. Syriska Röda Halvmånen har beredskap ifall situationen förvärras ytterligare i landet. Internationella Röda Kors kommitteen (ICRC) och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) finns på plats i landet.

  SRK ger finansiellt stöd som möjliggör primär hälsovård till Irakiska flyktingar i Syrien.

Facebook

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på