Annonser
Annons: Jordens vänner
view counter
Annons: Rafikis barnrättsbok
view counter
Annons: Svalorna Latinamerika
view counter
Annons från Globala gymnasiet
view counter
Annons: Latinamerikagrupperna för ett nytt samhällsklimat
view counter
Annons: Diakonia
view counter
Annons: Global Week
view counter
Annons: RKUF
view counter
Banner: AFS
view counter
Annos: Forum Syd metodmaterial
view counter
Vill du synas här?
view counter
Annons från Camino
view counter
view counter
Annons från Volontärresor
view counter
Annons: Volontära med PeaceWorks
view counter
Annons: Utrikespolitiska institutet
view counter

Hotel Rwanda

12 nov 2012
Hotel Rwanda i den berömda långfilmen heter i verkligheten “De tusen kullarnas h Hotel Rwanda i den berömda långfilmen heter i verkligheten “De tusen kullarnas hotell”

“Nu: Vattnet i poolen reflekteras och nästan glänser i solstrålarna som hettar från en klarblå himmel mellan skyarna av regn. Några halvvuxna killar övar simtag i bassängens grunda del, till tonerna av hotelltrubadurens lena stämma. Under stora parasoll längs poolkanten sitter söndagslediga rwandier bredvid en grupp turister och njuter mat och drinkar i lugnet och värmen.

Då: Akut vattenbrist gjorde att de hundratals tutsiflyktingar som sökt sin tillflykt hit började dricka av poolvattnet. Trots stor risk för att bli allvarligt sjuka, inte minst eftersom huturebellerna som vaktade kring hotellet använde poolen som toalett.

Snart är det 19 år sen folkmordet här i Rwanda. En miljon människor mördades brutalt under tre vårmånader 1994 medan resten av världen förfasat tittade på utan att ingripa. I den hyllade långfilmen om hotellchefen som lyckas rädda människor undan en säker död genom att ge dem en fristad på sitt hotell kallas det Hotel Rwanda. I verkligen heter det Mille Collins – de tusen kullarnas hotell.

 

Som besökare har jag svårt att föreställa mig att det ofattbara har hänt precis där jag sitter just nu. I lugna och till synes trygga, rena och framåtblickande Kigali, huvudstad i en nation där man odlar ekologiskt och har förbjudit plastpåsar för att skydda miljön. Där den ekonomiska utvecklingen höjs till skyarna av flera västländer. Där turisterna strömmar till för vidunderlig natur och världsberömda gorillor.

Men samtidigt. På landsbygden, där de allra flesta lever i detta tättbefolkade land, är fattigdomen utbredd. Det saknas politisk opposition till den sittande presidenten Kagame. Och för inte så länge sen gick FN ut med hård kritik mot Rwandas regering för inblandning i kriget i östra Kongo, bara några timmars bilresa härifrån på andra sidan några av de tusen kullarna. Rwanda anklagas för att stödja tutsirebellerna i M23-milisen och tjäna stort på de mineraler som olagligt smugglas över gränsen från de rika kongolesiska gruvorna som mycket av striderna handlar om.

Sverige har tills vidare stoppat sitt bistånd till Rwanda och diskussioner pågår om ett villkorat bistånd till landet, där fattigdomsbekämpning via civilsamhället till exempel kan få stöd men inte insatser via regeringen. Sverige försöker ena länderna i EU kring förslaget för att sätta press på det biståndsberoende Rwanda att ta FN:s anklagelser på allvar. Men alla är inte på samma linje, däribland Storbritannien.

Så visst är det med dubbla känslor jag stoppar ned tårna i det ljumma, turkosblå poolvattnet.

Anna Lithander

0.00047370052129513 29.247056916208

Etiketter:

Facebook

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Kontakta Globalportalen

Tyck till om Globalportalen! Frågor, idéer och kommentarer om webbplatsen globalportalen.org är varmt välkomna:

Adress Globalportalen

Forum Syd
Katarinavägen 20
104 65 Stockholm

Följ Globalportalen på