nyhet av ADRA Sverige

Veckans organisation: ADRA Sverige

Izla i Kalahariöknen i Namibia Foto: Izla Kaya Bardavid

ADRA Sverige är en biståndsorganisation som hjälper människor i världens fattiga länder till ett bättre liv. I över 25 år har de arbetat med långsiktig utveckling i över 80 olika länder och bistått med humanitär hjälp till människor som har drabbats av naturkatastrofer eller krig.

Målet är att utveckla människors egna förmågor och ge dem det där extra som de behöver för att frigöra sina egna resurser (hjälp till självhjälp). På det sättet bidrar ADRA Sverige till att bekämpa fattigdomen som trycker ner människor i en stor del av världen.

Hallå där,

Izla Kaya Bardavid, som arbetar som handläggare på ADRA Sverige.

Hur kommer det sig att du började arbeta för ADRA?
Jag har alltid haft ett stort intresse för humanitärt arbete och utveckling. Under mina studier åkte jag till Ghana på en utbytestermin. Där fick jag möjligheten att praktisera som HIV/AIDS utbildare vid sidan av mina studier. Det som fascinerar mig med ADRA är kontakten med lokalbefolkningen och den långsiktiga och hållbara utvecklingen man lyckats åstadkomma tillsammans med lokala partners.

Vad har du gjort tidigare?
Tidigare har jag utbildat mig inom internationella relationer, social antropologi och internationell folkhälsa. Sedan har jag rest i Asien, Centralamerika och Afrika och volontär arbetat i Costa Rica, Kalahariöknen i Namibia och även praktiserat i Ghana och Malawi.

Hur föddes ditt engagemang?
Under min uppväxt berättade mina föräldrar mycket om sin barndom i förtryck och fattigdom. Det kändes väldigt långt bort från min verklighet i Sverige. Deras berättelser skapade ett engagemang hos mig och redan på högstadiet började jag engagera mig för vår systerskola i Tanzania och i Röda Korsets ungdomsförbund.

Berätta om ett av era projekt som du brinner lite extra för:
Ett program som inspirerar mig är ett HIV/AIDS-program som vi har i sju afrikanska länder. Det är ett training-of-trainers program där man utbildar nyckelpersoner till HIV/AIDS utbildare, som sedan i sin tur utbildar andra till HIV/AIDS rådgivare. De tar sedan hand om hivdrabbade i sina byar och samhällen. Det fantastiska är att det sker på volontär basis. Bybor engagerar sig för att hjälpa sina medmänniskor.
När jag frågar dem vad det är som motiverar dem svarar de oftast att de sett lidandet i sina byar och vill stoppa det. Många av dessa rådgivare är själva fattiga och lever ett enkelt liv. Men trots det så väljer de att hjälpa andra.

Hur kan man som ung engagera sig i ADRA?
Det enklaste sättet är att visa sitt stöd genom sociala medier och där berätta för vänner och bekanta hur viktigt arbetet med rättigheter och fattigdomsbekämpning är. Man kan även engagera sig genom olika insamlingsaktiviteter. Varje höst drar ADRA igång en stor kampanj som kallas för Hjälpaktion och då har ungdomar möjlighet att arrangera allt från konserter, loppisar, modevisningar och annat både stort och smått som insamlingsaktiviteter.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Åk ut och res! Att resa är att studera livet genom att uppleva det själv. Det berikar en själv. Och något som berikar ännu mer är att volontärarbeta. Det kan man även göra hemma i Sverige.
Engagera dig i ett ungdomsförbund och studera internationella frågor om du vill arbeta med bistånd och globala frågor. Mitt sista tips är att välja något man tycker är kul och intressant, oftast blir man bäst på det! I Sverige har vi den möjligheten, ta vara på den!

Taggar

Katastrofer