nyhet av Amnesty International

Världen: ​Åtta punkter som svar på den globala flyktingkrisen

Foto: flickr/DryHundredFear
Eftervärldens dom kommer att vara hård mot de rika ländernas ledare som käbblar sinsemellan samtidigt som miljontals flyktingar lever under katastrofala förhållanden, säger Amnesty International, som den 12 oktober lanserar ett åtta-punktsprogram med förslag på åtgärder.

Det fruktansvärda våldet i Syrien, Irak och Afghanistan och flera konflikter i Afrika söder om Sahara och på andra håll i världen innebär att vi idag har en flyktingkris av historiska mått.

Omvärldens reaktioner på krisen har varit skamliga, särskilt från världens rikaste länder som har ignorerat vädjanden om humanitärt bistånd och vidarebosättning av flyktingar genom att endast erbjuda vidarebosättning till en tiondel av dem som är i akut behov. Samtidigt tar den fattigare delen av världen emot miljoner flyktingar.

- Reglerna i det internationella flyktingskyddet, som upprättades som en säkerhetsåtgärd efter andra världskriget, riskerar att slås i spillror om inte världens ledare står upp för rätten att söka och få asyl för dem med skyddsbehov, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Fattiga länder drabbas hårdast

Medan ökningen av flyktingar som når Europa har dominerat rubrikerna de senaste månaderna är sanningen den att det är fattiga länder som tar det största ansvaret för flyktingar. Av de 19,5 miljoner flyktingar som tvingats lämna sina länder, finns idag 86 procent i utvecklingsländer i främst Mellanöstern, Asien och Afrika.

- När G20-ledarna träffas i nästa månad i Turkiet, borde de inte få lämna rummet förrän de har en konkret plan med tydliga tidsgränser för att garantera finansiering av humanitärt bistånd till världens många flyktingkriser.

Flyktingkriser kommer inte att upphöra förrän de bakomliggande orsakerna till att människor flyr åtgärdas. Världssamfundet måste försöka få stopp på väpnade konflikter och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Men detta är svåra mål att uppnå och det kommer att ta tid.

Det som världens rika länder kan göra nu sammanfattas i Amnestys åtta-punktsplan.

1. Vädjanden om humanitärt bistånd och stöd till de länder som tar emot flyktingar måste finasieras långsiktigt.

2. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, är 1,15 miljoner särskilt utsatta flyktingar i behov av vidarebosättning. Här måste länder ta sitt ansvar.

3. Säkra och legala vägar för flyktingar: många fler sätt behövs för att flyktingar ska kunna söka skydd, stater bör utfärda visum vilket innebär att att människor kan söka asyl utan att behöva riskera livet.

4. Rädda liv: stater måste prioritera att rädda människor i nöd genom att anslå medel för sök-och räddningsinsatser till havs, i stället för att ha fokus på migrationskontroll.

5. Mottagandet vid gränserna: även flyktingar utan giltiga resedokument måste släppas in vid officiella gränskontroller för att kunna söka asyl. Stater måste upphöra med att på olika sätt hindra flyktingar. Så kallade "push-backs" och byggandet av stängsel måste upphöra.

6. Bekämpa: främlingsfientlighet och rasism: regeringar måste reformera lagar och avstå från praxis som leder till diskrimiering och rasism.

7. Bekämpa människohandel: stater måste vidta åtgärder för att stoppa kriminella gäng och ge stöd till människor som utsatts för trafficking.

8. Global ratificering av flyktingkonventionen: stater måste, såväl i sin lagstiftning som i praktiken, erkänna rättigheten att erhålla skydd. Flyktingar måste också garanteras sina grundläggande rättigheter som tillgång till skola och hälsovård.

Läs rapporten.

Taggar

Flykt & migration