nyhet av Amnesty International

Ryska myndigheter tvingar tillbaka asylsökande och migranter till tortyr

Hundratals asylsökande, flyktingar och migrantarbetare har tvångsvis återsänts från Ryssland till Uzbekistan där de har utsatts för tortyr, det säger Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten, Fast­-track to Torture: Abductions and Forcible Returns from Russia to Uzbekistan, granskar hur de ryska myndigheterna har samarbetat med Uzbekistan i hundratals utvisningsfall trots uppenbara risker att personerna riskerar att utsättas för tortyr vid återvändandet.

I de sällsynta fall när Ryssland avslagit begäran om utlämningar, har uzbekiska säkerhetsstyrkor beviljats fritt spelrum att kidnappa medborgare från rysk mark.

- De ryska myndigheterna blundar inte bara för tortyr och orättvisor i Uzbekistan, utan de är även en hjälpande hand till dessa övergrepp, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning.

- Ryssland måste omedelbart sätta stopp för dessa bortföranden och utvisningar som bryter mot de mänskliga rättigheterna, och se till att inte något som riskerar att utsättas för tortyr skickas tillbaka till Uzbekistan. Uzbekistan måste stoppa användningen av tortyr och annan grym omänsklig behandling och säkerställa att alla rättegångar genomförs korrekt och uppfyller internationell standard.

Tortyr och förtryck under parollen “säkerhet”

De uzbekiska myndigheterna har rutinmässigt åberopat "kampen mot terrorism " och bekämpning av "antistatlig" verksamhet för att rättfärdiga orättvisa åtal mot politiska motståndare, regimkritiker och påstådda medlemmar eller sympatisörer till förbjudna islamistiska grupper. Alla dessa riskerar att bli torterade när de väl hamnat inom det uzbekiska rättsväsendet.

2013 förnekade ryska myndigheterna en uzbekiskisk begäran om utlämning av Mirsobir Khamidkariev, en uzbekisk filmproducent och affärsman. Han anklagades för att ha inrättat en olaglig islamistgrupp på grunderna av att han vid ett informellt möte uttryckte sitt stöd för kvinnor att bära slöja.

Men i juni 2014 kidnappades Mirsobir och hölls isolerad i Moskva innan han överlämnades av tjänstemän från den ryska federala säkerhetspolisen till den uzbekiska säkerhetstjänsten. Därefter blev han tvångsvis återsänd till Uzbekistan. Under tiden han satt i förvar fick han sju tänder utslagna och två revben avslagna. Sedan skickades han till ett fångläger där han i flera veckor utsattes för ytterligare tortyr. Han dömdes till slut för “extremism” efter att ha “bekänt” sina brott under tortyr, straffet resulterade i åtta års fängelse.

I många andra fall har personer utsatts för orättfärdiga rättegångar som lett till långa fängelsestraff som de fått avtjäna under grymma, förnedrande och omänskliga förhållanden.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har utfärdat minst 17 domar de senaste tre åren som alla fördömde tvångsförflyttning och tvångsvis återsändning av individer till Uzbekistan.

Familjer hotas

Det är också vanligt att de uzbekiska myndigheterna trakasserar och hotar familjemedlemmar till “misstänkta” för att få information om var de befinner sig eller för att få bevis emot den anklagade. I vissa fall utsätts även familjemedlemmar för tortyr för att uppge information. Många av de anhöriga är oroliga för att vända sig till advokater eller organisationer för hjälp, då säkerhetstjänsten hotar med att situationen för “misstänkta” förvärras om de gör det.

- Både uzbekiska och ryska myndigheter måste omedelbart sätta stopp för tortyr och kidnappningar och se till att alla förövare ställs inför rätta för dessa fruktansvärda människorättskränkningar. säger John Dalhuisen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Taggar

Mänskliga rättigheter