nyhet av ForumCiv

Utvecklingsländer stängs ute

OECD:s åtgärder att motverka skatteflykt riskerar att bli ett misslyckande för utvecklingsländer säger Eurodad i en analys efter att OECD (organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) har presenterat åtgärder för att motverka skatteflykt.

OECDs arbete har skett i projektet BEPS, (Base Erosion and Profit Shifting) som resulterat i 15 steg för att förändra ländernas skattesystem och motverka den globala skatteflykten. Inom OECD har problemen med skatteflykt diskuterats sedan 1998.

Eurodad (European Network och Dept and Development) där Forum Syd och många europeiska civila organisationer är medlemmar, har granskat förslagen. 

Eurodads analys är att BEPS inte har lyckats med att ta fram bra regler för exempelvis land-för-land rapportering. Tvärtom riskerar de nya reglerna istället att göra det internationella skattesystemet ännu mer komplext och försvagat.
Att införa krav på land-för-land rapportering har varit centralt för utvecklingsländerna men Eurodad menar nu att BEPS innebär att utvecklingsländer även i framtiden kommer att ha små möjligheter att utkräva rätt skatt från de stora multinationella bolagen.

- Det är olyckligt om utvecklingsländerna fortsätter vara de stora förlorarna trots att det finns en stor global medvetenhet, inte minst inom OECD, om att skatteintäkter är helt nödvändiga för varje lands långsiktiga utveckling, säger Emelie Aho, policyrådgivare på Forum Syd.

Eurodad är också kritiskt till att utvecklingsländerna nu måste genomföra åtgärder på samma villkor som de rika länderna trots att fler än 100 utvecklingsländer inte fått vara med i beslutsprocessen från början. Utvecklingsländer riskerar därmed att bli ”svartlistade” och hamna utanför om de inte kan uppfylla kraven.

- Det här kan sätta utvecklingsländerna i situationer där de tvingas anta policys eller sluta skatteavtal som inte är till deras fördel, något som IMF (internationella valutafonden) varnat för, säger Emelie Aho. 

BEPS´s 15 steg kommer heller inte innebära att skatteparadisen tas bort utan möjligheterna att dra nytta av kryphål och skatteplanering finns fortfarande kvar.
Det här kan innebära att  små och medelstora företag kommer att ställas mot stora bolagsjättar som har resurser att lägga på lukrativa skattelösningar, säger Emelie Aho. 

- Men framförallt påverkas vanliga medborgare i utvecklingsländer eftersom risken är stor att det inte kommer in tillräckligt med skatter för satsningar på skolor, vägar och sjukhus, trots de nya globala skatteåtgärderna, säger Emelie Aho.

Länk till Eurodads analys: Failing to reach the objectives

Taggar

Global ekonomi