nyhet av

Tusentals idéer om framtidens engagemang

IM samlade engagerade människor från många håll för att prata om framtidens volontärskap. Foto: Frida Lindström.

En jobbar med hästar, en annan med musik, en tredje med psykisk ohälsa och en fjärde med webbutveckling. IM samlade människor från olika håll och kanter för att diskutera framtidens engagemang och nytänkande kring integration.

– På IM är vi helt beroende av våra volontärer för at kunna göra det arbete vi gör i Sverige. Vi har redan många aktiva volontärer och de har blivit betydligt fler under det senaste året. Vi tror ändå att vi behöver fundera över hur vi kan utveckla rollen för volontärer framöver.

Dels för att nå nya grupper som volontärer, dels för att hitta nya typer av volontäruppdrag som kan bidra till vår utveckling. Det finns fler som ser dessa utmaningar, samtidigt som det finns en massa idéer. Därför vill vi i en öppen process fundera över dessa frågor tillsammans med andra, säger Martin Nihlgård, Sverigechef på IM.

Det är en workshop i IMs lokaler i Lund, med syftet att utveckla idéer. Sammanlagt är omkring trettiofem inspirerade personer med olika kompetenser samlade för att lyfta så många perspektiv som möjligt och för att dela med sig av sina erfarenheter och idéer. Människor från universitet och högskolor, volontärer och entreprenörer, är där för att möta kompetens och skapa nätverk.

– Det görs mycket, det finns mycket att sprida och det finns mycket att utveckla, säger Hanna Ekblad på IM.

Alla har olika erfarenheter och kunskaper men med den gemensamma viljan att inspirera och att inspireras.

– Det händer något när man sätter engagerade människor i samma rum konstaterar Rebecka Hinn, från folkuniversitetet i Landskrona.

Hur tar vi tillvara på det medborgerliga engagemanget? Hur får vi människor att mötas?

– Det måste bygga på gemensamma intressen, inte bara för att den ena är den ena och den andra är den andra, säger Birthe Müller, ordförande IM.
Det är en tanke som återkommer under kvällen, att inte mötas som nyanländ och svensk i första hand utan att enas kring gemensamma intressen och frågor. Att väva in det i någonting kul och hitta varandra i positiva intressen som musik, film, sport eller matlagning. Det behöver inte alltid handla om flykt och utanförskap.

Samtalen handlade bland annat om integration och nätverkande, om hur man tar tillvara på kompetens, om hur man kan organisera initiativ, om nytänkt kring volontärskap, om digitala kanaler, om matchmaking, om samarbete mellan frivillig- och offentlig verksamhet.

Kvällen bjöd på brainstorming och ett ”dialogcafé”, sju bord med en värd vid varje, sju olika samtalsingångar och oberäkneligt många tankar att diskutera. Samtalen handlade bland annat om integration och nätverkande, om hur man tar tillvara på kompetens, om hur man kan organisera initiativ, om nytänkt kring volontärskap, om digitala kanaler, om matchmaking, om samarbete mellan frivillig- och offentlig verksamhet. Diskussionerna var intensiva, tankar och frågor avlöste varandra och det genererades idéer efter idéer.

Något som betonades var vikten av att mötas ömsesidigt. Det är inte bara de som är nyanlända som behöver vidga sina nätverk, även etablerade svenskar vill mötas. Det behöver vara mer jämlikt mellan de som ”ordnar” och de som ”kommer”, inte att någon är där för att hjälpa den andre utan att man är där för varandra.

Alla var enade om att det finns otroligt mycket engagemang i samhället. Men kanske behövs det någon form av inventering över vad som finns, en kunskapsbank där allt finns samlat, initiativen, behoven, och hur man kan vara med och bidra. Även hur man skulle kunna sänka trösklarna, för alla dem som vill engagera sig, men kanske inte vill binda upp sig för mycket.

– Det görs mycket, det finns mycket att sprida och det finns mycket att utveckla, summerar Hanna Ekblad på IM.

Det var en spännande kväll där mailadresser och visitkort byttes i samma takt som idéer och erfarenheter. En blandning av människor från alla olika håll och kanter - alla med viljan att förbättra.

Taggar

Flykt & migration