nyhet av Amnesty International

Romernas internationella dag

Där är tre år sedan de italienska myndigheterna flyttade 300 romska barn, kvinnor och män till Giugliano.

Den 8 april är det romernas nationaldag. På många platser runt om Europa hålls olika arrangemang för att uppmärksamma, så även i Sverige. Firandet blandas ofta med olika typer av minnesceremonier över alla dem som fallit offer för övergrepp. Här skriver Katarina, Bergehed, ansvarig för romafrågor på Amnesty Sverige.

Än idag är romerna den största och mest utsatta minoritetsgruppen i Europa. Av Europas 10-12 miljoner romer lever cirka sex miljoner i stater som är medlemmar i EU. Sedan år 2000 finns inom EU ett direktiv om likabehandling oavsett ras eller etniskt ursprung.

Småbarn som på vingliga ben går omkring barfota i lera är lyckligtvis inte en vanlig syn i dagens Europa. Men det var precis vad Amnestys Italien-utredare Matteo Bellis såg, när han nyligen besökte ett läger i Giugliano, utanför Neapel (Napoli). Lägret ligger bredvid en dumpningsplats för giftigt avfall och är helt olämpligt som boplats åt människor. Den enda ”service” som finns där är trasiga toaletter och livsfarliga elledningar.

Där är tre år sedan de italienska myndigheterna flyttade 300 romska barn, kvinnor och män till Giugliano. Lägret sattes upp bara ett år efter att den italienska regeringen hade antagit en nationell strategi för romers inkludering i samhället. I strategin gavs löften om att segregeringen av romer i läger skulle upphöra och att romska familjer som lever i armod skulle få tillgång till värdiga bostäder. Men löftet ekar tomt och segregeringen av romer har fortsatt.

Nyligen beordrade en domstol Giuglianos kommun att flytta familjerna från denna farliga plats. Utan att konsultera de berörda kom de lokala och nationella myndigheterna fram till en lösning: att bygga ännu ett segregerat läger.

Fallet med Giugliano är chockerande men dessvärre ingen isolerad företeelse. Runt om i Italien utsätts romer för fördomar, segregering i undermåliga läger och tvångsvräkningar. De diskrimineras vad gäller tillgång till lämplig bostad, helt i strid med internationella människorättslagar och EU-rätten.

Premiärminister Matteo Renzi och hans regering har inte gjort någonting för att ta i tu med frågan. Tvärtom. Italiens regering är medfinansiärer till det nya lägret i Giugliano. Därmed främjar de fortsatt segregation av romer från övriga samhället. Detta måste omedelbart upphöra! Diskrimineringen mot romer är en skamfläck för Europa och för Italien. Det kommer förbli så om vi inte gemensamt höljer våra röster.

Skriv under petitionen som Amnesty i Italien lanserar idag. Underskrifterna kommer att överlämnas till Italiens primärminister och inrikesminister.

Taggar

Mänskliga rättigheter