av Läkare Utan Gränser

Med penseln mot sorgen

Nisreen tillsammans med sina fyra barn; Rajhad arton, Younis tolv, Khalid sju, och Hanan fem. Foto: MSF/Anna Surinyach.
Världen

Psykisk hälsa och i synnerhet psykologi är inte särskilt utvecklad i Palestina. Men många där har var med om traumatiska händelser. Nisreen använder sig av konsten för att bearbeta sina upplevelser.

Nisreen bor med sina fyra barn, två flickor och två pojkar, i området Tel Rumeida i Hebron - en så kallad "stängd militär zon". Hennes man dog i oktober 2015, två månader efter att ha genomgått en hjärtoperation.

Nisreen har alltid målat men började måla mer regelbundet 2006. Med hjälp från turister, som råkade se hennes målningar, blev hennes konst också ett sätt att försörja sin familj.

Hon målar främst på natten, när barnen sover och hon kan få lite lugn och ro.

Med stöd från våra psykologer och hennes målande har Nisreen försökt att komma över sorgen efter makens död. Hon målar främst på natten, när barnen sover och hon kan få lite lugn och ro. Hon har också försökt att uppmuntra sina barn att måla för att uttrycka sina känslor.

– Jag fokuserar särskilt på hur barnen mår och hur vi kan handskas med sorgen och ensamheten som vi känner. Barnen kan inte leka utomhus, vi får inga besök och kan heller inte besöka någon som vi gjorde tidigare.

Människor har upplevt trauma och sorg

– Jag säger till dem som känner oss, att det faktum att min man är död betyder inte att allt är över.

Även om Nisreen inte har möjlighet att lämna huset eller området så ofta som hon skulle vilja, håller hon regelbunden kontakt med omvärlden via sociala medier.

– Jag säger till dem som känner oss, att det faktum att min man är död betyder inte att allt är över. Jag och barnen finns kvar. Jag kommer att bo kvar även om jag är en ensam palestinsk kvinna.

Ett av de stora problemen för palestinierna är att de inte har tillgång till tillräckligt med vård. Men det är också svårt att få människor att söka hjälp eftersom det fortfarande finns ett kulturellt motstånd mot att söka hjälp för psykisk ohälsa.

De människor som vi möter i våra projekt är huvudsakligen påverkade av konsekvenserna av ockupationen. De har, liksom Nisreen, upplevt trauma och sorg och förlust av familjemedlemmar, men vi ser också allmänna psykiska tillstånd som depression och ångest.

Förra året bedrev Läkare Utan Gränser projekt för psykisk hälsa i Hebron, Nablus, Qalqilya-provinserna och östra Jerusalem. Där ger vi invånarna psykologiskt och socialt stöd. Vi behandlar patienter, utbildar personal och handleder studenter från Al-Najah-universitetet. Det är det första palestinska universitetet som undervisar i klinisk psykologi. Vi erbjuder tre månaders studentpraktik så att de ska kunna öva sina färdigheter och tillämpa sina kunskaper i en sjukhusmiljö.

Taggar

Hälsa