Världen av Svalorna Latinamerika

”Allt ni hör på gatan är inte sant”

Skolungdomarna sitter bänkade framför en film som handlar om myter kring preventivmedel. Foto: Sandra Broborn.

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Apeadeco arbetar med att förebygga barnsexhandeln och ser sig själva som en komplementär kunskapsplattform i Telica.

63 % av tonårsflickorna i Nicaragua har sin första sexuella relation innan de har fyllt 18 år. Av dessa blir en hög andel gravida, enligt studier som presenterats i den nationella tidningen La Prensa. Det talas sällan om sexualitet i det nicaraguanska samhället eftersom det är ett stort tabu.

Syftet med dagens workshop är att reflektera om myter och verkligheter kring preventivmedel, vilket är ett försök till att fylla den här kunskapsluckan.

– Att människor använder preventivmedel är inget nytt, utan det har funnits i många hundra år, där metoderna anpassats och utvecklats efter sin tidsanda. Dock har det utvecklas många myter kring temat, säger Ivette för att starta dagens workshop.

Ungdomarna delar med sig av vad de har hört av vänner, kusiner och andra bekanta. Det är först trevande eftersom ämnen generar skamkänslor.

Myter uppstår som en effekt av att vilja förklara och lösa mänskliga problem utan att ha ”rätt” information. Ungdomarna delar med sig av vad de har hört av vänner, kusiner och andra bekanta. Det är först trevande eftersom ämnen generar skamkänslor. Men när en börjar berätta hänger resten på och många myter avslöjas: Att dricka limejuice är t.ex ett sätt att skjuta upp mensen, eller att första samlaget inte gör kvinnan gravid.

Vi sitter i en ring på golvet där var och en får ta varsitt färgglatt kort med ett påstående på och läsa upp för resten. ”Att använda kondom minskar den sexuella njutningen”, läser en av ungdomarna i gänget upp. Är det en myt eller är det en verklighet?

Syftet med den här övningen är att ungdomarna ska ta reda på om Jennifer som har kondomen på handen kan känna någon beröring.

Jennifer Calvo får i uppgift att bekanta sig med kondomen och visa för de andra hur den används och sedan trä på den på sin hand. Syftet med den här övningen är att ungdomarna ska ta reda på om Jennifer som har kondomen på handen kan känna någon beröring. Den kondomklädda handen vandrar runt i rummet så att alla ska kunna känna på handen. När alla har känt har Jennifer bestämt sig, hon kände allas beröring. Och vi kunde en gång för alla konstatera att det här var en myt och att kondomen är det säkraste preventivmedlet för både män och kvinnor.

– Den här möjligheten av att sitta här idag och ta kål på myter är jätteviktig för att ni ska få konkret information så att ni ska kunna leva ett fritt och härligt sexuellt liv, avslutar Ivette.

Sandra Broborn, Infopraktikant, Nicaragua

Taggar

Jämställdhet Hälsa